Κυριακή, 15-Φεβ-2026 13:50
Σε κλοιό αφρικανικής σκόνης η Αττική - Πτώσεις δέντρων λόγω των θυελλωδών ανέμων
Σε κλοιό αφρικανικής σκόνης βρίσκεται από το πρωί η χώρα, με την Αττική να βρίσκεται στο επίκεντρο του φαινομένου. Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, οι συγκεντρώσεις των σωματιδίων που ταξίδεψαν από την έρημο της Βόρειας Αφρικής θα αυξάνονται σταδιακά, με το φαινόμενο να αναμένεται να κορυφωθεί το μεσημέρι. Ήδη η ορατότητα στο λεκανοπέδιο είναι περιορισμένη, καθώς ο ουρανός παραμένει ιδιαίτερα θολός.
Πέρα από Αττική, πολύ υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης αναμένονται στη νότια Ελλάδα, με ιδιαίτερη έμφαση στην Κρήτη, την Πελοπόννησο και το Νότιο Αιγαίο. Αργότερα μέσα στην ημέρα, το φαινόμενο θα επεκταθεί και προς τη Βόρεια Ελλάδα, επηρεάζοντας γενικότερα την περιοχή των νότιων Βαλκανίων, καθώς η αέρια μάζα κινείται προς τα βορειοανατολικά.
Πέρα από τη σκόνη, οι θυελλώδεις νότιοι άνεμοι προκαλούν σοβαρά προβλήματα, καθώς στο Αιγαίο η έντασή τους αγγίζει τα 8 με 9 και τοπικά τα 10 μποφόρ.
Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε απαγορευτικά απόπλου και ακυρώσεις δρομολογίων αλλά και σε πτώσεις δέντρων στην Αττική.
Η πυροσβεστική που βρίσκεται από νωρίς σε ετοιμότητα, μέχρι νωρίς το μεσημέρι είχε δεχτεί 14 κλήσεις κυρίως για κοπές δέντρων μεταξύ άλλων, σε Νέα Σμύρνη, Ηλιούπολη, Νέα Φιλαδέλφεια, Περιστέρι.
Στην Αγία Παρασκευή, αναστάτωση προκλήθηκε το πρωί όταν πεύκο ύψους περίπου 25 μέτρων έπεσε ξαφνικά σε κήπο πολυκατοικίας.
Σύμφωνα με μαρτυρίες, τη στιγμή της πτώσης ακούστηκε ένας εκκωφαντικός θόρυβος, τόσο δυνατός που αρκετοί ένοικοι πίστεψαν πως σημειώθηκε σεισμική δόνηση. "Νομίσαμε ότι έγινε σεισμός ή έκρηξη", ανέφερε χαρακτηριστικά κάτοικος της πολυκατοικίας.
Το τεράστιο δέντρο κατέληξε σε ακάλυπτο χώρο του κτηρίου, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κανείς. Από θαύμα δεν υπήρχαν διερχόμενοι ή παιδιά στον κήπο τη στιγμή της πτώσης, ενώ δεν αναφέρθηκαν ζημιές σε διαμερίσματα.
Η πυροσβεστική που βρίσκεται από νωρίς σε ετοιμότητα, μέχρι νωρίς το μεσημέρι είχε δεχτεί 14 κλήσεις κυρίως για κοπές δέντρων μεταξύ άλλων, σε Νέα Σμύρνη, Ηλιούπολη, Νέα Φιλαδέλφεια, Περιστέρι.
Στην Αγία Παρασκευή, αναστάτωση προκλήθηκε το πρωί της Κυριακής (15/2) την Αγία Παρασκευή, όταν ένα πεύκο ύψους περίπου 25 μέτρων έπεσε ξαφνικά σε κήπο πολυκατοικίας.
Το τεράστιο δέντρο κατέληξε σε ακάλυπτο χώρο του κτηρίου, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κανείς. Από θαύμα δεν υπήρχαν διερχόμενοι ή παιδιά στον κήπο τη στιγμή της πτώσης, ενώ δεν αναφέρθηκαν ζημιές σε διαμερίσματα. Ωστόσο, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, σημειώθηκαν μικρές υλικές φθορές στον περιβάλλοντα χώρο.
Την ίδια ώρα, βροχές σημειώνονται στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα, ενώ στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη αναμένονται επίμονες καταιγίδες.
Πηγή: ERTnews