Πέμπτη, 30-Οκτ-2025 07:50
Τραμπ: "Καταπληκτική η συνάντηση με τον Σι" - Οι ΗΠΑ μειώνουν στο 10% τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα λόγω φαιντανύλης, συμφωνία για τις σπάνιες γαίες
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 11:10
Για μια καταπληκτική συνάντηση με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπινγκ έκανε λόγο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ μετά τις συνομιλίες που είχαν οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη σήμερα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα μειώσουν τους δασμούς που έχουν επιβληθεί σε κινεζικά προϊόντα ως τιμωρία για τη ροή της φαιντανύλης στο 10% από 20%, ενώ σημείωσε πως ο Σι θα εργαστεί "πολύ σκληρά για να σταματήσει τη ροή" της επειδή όπως είπε πιστεύει ότι "έχει λάβει ισχυρά μέτρα" προς αυτή την κατεύθυνση.
Υπενθυμίζεται ότι η Ουάσινγκτον από τον περασμένο Μάρτιο έχει επιβάλει επιπλέον τελωνειακούς δασμούς 20% σε πολυάριθμα κινεζικά προϊόντα ως αντίποινα για τον ανεπαρκή, όπως καταγγέλλει, έλεγχο που ασκεί η Κίνα στο λαθρεμπόριο φαιντανύλης και άλλων οπιοειδών προς τις ΗΠΑ - κάτι που το Πεκίνο αμφισβητεί. Πλέον αυτός ο επιπρόσθετος δασμός θα μειωθεί στο 10%, επαναφέροντας έτσι τους τελωνειακούς δασμούς στα κινεζικά προϊόντα στο 47% από 57% προηγουμένως.
Παράλληλα, η Κίνα θα αγοράσει "τεράστιες ποσότητες" αμερικανικής σόγιας και άλλων γεωργικών προϊόντων "ξεκινώντας αμέσως", όπως ανακοίνωσε ο Τραμπ.
Στις σπάνιες γαίες, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι έχει επιτευχθεί μονοετής συμφωνία η οποία θα ανανεώνεται κάθε χρόνο έπειτα από διαπραγμάτευση.
Το Πεκίνο επέβαλε πρόσφατα νέους περιορισμούς στις εξαγωγές αυτών των κρίσιμης σημασίας υλικών για την παγκόσμια βιομηχανία, στα οποία η Κίνα ασκεί οιονεί μονοπώλιο. Ο Τραμπ είχε απαντήσει ανακοινώνοντας απαγορευτικούς τελωνειακούς δασμούς 100% σε όλα τα κινεζικά προϊόντα, οι οποίοι επρόκειτο να τεθούν σε ισχύ το Σάββατο, πριν υπαναχωρήσει.
"Η συμφωνία αναφορικά με τις σπάνιες γαίες έχει πλέον συναφθεί και ισχύει για ολόκληρο τον κόσμο".
"Δεν υπάρχει απολύτως κανένα εμπόδιο σχετικά με τις σπάνιες γαίες, ελπίζω ότι αυτός ο όρος θα εξαφανισθεί για κάποιο καιρό από το λεξιλόγιό μας", δήλωσε ο Τραμπ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε επίσης ότι δεν συζήτησε το ζήτημα που σχετίζεται με το τεχνολογικά εξελιγμένο μικροκύκλωμα (τσιπ) της Nvidia, Blackwell στη διάρκεια των συνομιλιών του με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.
Ο ίδιος αναφέρθηκε σε προηγούμενες δηλώσεις του για το ενδεχόμενο να βοηθήσει την εταιρία να εξάγει μία τεχνολογικά υποδεέστερη έκδοση του επεξεργαστή GPU της Nvidia, που θεωρείται καθοριστικής σημασίας στον ανταγωνισμό για την τεχνητή νοημοσύνη.
"Η Ουκρανία αναφέρθηκε με πολύ ισχυρό τρόπο. Μιλήσαμε γι' αυτήν πολύ και θα δουλέψουμε μαζί και οι δύο για να δούμε αν μπορούμε να επιτύχουμε κάτι", δήλωσε ο Τραμπ.
Ο Σι Τζινπίνγκ "θα μας βοηθήσει, θα δουλέψουμε από κοινού σχετικά με την Ουκρανία", δήλωσε. Το Πεκίνο υποστηρίζει πως τηρεί ουδέτερη στάση στη σύγκρουση, όμως έχει αποφύγει να καταδικάσει τη ρωσική επίθεση.
"Η Ταϊβάν δεν αναφέρθηκε καθόλου. Το ζήτημα αυτό δεν εθίγη", δήλωσε ο Τραμπ επί του Air Force One.
"Θα είμαι στην Κίνα τον Απρίλιο και (ο Σι) θα έρθει λίγο αργότερα εδώ, στη Φλόριντα, στο Παλμ Μπιτς ή στην Ουάσινγκτον", δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους επί του προεδρικού αεροπλάνου Air Force One. "Καταλήξαμε σε πολλά σημεία" στη διάρκεια των συνομιλιών στο Μπουσάν, πρόσθεσε χαρακτηρίζοντας τον Σι "εξαιρετικό ηγέτη μιας πολύ ισχυρής χώρας".
Από την πλευρά του ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε σήμερα ότι υπήρξε "συναίνεση για (την εξεύρεση) λύσεων στα προβλήματα" κατά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ τόνισε ότι ΗΠΑ και Κίνα θα πρέπει να αποφύγουν "τον φαύλο κύκλο" των αντιποίνων.
"Οι οικονομικές και εμπορικές ομάδες της Κίνας και των ΗΠΑ διεξήγαγαν εις βάθος συζητήσεις και κατέληξαν σε συναίνεση για (την εξεύρεση) λύσεων στα προβλήματα", επεσήμανε ο Σι, όπως μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
"Οι δύο ομάδες θα πρέπει να τελειοποιήσουν και να οριστικοποιήσουν τις επακόλουθες εργασίες το συντομότερο δυνατό (...) και να παρουσιάσουν συγκεκριμένα αποτελέσματα, ώστε να καθησυχάσουν τα πνεύματα αναφορικά με τις οικονομίες της Κίνας, των ΗΠΑ και του κόσμου", πρόσθεσε.
"Απαραίτητο για τις ΗΠΑ να ξαναρχίσουν τις δοκιμές πυρηνικών όπλων", σύμφωνα με τον Ντόναλντ Τραμπ, "προκειμένου να διασφαλιστεί ότι συμβαδίζουν με άλλες πυρηνικές δυνάμεις".
Ο Τραμπ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τα πεδία διεξαγωγής των πυρηνικών δοκιμών θα αποφασιστούν αργότερα.
Επιπλέον, με ανάρτησή του στο Truth Social, σημείωσε ότι "Οι ΗΠΑ έχουν περισσότερα πυρηνικά όπλα από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Αυτό επιτεύχθηκε, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους ενημέρωσης και ανακαίνισης των υπαρχόντων όπλων, κατά τη διάρκεια της πρώτης μου θητείας".
"Οι ΗΠΑ έχουν περισσότερα πυρηνικά όπλα από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Αυτό επιτεύχθηκε, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους ενημέρωσης και ανακαίνισης των υπαρχόντων όπλων, κατά τη διάρκεια της πρώτης μου θητείας.
Λόγω της τεράστιας καταστροφικής δύναμης, ΜΙΣΟΥΣΑ να το κάνω, αλλά δεν είχα άλλη επιλογή! Η Ρωσία είναι δεύτερη και η Κίνα είναι με διαφορά τρίτη, αλλά θα μας φτάσει μέσα σε 5 χρόνια. Λόγω των προγραμμάτων δοκιμών άλλων χωρών, έχω δώσει εντολή στο Υπουργείο Πολέμου να ξεκινήσει τις δοκιμές των πυρηνικών μας όπλων σε ισότιμη βάση. Αυτή η διαδικασία θα ξεκινήσει αμέσως.
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας σε αυτό το θέμα!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΖ. ΤΡΑΜΠ".
Με νεότερη ανάρτησή του επανήλθε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι "Είχα μια πραγματικά σπουδαία συνάντηση με τον Πρόεδρο Σι της Κίνας. Υπάρχει τεράστιος σεβασμός μεταξύ των δύο χωρών μας και αυτός θα ενισχυθεί μόνο με όσα μόλις συνέβησαν".
"Είχα μια πραγματικά σπουδαία συνάντηση με τον Πρόεδρο Σι της Κίνας. Υπάρχει τεράστιος σεβασμός μεταξύ των δύο χωρών μας και αυτός θα ενισχυθεί μόνο με όσα μόλις συνέβησαν. Συμφωνήσαμε σε πολλά πράγματα, ενώ άλλα, ακόμη και υψηλής σημασίας, βρίσκονται πολύ κοντά στην επίλυση. Με τίμησε ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Σι εξουσιοδότησε την Κίνα να ξεκινήσει την αγορά τεράστιων ποσοτήτων σόγιας, σόργου και άλλων γεωργικών προϊόντων. Οι αγρότες μας θα είναι πολύ χαρούμενοι!
Μάλιστα, όπως είπα και άλλη φορά κατά τη διάρκεια της πρώτης μου θητείας, οι αγρότες θα πρέπει να βγουν αμέσως έξω και να αγοράσουν περισσότερη γη και μεγαλύτερα τρακτέρ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο Σι γι' αυτό! Επιπλέον, η Κίνα συμφώνησε να συνεχίσει τη ροή Σπάνιων Γαιών, Κρίσιμων Ορυκτών, Μαγνητών κ.λπ., ανοιχτά και ελεύθερα. Πολύ σημαντικό είναι ότι η Κίνα έχει δηλώσει έντονα ότι θα συνεργαστεί επιμελώς μαζί μας για να σταματήσει η ροή Φαιντανύλης στη χώρα μας. Θα μας βοηθήσουν να τερματίσουμε την κρίση της φαιντανύλης.
Η Κίνα συμφώνησε επίσης ότι θα ξεκινήσει τη διαδικασία αγοράς αμερικανικής ενέργειας. Μάλιστα, μπορεί να πραγματοποιηθεί μια πολύ μεγάλης κλίμακας συναλλαγή σχετικά με την αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου από το Μεγάλο Κράτος της Αλάσκας. Ο Chris Wright, ο Doug Burgum και οι αντίστοιχες ομάδες ενέργειας μας θα συναντηθούν για να δουν εάν μπορεί να επιτευχθεί μια τέτοια Ενεργειακή Συμφωνία.
Οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν σήμερα θα προσφέρουν Ευημερία και Ασφάλεια σε εκατομμύρια Αμερικανούς. Μετά από αυτό το ιστορικό ταξίδι στην Ασία, επιστρέφω τώρα στην Ουάσινγκτον.
Θέλω να ευχαριστήσω τις Μεγάλες Χώρες της Μαλαισίας, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας για την τόσο γενναιόδωρη, ευγενική και φιλόξενη παρουσία τους — Επίσης, την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία, τη Σιγκαπούρη, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ, οι οποίες παρευρέθηκαν στο δείπνο χθες το βράδυ που παρέθεσε η Αυτού Εξοχότητα Λι Τζαε Μγιουνγκ.
Εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια εισρέουν στη χώρα μας χάρη σε αυτούς. Το Έθνος μας είναι Δυνατό, Σεβαστό και Αξιοθαύμαστο Ξανά και, ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΣΥΝΤΟΜΑ!"