Δευτέρα, 27-Οκτ-2025 07:30
Τέλος χρόνου για τα απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας του 2020 - Ποια πρόστιμα περιμένουν όσους αδιαφορήσουν
Της Σίσσυς Σταυροπιερράκου
Τελευταία ευκαιρία έχουν μέχρι την προσεχή Παρασκευή χιλιάδες ιδιοκτήτες οχημάτων που εντοπίστηκαν να μην έχουν πληρώσει το 2020 τα τέλη κυκλοφορίας, προκειμένου να γλιτώσουν από την πληρωμή διπλάσιων τελών.
Η φορολογική διοίκηση έχει ήδη αποστείλει ειδοποιήσεις στους υπόχρεους και τους καλεί να αποδείξουν με έγγραφα ότι το όχημά τους δεν όφειλε τέλη για εκείνη τη χρονιά.
Για όποιον δεν καταφέρει να πείσει την ΑΑΔΕ, η φορολογική διοίκηση θα εκδώσει βεβαιώσεις με ποσά που αντιστοιχούν στο διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας του συγκεκριμένου οχήματος. Τα "ραβασάκια" θα εκδοθούν σταδιακά και θα αποσταλούν στους ασυνεπείς από τις 28 Νοεμβρίου έως και τις 5 Δεκεμβρίου 2025.
Η διαδικασία περνάει μέσα από την πλατφόρμα myCar. Εκεί, οι ιδιοκτήτες μπορούν να δηλώσουν την πραγματική κατάσταση του οχήματός τους για το έτος 2020 και να ανεβάσουν τα απαραίτητα στοιχεία τα οποία θα αποδεικνύουν τους λόγους για τους οποίους δεν κατέβαλαν τα τέλη κυκλοφορίας:
όχημα κλεμμένο,
σε οριστική διαγραφή,
σε ακινησία,
απαλλασσόμενο από τέλη ή
όχημα που βρισκόταν στο εξωτερικό και δεν κυκλοφορούσε στην Ελλάδα.
Για παράδειγμα, αν το αυτοκίνητο είχε κλαπεί, πρέπει να υπάρχει σχετική δήλωση κλοπής. Αν είχε τεθεί σε ακινησία, πρέπει να αποδεικνύεται ότι είχαν κατατεθεί οι πινακίδες. Αν είχε εξαχθεί και κυκλοφορούσε σε άλλη χώρα για χρόνια, αυτό πρέπει επίσης να προκύπτει εγγράφως.
Σ’ αυτή την περίπτωση, μάλιστα, οι φορολογικές υπηρεσίες ενημερώνουν το μητρώο του οχήματος και το εμφανίζουν ως "σε αναγκαστική ακινησία" για όλο το διάστημα που δεν βρισκόταν στην Ελλάδα.
Υπάρχει και η "γκρίζα ζώνη": όταν ο ιδιοκτήτης δηλώνει ότι το όχημα έχει παραδοθεί σε συλλέκτη σιδερικών ή έχει χαθεί, αλλά δεν υπάρχει κανένα επίσημο αποδεικτικό πέρα από μία υπεύθυνη δήλωση.
Σε αυτή την περίπτωση, οι ΔΟΥ καταχωρούν σχετική σημείωση, όμως δεν αλλάζουν επί της ουσίας την εικόνα του οχήματος στο πληροφοριακό σύστημα. Δηλαδή, τυπικά το όχημα εξακολουθεί να φαίνεται ενεργό.
Ακόμη κι αν κάποιος χάσει την προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου, δεν κλείνει τελείως η πόρτα.
Ο φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα, μέσω της εφαρμογής "Τα Αιτήματά μου", να συνεχίσει να αποστέλλει αιτιολογήσεις μη οφειλής και σχετικά δικαιολογητικά.
Ωστόσο, αυτή η μεταγενέστερη κίνηση δεν "παγώνει" τη διαδικασία βεβαίωσης. Οι ΔΟΥ θα συνεχίσουν κανονικά τη βεβαίωση από 28 Νοεμβρίου έως 5 Δεκεμβρίου 2025, και μόνο αν πειστούν από τα στοιχεία θα προχωρήσουν σε διόρθωση.
Οι φορολογικές υπηρεσίες λαμβάνουν τα στοιχεία που δηλώνει ο ιδιοκτήτης, τα ελέγχουν και ενημερώνουν το Πληροφοριακό Σύστημα Οχημάτων, έτσι ώστε η εικόνα του οχήματος να αντανακλά την πραγματική του κατάσταση.
Αν από τα έγγραφα δεν αποδεικνύεται ότι ο ιδιοκτήτης νόμιμα δεν πλήρωσε τέλη το 2020, τότε το όχημα θεωρείται κανονικά υπόχρεο και το ποσό εγγράφεται μαζί με το πρόστιμο.
Παράλληλα, μέσα στις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου, η ΑΑΔΕ θα αναρτήσει τα ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας του 2026.
Τα ποσά παραμένουν αμετάβλητα σε σχέση με πέρυσι, ενώ η προθεσμία πληρωμής λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2025.
Από την 1η Ιανουαρίου 2026 ενεργοποιείται νέο πλαίσιο προστίμων για εκπρόθεσμη πληρωμή, το οποίο είναι πλέον κλιμακωτό:
Εάν τα τέλη καταβληθούν μέσα στον Ιανουάριο, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 25% του ποσού των τελών.
Αν η εξόφληση μετατεθεί για τον Φεβρουάριο, το πρόστιμο ανεβαίνει στο 50%.
Από την 1η Μαρτίου και μετά, το πρόστιμο διπλασιάζεται σε σχέση με την αρχική οφειλή, δηλαδή φτάνει το 100% του τέλους κυκλοφορίας.
Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και για τα πιο φθηνά οχήματα, το πρόστιμο δεν μπορεί να είναι κάτω από 30 ευρώ.
Με αυτό το σύστημα, το οικονομικό βάρος αυξάνεται όσο περνά ο χρόνος, άρα το μήνυμα είναι σαφές: πληρώνεις εγκαίρως ή πληρώνεις πολύ περισσότερο.