Πέμπτη, 11-Δεκ-2025 19:04
Bloomberg: Η Ελλάδα κερδίζει την Προεδρία του Eurogroup, σε μια "τομή" με την κρίση που την ταλάνισε
Ιστορική εξέλιξη για την Ελλάδα χαρακτηρίζει το πρακτορείο Bloomberg την εκλογή του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκου Πιερρακάκη ως νέου προέδρου του Eurogroup, για πρώτη φορά μία από τις πλέον σημαντικές οικονομικές θέσεις της ευρωζώνης.
Ως πρόεδρος του Eurogroup — του οργάνου που συγκεντρώνει τους υπουργούς Οικονομικών των χωρών με κοινό νόμισμα — ο κ. Πιερρακάκης θα προεδρεύει των μηνιαίων συνεδριάσεων και θα εκπροσωπεί διεθνώς την ευρωζώνη, αναφέρει το πρακτορείο.
Το Eurogroup, που ξεκίνησε ως άτυπη συνάντηση ανταλλαγής απόψεων, μετατράπηκε στην καρδιά της διαχείρισης της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, όπου ελήφθησαν κρίσιμες αποφάσεις για διασώσεις, μεταρρυθμίσεις και δάνεια της "τελευταίας στιγμής" που απέτρεψαν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ πριν από περίπου μία δεκαετία.
Η ανάδειξη του κ. Πιερρακάκη σε αυτή τη θέση έχει ιδιαίτερο συμβολισμό, συνεχίζει το Bloomberg, καθώς έρχεται σε μια περίοδο που η Ελλάδα έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, εμφανίζει ισχυρότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με πολλούς Ευρωπαίους εταίρους της και καταγράφει διατηρήσιμα πρωτογενή πλεονάσματα.
Παρότι ο ρόλος του προέδρου του Eurogroup είναι πλέον λιγότερο "έντονος" σε σχέση με την εποχή της κρίσης, ο Κ. Πιερρακάκης θα κληθεί να διαχειριστεί δύσκολες συζητήσεις για καίρια ζητήματα, σε μια φάση όπου η Ευρώπη αντιμετωπίζει παράλληλες εσωτερικές και εξωτερικές προκλήσεις.
Στην επιστολή υποψηφιότητάς του, ο Έλληνας υπουργός είχε δώσει το στίγμα των προτεραιοτήτων του: εμβάθυνση της ένωσης αποταμιεύσεων και επενδύσεων, ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς, προώθηση του ψηφιακού ευρώ και ενίσχυση της τεχνολογικής κυριαρχίας της Ευρώπης, μαζί με μια ευρύτερη θωράκιση των οικονομικών θεμελίων της ηπείρου.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Ρολάν Λεσκύρ δήλωσε χαρακτηριστικά: "Πριν από 10 χρόνια, στο Eurogroup βάλαμε τις βάσεις για να σωθεί η Ελλάδα. Σήμερα είναι μια ισχυρή χώρα και το γιορτάζουμε". Αντίστοιχα θετικός εμφανίστηκε και ο Γερμανός υπουργός Λαρς Κλίνγκμπαϊλ, ο οποίος είχε εκφράσει εκ των προτέρων τη στήριξή του: "Είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσουμε την εμπιστευτική συνεργασία μας στο Eurogroup. Μοιραζόμαστε τον ίδιο στόχο: να κάνουμε την Ευρώπη ισχυρότερη και πιο ανταγωνιστική".
Ο κ. Πιερρακάκης έχει ταχθεί υπέρ των διασυνοριακών συγχωνεύσεων και εξαγορών, προωθώντας τη δημιουργία "Ευρωπαίων πρωταθλητών” ως βασικό μοχλό για μια πραγματική ένωση αποταμιεύσεων και επενδύσεων. Έχει στηρίξει ανάλογες κινήσεις και στην Ελλάδα, χαιρετίζοντας πρόσφατα την εξαγορά του χρηματιστηριακού φορέα της χώρας από την Euronext, συνεχίζει το Bloomberg.
Παρά το σχετικά σύντομο διάστημα των εννέα μηνών που βρίσκεται στο τιμόνι του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών της Ελλάδας, καταλήγει το πρακτορείο, ο κ. Πιερρακάκης έχει διατελέσει υπουργός από το 2019, κυρίως στον τομέα της ψηφιακής διακυβέρνησης όπου απέσπασε ευρεία αναγνώριση για την ψηφιοποίηση κρίσιμων υπηρεσιών του Δημοσίου. Στη συνέχεια, ως υπουργός Παιδείας, προώθησε τη δημιουργία πλαισίου που επιτρέπει τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα.
Ως ΥΠΕΘΟ, έχει δώσει έμφαση στη διατήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας και στην ταχεία μείωση του χρέους, συνεχίζοντας τη γραμμή ενίσχυσης της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας που οδήγησε στην αναβάθμιση της χώρας.