Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 08-Νοε-2018 08:56

  Η νέα πραγματικότητα του 5G και οι μεγάλες προκλήσεις

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο Αντώνης Τζωρτζακάκης, Chief Strategy Officer της WIND Hellas μιλά στο Capital.gr για την τεχνολογική επανάσταση που βρίσκεται πιο κοντά από ότι νομίζουμε. Η νέα πραγματικότητα του 5G, ο ψηφιακός μετασχηματισμός των εταιριών και των επιχειρήσεων, μία εξέλιξη που συχνά περιγράφεται με τον όρο 4η Βιομηχανική Επανάσταση, θα προκαλέσουν ισχυρό αντίκτυπο συνολικά σε όλη την οικονομία, αλλάζοντας την εικόνα ολόκληρων κλάδων. Ο κ. Τζωρτζακάκης εκτιμά πως η υλοποίηση ενός δικτύου 5G θα αποτελέσει την μεγαλύτερη πρόκληση που θα αντιμετωπίσουν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, ενώ εκτιμά πως η Ελλάδα θα έχει μόνον να κερδίσει από την νέα αυτή πραγματικότητα που θα διαμορφωθεί, εφόσον καταφέρει να προσαρμόσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας της στο παραγωγικό της μοντέλο.

  Συνέντευξη στον Νίκο Χρυσικόπουλο
  -Κύριε Τζωρτζακάκη, στην πρόσφατη ομιλία σας στο συνέδριο "Towards 5G Enabled Gigabit Society", αναφέρατε πως "η εποχή του 5G δεν ορίζεται ως ακόμα μια συμβατική τεχνολογική εξέλιξη, αλλά ως ένας ολόκληρος ανασχηματισμός δικτύου". Τι σημαίνει ακριβώς αυτό;
  Πράγματι, η αρχιτεκτονική 5G δεν αποτελεί απλά μία γραμμική συνέχεια της τεχνολογικής αλυσίδας κινητών επικοινωνιών 2G/3G/4G που μονοσήμαντα θα προσφέρει μεγαλύτερη ταχύτητα πρόσβασης στους πελάτες (οικιακούς και εταιρικούς). Στην πραγματικότητα θα αποτελεί μία "εκθετική" τεχνολογία, αν επιτρέπεται ο όρος,  έναν συνολικό  ανασχηματισμό του κινητού δικτύου ώστε να μπορεί να υποστηρίξει όλες τις πιθανές υπηρεσίες που απαιτούν εξειδικευμένα χαρακτηριστικά από το ασύρματο δίκτυο πρόσβασης που δεν είναι τεχνικά διαθέσιμα τώρα  όπως :
  *Εξαιρετικά άμεση "απόκριση"/χαμηλή καθυστέρηση" από το δίκτυο (Low Latency)
  *Πολλαπλές "διαδράσεις" με το δίκτυο  ταυτόχρονο και σε περιορισμένο χώρο (sessions/sqm)
  * Υψηλότατες ταχύτητες της τάξης των Gbps

  Τα τεχνικά αυτά χαρακτηριστικά θα επιτρέψουν την ανάπτυξη υπηρεσιών όπως τα "αυτόνομα αυτοκίνητα", που απαιτούν όπως καταλαβαίνουμε σχεδόν μηδενική καθυστέρηση (ms) από το δίκτυο για τον χειρισμό τους, βιομηχανικές υπηρεσίες αυτοματισμού (ΙοΤ) όπου το κάθε εξάρτημα μίας μηχανής θα μπορεί να στέλνει πληροφορίες ταυτόχρονα στον κατασκευαστή του δημιουργώντας μέσα σε λίγα τετραγωνικά εκατοστά χώρου εκατοντάδες "διαδράσεις" με το δίκτυο και τέλος υπηρεσίες πρόσβασης με ταχύτητες της τάξης των Gbps ασύρματα, χωρίς οπτική ίνα.   

  -Με βάση τα παραπάνω, λοιπόν, ποιοι κλάδοι και πως ακριβώς θα επηρεαστούν από τη νέα πραγματικότητα του 5G;
  Στην πραγματικότητα όλη η οικονομική δραστηριότητα θα επηρεαστεί από τις νέες αυτές υποδομές του 5G σε βάθος χρόνου, με έμφαση όμως στον ψηφιακό μετασχηματισμό των εταιριών και των επιχειρήσεων, μία εξέλιξη που συχνά περιγράφεται με τον όρο 4η Βιομηχανική Επανάσταση.

  H νέα αυτή αναπτυξιακή δυνατότητα  συγκροτείται από τέσσερις "ικανές" συνθήκες, δηλαδή, την ύπαρξη τεράστιας υπολογιστικής ισχύος σε πολύ μικρές συσκευές, την χρήση του υπολογιστικού νέφους (Cloud), την παρουσία της τεχνητής νοημοσύνης (AI) και την ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων (Big Data). Για να επιτευχθεί όμως ο ψηφιακός μετασχηματισμός υπάρχει μία "αναγκαία" συνθήκη η οποία θα πρέπει να πληρείται, η οποία δεν είναι άλλη από την ύπαρξη προηγμένων κινητών δικτύων πρόσβασης επί των οποίων θα υλοποιηθούν οι παραπάνω τεχνολογίες ώστε να απελευθερώσουν το παραγωγικό απόθεμα της κάθε επιχείρησης και της  οικονομίας συνολικά.

  Οι λεγόμενες "κάθετες" αγορές (Β2Β Verticals) όπως η Αυτοκινητοβιομηχανία, οι Μεταφορές και η Εφοδιαστική Αλυσίδα, η Βιομηχανία, τα Δίκτυα Υποδομών και η Υγεία, είναι αυτές που δείχνουν την μεγαλύτερη δυναμική στην ψηφιακή τους ριζοσπαστικοποίηση/μεταμόρφωση μέσω ενσωμάτωσης της νέας τεχνολογίας. Οι δυνατότητες που ανοίγονται σε αυτούς τους κλάδους είναι απεριόριστες σε όρους παραγωγικότητας, με ισχυρό αντίκτυπο συνολικά σε όλη την οικονομία.

  Υπηρεσίες όπως φορτηγά & αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, "έξυπνα" κτίρια και πόλεις, ευφυής διαχείριση δικτύων υποδομών και βιομηχανικών αλυσίδων παραγωγής, απομακρυσμένες ιατρικές επεμβάσεις κ.τ.λ είναι μόνο ενδεικτικά παραγωγικά παραδείγματα. Θα πρέπει όμως να τονίσουμε ότι βρισκόμαστε ακόμα σε πρώιμο στάδιο μετατροπής των δυνατοτήτων αυτών σε συγκεκριμένες, πλήρως ορισμένες υπηρεσίες με αποτέλεσμα η εμπορική τους διάσταση για τους παρόχους των δικτύων να είναι ακόμα υπό ανάλυση.

  Στον χώρο του οικιακού οικοσυστήματος (B2C), αναμένονται εφαρμογές που τοποθετούνται κυρίως στο χώρο της "εικονικής" και "επαυξημένης" πραγματικότητας (VR & AR), ενώ η οικιακή διασυνδεσιμότητα με ταχύτητες Gbps δεν θα υλοποιείται μόνο με οπτικές ίνες, καθιστώντας τον διαχωρισμό κινητών και σταθερών επικοινωνιών ξεπερασμένο.

  Η νέα αυτή τεχνολογική επανάσταση σε τί βαθμό  θα αφορά  τη χώρα μας; Έχουμε αργήσει στο ψηφιακό μας "ραντεβού”;
  Η Ελλάδα έχει μόνο να κερδίσει από την νέα αυτή πραγματικότητα που θα διαμορφωθεί αν καταφέρει να προσαρμόσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας της στο παραγωγικό της μοντέλο. Η τέταρτη Βιομηχανική επανάσταση δεν έχει ως αποκλειστική προϋπόθεση την ύπαρξη της τρίτης Βιομηχανικής Επανάστασης. Πράγματι η χώρα μας δεν έχει βαριές βιομηχανικές εγκαταστάσεις ή σχετικές μεγάλου εύρους υποδομές που αποτελούν ένα βασικό πεδίο άσκησης των νέων δυνατοτήτων. Μπορεί όμως να εστιάσει στα παραγωγικά της πλεονεκτήματα, όπως ενδεικτικά οι Μεταφορές, ο Τουρισμός και ο Πρωτογενής Τομέας.

  Η ανάπτυξη όμως των νέων δικτύων προϋποθέτει την ύπαρξη ενός πραγματικού εσωτερικού ψηφιακού μοντέλου των επιχειρήσεων και των δημοσίων φορέων που θα είναι σχεδιασμένο, βελτιστοποιημένο και ανταγωνιστικό και δεν θα αναπαράγει απλά ψηφιακά πιθανές υπάρχουσες αναποτελεσματικότητες. Αυτή είναι και η μεγάλη πρόκληση που θα πρέπει να αντιμετωπίσει ο κάθε οργανισμός ξεχωριστά αν θέλει να εκμεταλλευτεί τις νέες υπό διαμόρφωση συνθήκες.

  Όσον αφορά το 5G ήδη έχουν δρομολογηθεί πιλοτικές υλοποιήσεις για το 2019, σύμφωνα πάντα και με τις ευρωπαϊκές προβλέψεις, άρα σε αυτό το πεδίο είμαστε αρκετά καλά.

  Επαναλαμβάνω, όμως, ότι για να είμαστε συνεπείς στο ψηφιακό μας ραντεβού, δεν αρκεί μόνο η ανάπτυξη των δικτύων αλλά η συνέργεια όλου του εθνικού ψηφιακού οικοσυστήματος.

  Πώς, όμως, θα διασφαλίσουμε την συμμετοχή της χώρας έγκαιρα και αποδοτικά στην νέα εποχή του 5G;
  Η υλοποίηση ενός δικτύου 5G αποτελεί την μεγαλύτερη πρόκληση που θα αντιμετωπίσουν οι πάροχοι, μιας και όπως αναφέρθηκε δεν αποτελεί μια απλή αναβάθμιση του τεχνολογικού εξοπλισμού που προϋπάρχει, αλλά έναν ριζικό συνολικό ανασχεδιασμό του δικτύου με εισαγωγή νέων τεχνολογιών, ορισμένες από τις οποίες βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της προτυποποίησης.

  Από τα  υπάρχοντα δεδομένα πάντως είναι βέβαιο ότι  το κόστος ανάπτυξης του νέου δικτύου θα ξεπεράσει κατά πολύ αντίστοιχες, προηγούμενης τεχνολογίας, υλοποιήσεις. Αυτό οφείλεται αφενός μεν στην χρησιμοποίηση νέων ζωνών φάσματος που πρέπει να αποκτηθεί αλλά και από την μεγάλη πύκνωση των νέων σταθμών βάσης που πρέπει να εγκατασταθούν.

  Μάλιστα το αυξημένο κόστος προκύπτει όχι μόνο από το πλήθος των νέων σταθμών αλλά και από την διασύνδεσή τους σε δίκτυο κορμού υψηλής χωρητικότητας που θα προσφέρει τις νέες υπηρεσίες υψηλής ταχύτητας.

  Πλέον του κόστους, υπάρχει  και όλη η συσσωρευμένη εμπειρία χρόνιων που άπτεται των ευκολιών αδειοδότησης και εγκατάστασης δικτύων στο πεδίο, η οποία αρκετές φορές είναι οδυνηρή.

  Η ορθή και έγκαιρη αντιμετώπιση όλων των σχετικών προκλήσεων σε εθνικό επίπεδο από όλους τους εμπλεκόμενους, είναι τώρα περισσότερο από ποτέ επιτακτική.  

  Μπορείτε να γίνετε πιο συγκεκριμένος ;
  Θα μπορούσα να κωδικοποιήσω γρήγορα μερικές μόνο προτάσεις που θα αφορούσαν τις ρυθμιστικές αρχές και τους σχετικούς φορείς παραγωγής πολιτικής της βιομηχανίας μας.

  Συγκεκριμένα, την παροχή ζωνών φάσματος σχετικών με το 5G με νέο καινοτόμο τρόπο που θα ενισχύσει τις επενδύσεις. Οι παραδοσιακοί όροι  απονομής  και οι υψηλές τιμές, έχουν εξαντλήσει την δυναμική τους και κάθε ευρώ που προσφέρεται στο φάσμα "στερείται" από τις επενδύσεις στο δίκτυο. Επιπλέον, τη ριζική απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης κεραιών, με έμφαση στην τυποποίηση εγκαταστάσεων small cells. Η υπάρχουσα διαδικασία αδυνατεί να καλύψει τις υφιστάμενες ανάγκες, είναι αδύνατο να μας εισάγει στη νέα εποχή.  

  Τέλος, την ενθάρρυνση συνεπενδύσεων, σύμφωνα και με τα ευρωπαϊκά προβλεπόμενα, τόσο στο δίκτυο κορμού όσο και στο δίκτυο πρόσβασης ώστε να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις στο κόστος και τις διαδικασίες ανάπτυξης  του δικτύου.

  *Ο Αντώνης Τζωρτζακάκης κατέχει τη θέση του Chief Strategy Officer στην WIND Ελλάς, έχοντας υπό την ευθύνη του τα τμήματα Strategic Program Office & Planning, Legal & Regulatory affairs, Wholesale & Roaming and Information Security. Μετά από εκτεταμένη σταδιοδρομία στον ελληνικό και ευρωπαϊκό τομέα των τηλεπικοινωνιών σε διάφορες εταιρείες όπως η Siemens, η Vodafone, η Forthnet, η Tellas και η Hellas On Line, ο Αντώνης Τζωρτζακάκης εντάχθηκε στην WIND στις αρχές του 2010 ως επικεφαλής των τμημάτων Σταθερής Τηλεφωνίας και Επιχειρησιακής Ανάπτυξης. Ο κ. Τζωρτζακάκης είναι επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ECTA (European Competitive Telecommunications Association) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΣΕΠΕ). Είναι κάτοχος διπλώματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών από το Πολυτεχνείο Πατρών και διεθνούς MBA από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων