Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 14-Νοε-2018 10:40

  Ν. Μυλωνόπουλος: Κάθε 5 χρόνια ο καθένας πρέπει να ανανεώνει τις δεξιότητές του

  Ν. Μυλωνόπουλος: Κάθε 5 χρόνια ο καθένας πρέπει να ανανεώνει τις δεξιότητές του
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η εξέλιξη της τεχνολογίας, τα επαγγέλματα που σχετίζονται με τον κλάδο και ο ψηφιακός μετασχηματισμός βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης που παραχώρησε ο αναπληρωτής καθηγητής Digital Business, του ALBA Graduate Business School, Νίκος Μυλωνόπουλος στο capital.gr.

  Κάθε πέντε χρόνια πρέπει να ανανεώνει τις δεξιότητές του κάποιος είτε για να αλλάξει δουλειά είτε για να κρατήσει αυτή που έχει,  επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ.Μυλωνόπουλος ο οποίος την ίδια ώρα σημειώνει πως τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό παρατηρείται μεγάλη έλλειψη επαγγελματιών και στελεχών σε επαγγέλματα που σχετίζονται με τις ψηφιακές δεξιότητες. Για την Ελλάδα συγκεκριμένα ο κ. Μυλωνόπουλος ανέφερε πως η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας από την τεχνολογία αποτελεί και την μοναδική ευκαιρία για την αποκατάσταση της απασχόλησης και των μισθών στη χώρα μας. 

  Για τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους και κλάδου, ο κ. Μυλωνόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων πως ο ψηφιακός μετασχηματισμός κρίνεται απαραίτητος καθώς από αυτόν εξαρτάται η επιβίωσή τους. 

  Ο Νίκος Μυλωνόπουλος θα παρευρίσκεται στο SingularityU Greece Summit που πραγματοποιείται στις 19 και 20 Νοεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής. 

  Συνέντευξη στην Ειρήνη Γεωργιλέα

  Ποιο είναι το μέλλον του digital business στην Ελλάδα; Με ποιες προκλήσεις έρχονται σήμερα αντιμέτωποι οι επιχειρηματίες; 

  Η ίδια η τεχνολογία προσφέρει ανεξάντλητες ευκαιρίες. Λόγω του χαμηλού κόστους, και με τις ευκολίες που παρέχει το υπολογιστικό νέφος, με ένα λάπτοπ μπορεί κυριολεκτικά κάποιος να ξεκινήσει μια αυτοκρατορία. Θα βρει στο Διαδίκτυο τις γνώσεις που θα του χρειαστούν, τους ανθρώπους, καθώς και όλα τα εργαλεία για να υλοποιήσει τις ιδέες του.

  Αυτό που λείπει και που συχνά παραγνωρίζουμε είναι το απαραίτητο κοινωνικό κεφάλαιο. Η νοοτροπία της δημιουργικής αυτενέργειας και συνεργασίας απαντάται μόνο σε μικρές σχετικά ομάδες που ασχολούνται με την τεχνολογία και την επιχειρηματικότητα, αν και φαίνεται ότι το καλό αυτό μικρόβιο "μολύνει" όλο και περισσότερους νέους ανθρώπους. Απουσιάζει μια ευρύτερη αντίληψη ότι στην ψηφιακή οικονομία τα πάντα είναι μόνο ένα κλικ μακριά. Λείπει η εμπειρία, οι παραστάσεις. Εργαλεία και ευκολίες που είναι τετριμμένη καθημερινότητα στον μέσο άνθρωπο ανεπτυγμένων χωρών ακούγονται ακόμα ως επιστημονική φαντασία σε μεγάλη μερίδα των μόνιμων κατοίκων της Ελλάδας. Συνέπεια αυτού είναι πολίτες και πελάτες να μην έχουν απαιτήσεις από τις δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες, που με τη σειρά τους ανατροφοδοτούν τον φαύλο κύκλο της υστέρησης. Στην πρόσφατη υπόθεση των εισιτηρίων του υπόγειου σιδηρόδρομου της Αθήνας, αυτό που με σοκάρει είναι η συγκατανευτική στάση των περισσοτέρων πολιτών. Τουλάχιστον τα πράγματα αλλάζουν προς το καλύτερο στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες καλούνται να ανεβάσουν τις προσδοκίες και απαιτήσεις των καταναλωτών.

  Πόσο σημαντικό για μια επιχείρηση είναι το digital marketing σε μια εποχή που τα social media αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας;
   
  Υπάρχει άλλο μάρκετινγκ εκτός από το ψηφιακό; Ο κατακερματισμός και κανιβαλισμός που τείνει να επικρατεί στα κοινωνικά δίκτυα θέτει σε όλους μας ένα υψηλότερο στάνταρντ υπευθυνότητας. Δεν αρκεί μια καμπάνια μάρκετινγκ να είναι ευφυής και να φέρνει πωλήσεις. Οφείλει να τοποθετείται με πειθώ και υπευθυνότητα σε κάποια από τα σημαντικά προβλήματα που πρέπει να απασχολούν τη δημόσια σφαίρα. Επειδή απλούστατα η διαφήμιση έχει μεγάλη δύναμη και μπορεί να το κάνει - ειδικά οι μεγάλες μάρκες.

  Θεωρείτε πως ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι απαραίτητος για όλες τις επιχειρήσεις ακόμα και για τις μικρότερες και οικογενειακού τύπου επιχειρήσεις; Πως μπορεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός να συμβάλει στην ανάπτυξη αυτών των επιχειρήσεων;
   
  Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι περίπου σαν την εξέλιξη των ειδών. Θα γίνει. Ο Μαρκ Αντρήσεν το διατύπωσε εύστοχα πίσω στο 2011: "το λογισμικό τρώει τον κόσμο". Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει κλάδος της οικονομίας ή δραστηριότητα στη ζωή μας που να μην αλλάξει από τα δεδομένα και τους αλγόριθμους, που να μην ψηφιοποιηθεί. Για τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους και κλάδου, είναι θέμα επιβίωσης. Όσοι καταφέρουν στο μέλλον να επιβιώνουν έξω από το ψηφιακό σύμπαν θα είναι λίγες επισφαλείς εξαιρέσεις και ως εκ τούτου τυχεροί που δεν θα έχουν ακόμη εκλείψει.

  Πώς οι νέοι μπορούν να αξιοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες για την επαγγελματική τους ανέλιξη;

  Μερικές από τις πιο δραματικές προβλέψεις για το μέλλον της τεχνολογίας τοποθετούνται στις δεκαετίες 2030 και 2040. Νέοι σήμερα είναι όσοι θα είναι οικονομικά ενεργοί εκείνη την περίοδο (αφού λάβουμε υπόψη και την επιμήκυνση των όρων και των ορίων συνταξιοδότησης). Σύμφωνα με τον Τζων Σήλυ Μπράουν, η μέση διάρκεια ζωής μιας σύγχρονης επαγγελματικής δεξιότητας είναι ήδη πέντε έτη. Κάθε περίπου 5 έτη καθένας πρέπει να ανανεώνει τις δεξιότητές του, είτε για να αλλάξει δουλειά, είτε για να κρατήσει αυτήν που έχει. Αυτό σημαίνει ότι οι νέοι σήμερα έχουν ανάγκη να καλλιεργήσουν τις αναγκαίες μεταδεξιότητες για να μπορούν να διαχειρίζονται με επιτυχία αλλεπάλληλους κύκλους μάθησης και εκ νέου προσαρμογής. Τέτοιες μεταδεξιότητες είναι για παράδειγμα η αισιοδοξία, η κοινωνική νοημοσύνη, η περιέργεια, ο αυτοέλεγχος, η επιμονή.
   
  Ενδιαφέρονται οι νέοι για σπουδές στο digital business; Υπάρχει άμεση επαγγελματική αποκατάσταση μετά την ολοκλήρωσή τους;

  Η μελέτη που δημοσιεύσαμε το 2015 με τη HEPIS έδειξε τη μεγάλη έλλειψη επαγγελματιών και στελεχών σε πληθώρα ψηφιακών δεξιοτήτων στην Ελλάδα, την Ευρώπη και ανά τον κόσμο. Το κενό είναι μεγάλο και δυσαναπλήρωτο, γι’ αυτό και οι αμοιβές είναι καλύτερες του μέσου όρου. Πάρα πολλοί νέοι στρέφονται στις ψηφιακές δεξιότητες, ανεξάρτητα του πρώτου τους πτυχίου. Χρειάζονται πολλοί περισσότεροι. Προσοχή όμως: δεν αρκεί ένα πτυχίο ή ένα πιστοποιητικό. Πρέπει καθένας να αποδεικνύει στην πράξη ότι εφαρμόζει με παραγωγικό και αποδοτικό τρόπο αυτά που διδάχθηκε και είναι σε θέση να επεκτείνει και να εμβαθύνει τις γνώσεις του με δική του πρωτοβουλία, αναζήτηση και πειραματισμό.
   
  Πόσες νέες θέσεις εργασίας δημιουργούν στην Ελλάδα οι νέες τεχνολογίες. Υπάρχει μια εκτίμηση για την επόμενη δεκαετία;
   
  Το πρόβλημα με τις προβλέψεις είναι ότι είναι εξ’ ορισμού λάθος, ειδικά στην εποχή της εκθετικής αλλαγής, αφού βασίζονται σε στοιχεία του παρελθόντος. Πρέπει να εμπεδώσουμε το γεγονός ότι όλα τα επαγγέλματα και οι θέσεις εργασίας, χωρίς εξαίρεση, απαιτούν όλο και πιο προχωρημένες ψηφιακές δεξιότητες. Ακόμα και μια οικονομική δραστηριότητα που δεν περιλαμβάνει η ίδια τη χρήση ψηφιακών εργαλείων ακόμα (π.χ. κομμωτική), εξαρτάται από συμπληρωματικές δραστηριότητες κατεξοχήν ψηφιακές (π.χ. επικοινωνία και μάρκετινγκ).

  Σχετικά με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας από την τεχνολογία στην Ελλάδα, δεδομένου του κοινωνικού και οικονομικού μοντέλου της χώρας, είναι μάλλον η μοναδική ελπίδα για την αποκατάσταση της απασχόλησης και των εισοδημάτων. Το καλό είναι ότι επιστήμονες, προγραμματιστές, σχεδιαστές και άλλα συναφή επαγγέλματα μπορούν να εργάζονται για οργανισμούς στο εξωτερικό από την Ελλάδα. Αυτό προϋποθέτει την αναχαίτιση της μετανάστευσης, δηλαδή σοβαρή εγχώρια εκπαίδευση, βιώσιμη φορολογία, και την καλλιέργεια κατάλληλου κοινωνικού κεφαλαίου (π.χ. γνώση, συνεργασία, εξωστρέφεια, δημιουργικότητα, δραστηριοποίηση, υπευθυνότητα, αριστεία, θέληση, ρεαλισμός, θετική στάση) σε μια κρίσιμη μάζα της κοινωνίας.

  Είχατε δηλώσει στο πλαίσιο του Economist που είχε πραγματοποιηθεί στην Αθήνα τον Μάρτιο πως όλο και περισσότερες αποφάσεις λαμβάνονται πλέον από τους υπολογιστές. Πιστεύετε πως έχουμε φτάσει στην εποχή κατά την οποία θα έχουμε διαχωρισμό εργασιών και ορισμένες εργασίες θα γίνονται από τον άνθρωπο ενώ κάποιες άλλες αποκλειστικά από ρομπότ;

  Το "παράδοξο του Μόραβεκ" λέει ότι αυτά που είναι εύκολα για τα ρομπότ είναι δύσκολα για την άνθρωπο (π.χ. μαθηματική επεξεργασία μεγάλου όγκου δεδομένων), και αυτά που είναι εύκολα για τον άνθρωπο είναι δύσκολα για τα ρομπότ (π.χ. δεξιοτεχνία, αντίληψη των συμφραζομένων). Φαίνεται ότι η τεχνολογία τείνει πλέον να κατακτήσει και τη δεύτερη κατηγορία. Προς το παρόν οι ειδικοί συγκλίνουν στη γενική άποψη ότι, ενώ όλο και περισσότερες μηχανιστικές αποφάσεις θα λαμβάνονται αυτόνομα από αλγορίθμους (π.χ. τη βέλτιστη διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσει το ταξί), για τις πραγματικά σημαντικές αποφάσεις, άνθρωποι και μηχανές θα συνεργάζονται από κοινού. Για παράδειγμα είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι μη τετριμμένες ιατρικές διαγνώσεις θα γίνονται αυτόνομα από ρομπότ χωρίς την παρέμβαση ή παρουσία γιατρού. Εξίσου απίθανο όμως να εμπιστευτούμε τον γιατρό που δεν θα ξέρει να χρησιμοποιεί τα κατάλληλα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης.  Το ίδιο μπορούμε να πούμε για όλα τα επαγγέλματα υψηλής εξειδίκευσης, όπως δικηγόροι/δικαστές, εκπαιδευτικοί, μηχανικοί, διευθυντικά στελέχη, και άλλοι. Μελλοντικά, το ίδιο θα πρέπει να περιμένουμε και για τις αποφάσεις δημόσιας πολιτικής.

  Φέτος συμμετέχετε στο SingularityU Summit. Πόσο σημαντική είναι η συγκεκριμένη διοργάνωση για το ελληνικό κοινό; Εσείς σε ποιον τομέα θα εστιάσετε; Τι θα ακούσουμε από εσάς; 

  Το Singularity University κάνει κάτι που δεν είναι στην άμεση αποστολή των πανεπιστημίων. Συμπυκνώνει τις τεχνολογίες του αύριο, ανοίγει ένα παράθυρο σε ολόκληρο το φάσμα της τεχνολογικής αλλαγής. Ενώ, στην καλύτερη περίπτωση, καθένας από εμάς εκτίθεται στις τεχνολογίες αιχμής της ειδικότητάς του, στα επιμέρους δέντρα, το Singularity University μας ανοίγει ολόκληρο τον ορίζοντα, το σύνολο του δάσους. Επιπλέον μας εισάγει στον εκθετικό τρόπο σκέψης, ο οποίος δεν είναι στη φύση του ανθρώπου και γι’ αυτό μας είναι ξένος, δυσπρόσιτος. Για να κατανοήσουμε τις αλλαγές γύρω μας και τις επιπτώσεις της τεχνολογίας πρέπει να λάβουμε υπόψη μας όχι μόνο την ταχύτητα των εξελίξεων αλλά και την επιτάχυνση. Τεχνικές που σήμερα μπορεί να φαίνονται δυσπρόσιτες, ακριβές και όχι πολύ αποτελεσματικές, πιθανότατα θα βελτιωθούν και θα γίνουν μαζικά διαθέσιμες πολύ γρηγορότερα απ' ότι θα φανταζόμασταν. Τέτοια παραδείγματα από το πρόσφατο παρελθόν είναι τα ηλεκτρικά ημιαυτόνομα αυτοκίνητα, οι φωνητικές διεπαφές όπως Siri και Alexa, ή η δυνατότητα ηλεκτροκαρδιογραφήματος με το τελευταίο ρολόι χειρός της Apple.

  Στην εκδήλωση της 19ης και 20ης Νοεμβρίου θα έχω τη χαρά να παρουσιάσω τους ομιλητές και να συμβάλλω ώστε ο ορίζοντας των τεχνολογικών εξελίξεων να γίνει πιο ξεκάθαρος και πιο προσιτός σε όσο γίνεται περισσότερους ανθρώπους.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων