Δευτέρα, 06-Οκτ-2025 15:35
Τι λένε τα ξένα ΜΜΕ για την παραίτηση Αλ. Τσίπρα, το "νέο κόμμα", τις δημοσκοπήσεις

Στην παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από τη θέση του βουλευτή αναφέρονται ξένα ΜΜΕ, κάνοντας μνεία στην περίοδο που ο ίδιος διετέλεσε πρωθυπουργός, στην αποχώρηση από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ το 2023, στις αλλαγές που δημιουργήθηκαν στο πολιτικό σκηνικό της χώρας και στα φημολογούμενα σχέδιά του για την ίδρυση νέου κόμματος.
Ειδικότερα, σε δημοσίευμά του το Reuters σημειώνει ότι "ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, ο αριστερός ταραχοποιός που ανέλαβε την εξουσία, με μια ατζέντα κατά της λιτότητας, στο αποκορύφωμα της κρίσης χρέους στην Ελλάδα το 2015, παραιτήθηκε από τη βουλευτική του θέση, εν μέσω φημολογίας ότι ετοιμάζεται να ιδρύσει ένα νέο πολιτικό κόμμα".
"Ο Τσίπρας έγινε παγκοσμίως γνωστός στη διάρκεια των έντονων διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους διεθνείς δανειστές για το τρίτο και τελευταίο οικονομικό πρόγραμμα διάσωσης, οι οποίες έληξαν το 2018" αναφέρει ακόμα.
"Ο Τσίπρας δεν έχει σχολιάσει τα σχέδιά του, αλλά έχουν δημιουργηθεί εικασίες στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι μπορεί να επιστρέψει στην πολιτική, θέτοντας ενδεχομένως μία ακόμα πρόκληση στην κεντροδεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, της οποίας η δημοτικότητα έχει μειωθεί στις δημοσκοπήσεις" παρατηρεί ακόμα.
"Ο Τσίπρας παραιτήθηκε από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ το 2023 μετά τη δεύτερη βαριά εκλογική ήττα του από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, το οποίο ανήλθε στην εξουσία το 2019, μετά από χρόνια κόπωσης από τη λιτότητα" αναφέρει ακόμα και συνεχίζει: "Η κίνησή του οδήγησε στον κατακερματισμό του ΣΥΡΙΖΑ και στη δημιουργία νέων, μικρότερων πολιτικών κομμάτων".
"Η παραίτηση του Τσίπρα σήμερα είναι το πρώτο αποφασιστικό βήμα για τη δημιουργία ενός νέου κόμματος" δήλωσε στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος της Alco, Κώστας Παναγόπουλος. Δημοσκόπηση της Alco τον Σεπτέμβριο έδειξε ότι η Νέα Δημοκρατία, η οποία έχει αποκλείσει πρόωρες εκλογές πριν από τη λήξη της θητείας της το 2027, βρίσκεται στο 24% έναντι του ΠΑΣΟΚ που συγκεντρώνει το 11,5% και με τον ΣΥΡΙΖΑ στο 6,2%.
Στις εικασίες που "φουντώνουν" ακόμα περισσότερο σήμερα, με την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, αναφέρεται και δημοσίευμα του Politico, το οποίο επισημαίνει ότι οι δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού "θεωρούνται ευρέως ως το πρώτο βήμα προς τη δημιουργία ενός νέου κόμματος που φιλοδοξεί να ηγηθεί της κεντροαριστεράς και αριστεράς στην Ελλάδα".
Κάνοντας μία σύντομη αναδρομή στην πολιτική πορεία του Αλέξη Τσίπρα, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πλέον σε "υπαρξιακή κρίση".
"Διαδοχικές δημοσκοπήσεις αποκαλύπτουν βαθιά δυσπιστία προς τα πολιτικά κόμματα της Ελλάδας, καθώς και διαφωνία με τις κυβερνητικές πολιτικές. Ωστόσο, δεν έχει εμφανιστεί κανένας πραγματικός αντίπαλος του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να βρίσκεται με άνεση στην κορυφή των δημοσκοπήσεων, παρόλο που δεν θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας εάν διεξάγονταν νέες εκλογές αυτή την εβδομάδα" σημειώνει το Politico.
Διαβάστε ακόμα: