Συνεχης ενημερωση
Του Alkman Granitsas
ΑΘΗΝΑ (Dow Jones)-- Αυξημένος θα παραμείνει ο ρυθμός πληθωρισμού στην περιοχή της Ευρωζώνης τους επόμενους μήνες, για να μετριαστεί στη συνέχεια με "μετριοπαθείς" ρυθμούς, δήλωσε την Τετάρτη ο κ. Νίκος Γκαργκάνας, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Παράλληλα ο κ. Γκαργκάνας τόνισε, ότι οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως θα πρέπει να θέσουν πρωταρχικό τους στόχο την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, παρά τις αναταραχές που επικρατούν στις αγορές και τις επιπτώσεις τους στην παγκόσμια ανάπτυξη της οικονομίας.
«Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη δεν είναι ικανοποιητικές. Το μέγεθος ενδέχεται να παραμείνει σε αυξημένα επίπεδα τους ερχόμενους μήνες και πιθανόν αργότερα να επιβραδύνει σταδιακά στο επίπεδο του 2%», δήλωσε ο κ. Γκαργκάνας, ο οποίος είναι επίσης διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, στο πλαίσιο συνεδρίου που διοργάνωσε το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο.
«Οι προοπτικές για τους βραχυπρόθεσμους κινδύνους στην παγκόσμια οικονομία, παραμένουν μη ενθαρρυντικές. Στο μεταξύ, ο πληθωρισμός παραμένει ισχυρός, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών πετρελαίου και τροφίμων. Στο συγκεκριμένο περιβάλλον, η μεγαλύτερη συνεισφορά που μπορούν να κάνουν οι Κεντρικές Τράπεζες είναι να προσαρμόσουν τις ενέργειες τους στις μακροπρόθεσμες και όχι στις μεσοπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό.
Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις του κ. Γκαργκάνα ακολουθούν λιγότερο από μία βδομάδα μετά την συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις 10 Απριλίου, όταν αποφασίστηκε η διατήρηση του ύψους των επιτοκίων στο 4% και η τράπεζα επεσήμανε τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη.
Στόχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας αποτελεί η διαμόρφωση του πληθωρισμού κάτω και κοντά στο 2%.
© Dow Jones Newswires
-
19:30 Ο Τραμπ είχε μια "καλή και πολύ παραγωγική τηλεφωνική επικοινωνία" με τον Πούτιν πριν συναντήσει τον Ζελένσκι
-
19:19 Ισραήλ: Όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι του τομέα υψηλής τεχνολογίας επιδιώκουν να μετεγκατασταθούν στο εξωτερικό
-
19:07 Θεσσαλονίκη: Πτώσεις δεκάδων δέντρων και πινακίδων από τους ισχυρούς ανέμους μέχρι και 8 μποφόρ
-
18:45 Μιλιέτ: Η συμμαχία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και το Κουρδικό
-
18:42 Βουλγαρία: Αυξημένη προσέλευση καταγράφηκε το 2025 στον αρχαιολογικό χώρο της Κοιλάδας των Θρακών Βασιλέων
-
18:39 Θεσσαλονίκη: Ανοιχτά και τα δύο ρεύματα στο μπλόκο των Μαλγάρων
-
18:38 Αλ. Σδούκου: Η αντιπολίτευση εναγωνίως αναζητά κάτι για να αντιπαρατεθεί με την κυβέρνηση
-
18:10 ΣΥΡΙΖΑ: Να μην καταργηθούν οι ζωντανές τηλεοπτικές μεταδόσεις των εξεταστικών επιτροπών από το κανάλι της Βουλής
-
18:03 Ένοπλη ληστεία σε πρακτορείο τυχερών παιχνιδιών στον Ταύρο
-
17:44 Εκεχειρία Ταϊλάνδης - Καμπότζης: Ο Τραμπ συγχαίρει τους ηγέτες των δύο χωρών
-
Μειώνεται στην 5ετία η παραγραφή χρεών
-
Συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την αναγνώριση της Σομαλιλάνδης από το Ισραήλ
-
Μίμης Ανδρουλάκης: Ο Τσίπρας διεκδικεί τέταρτη ευκαιρία χωρίς να έχει διαβεί προηγουμένως την έρημο
-
Γαλλία: Το τέλος ενός μύθου - Πέθανε η Μπριζίτ Μπαρντό
-
Τεκμήρια διαβίωσης: Οι προθεσμίες και τα μυστικά για την εξουδετέρωσή τους με γονικές παροχές και δωρεές
-
Mega επενδύσεις σε ακίνητα εισοδήματος
-
Πότε η εφορία ακυρώνει πρόστιμα
-
Αγροτοσυνδικαλιστής Μαλγάρων Γ. Μπότας για τη δέσμευση των λογαριασμών του: "Ενημερώθηκα για το λόγο από τα sites"
-
Προκλητικοί Πούτιν - Λαβρόφ εν όψει της συνάντησης Τραμπ - Ζελένσκι - Εικόνα προέλασης του ρωσικού στρατού σε όλα τα μέτωπα μεταδίδει το RΙΑ
-
Τα 6 μέτρα που φέρνουν έξτρα αυξήσεις στις συντάξεις το 2026
-
Αγροτοσυνδικαλιστής Μαλγάρων Γ. Μπότας για τη δέσμευση των λογαριασμών του: "Ενημερώθηκα για το λόγο από τα sites" (16)
-
Προκλητικοί Πούτιν - Λαβρόφ εν όψει της συνάντησης Τραμπ - Ζελένσκι - Εικόνα προέλασης του ρωσικού στρατού σε όλα τα μέτωπα μεταδίδει το RΙΑ (12)
-
Γιατί ο Μακρόν θέλει να δει τον Πούτιν (12)
-
Μπίρα: Από την ανάπτυξη του 2024 στην πτώση 4%-6% το 2025 (12)
-
"Kόβουν" στα δύο την Ελλάδα οι αγρότες τη Δευτέρα (7)
-
Οι 30 μόνιμες παροχές ύψους 2,5 δισ. ευρώ του 2025 (5)
-
Μίμης Ανδρουλάκης: Ο Τσίπρας διεκδικεί τέταρτη ευκαιρία χωρίς να έχει διαβεί προηγουμένως την έρημο (4)
-
Τα 6 μέτρα που φέρνουν έξτρα αυξήσεις στις συντάξεις το 2026 (3)
-
Μ. Θεμιστοκλέους: Ψηφιακός μετασχηματισμός του ΕΣΥ - Θεμέλια το 2025, επιτάχυνση το 2026 (3)
-
Πώς ο Πούτιν υπέταξε τους Ρώσους ολιγάρχες εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία (2)
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ