Συνεχης ενημερωση

    Τρίτη, 09-Δεκ-2025 19:55

    Ο Μακρόν σε "ρόλο" Τραμπ: Ζητά από την ΕΚΤ να επανεξετάσει τη νομισματική πολιτική της

    Ο Μακρόν σε "ρόλο" Τραμπ: Ζητά από την ΕΚΤ να επανεξετάσει τη νομισματική πολιτική της
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Αλλαγή στην προσέγγιση της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προκειμένου να ενισχυθεί η ενιαία αγορά και να προστατευθεί από τους κινδύνους της χρηματοπιστωτικής κρίσης, ζητά ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.

    Σε μια ασυνήθιστη κίνηση για ηγέτη της ευρωζώνης να σχολιάσει τις κινήσεις τς κεντρικής τράπεζας, ο Μακρόν δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Les Echos ότι η ΕΚΤ πρέπει να σκεφτεί διαφορετικά τα πράγματα, αν η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματά της, όπως η ενιαία αγορά και το υψηλό ποσοστό αποταμίευσης. 

    Με το αμερικανικό δολάριο και το κινεζικό γιουάν να χρησιμοποιούνται ως οικονομικά όπλα και την ανάπτυξη να σταματά στην Ευρώπη, "μου φαίνεται ότι η ευρωπαϊκή νομισματική πολιτική μπορεί να προσαρμοστεί σημαντικά σήμερα", ανέφερε ο Μακρόν σύμφωνα με την εφημερίδα.

    Ο ίδιος τόνισε ότι εάν η ευρωζώνη θέλει να "επαναβεβαιώσει την αξία της εσωτερικής αγοράς, δεν μπορούμε να αφήσουμε τον πληθωρισμό να είναι ο μοναδικός μας στόχος" αλλά να συμπεριλάβει επίσης "την ανάπτυξη και την απασχόληση".

    Οι ηγέτες της ευρωζώνης γενικά αποφεύγουν να σχολιάσουν τις ενέργειες της κεντρικής τράπεζας, με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να υπερασπίζονται σθεναρά την ανεξαρτησία του θεσμού ως βασικό στοιχείο για τη λειτουργία του.

    Ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά Ντε Γκαλό, ο οποίος είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, είναι μεταξύ των αξιωματούχων που έχουν επικρίνει έντονα τις επιθέσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κατά της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. 

    Σε αντίθεση με τη Fed, η οποία ακολουθεί τη διπλή αποστολή για μέγιστη απασχόληση και σταθερές τιμές, η ΕΚΤ επικεντρώνεται στον πληθωρισμό, με στόχο το 2% μεσοπρόθεσμα.

    Ο Μακρόν έχει ζητήσει στο παρελθόν την επέκταση των κριτηρίων: σε ομιλία του πριν από τις ευρωεκλογές πέρυσι, πρότεινε να προστεθεί ένας στόχος για την ανάπτυξη και ενδεχομένως ένας άλλος για την απανθρακοποίηση.

    Σύμφωνα με τη Les Echos, ο Μακρόν θεωρεί ότι η μείωση του ισολογισμού της ΕΚΤ, μέσω της μη επανεπένδυσης ωριμαζόντων τίτλων, ενέχει τον κίνδυνο αύξησης των μακροπρόθεσμων επιτοκίων, επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας και ενίσχυσης του ευρώ.

    Η ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει τη συνέντευξη. Η πρόεδρός της, η Γαλλίδα Κριστίν Λαγκάρντ, ζήτησε τον περασμένο μήνα να ληφθούν περισσότερα και πιο έξυπνα μέτρα για την προώθηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, επαναλαμβάνοντας ότι μια πραγματικά ενιαία αγορά θα σήμαινε ότι η ανάπτυξη δεν θα εξαρτάται πλέον από τις αποφάσεις άλλων.

    Στην συνέντευξη στην οποία κάλεσε την Κίνα να λάβει μέτρα για τη μείωση των εμπορικών ανισορροπιών με την ΕΕ εάν δεν θέλει να αντιμετωπίσει ενδεχόμενους δασμούς, ο Μακρόν επεσήμανε επίσης τους χρηματοπιστωτικούς κινδύνους από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

    "Η αυξανόμενη απορρύθμιση των κρυπτονομισμάτων και των stablecoins στις ΗΠΑ δημιουργεί ένα μη αμελητέο ενδεχόμενο χρηματοπιστωτικής αστάθειας", δήλωσε. "Η ευρωζώνη και οι χρηματοοικονομικοί παράγοντές της πρέπει να συνεχίσουν να προστατεύονται. Η Ευρώπη πρέπει -και θέλει- να παραμείνει μια ζώνη νομισματικής σταθερότητας και αξιόπιστων επενδύσεων".

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ