Συνεχης ενημερωση

    Πέμπτη, 25-Σεπ-2025 12:00

    Barclays: Γιατί το ράλι στις αγορές θα συνεχιστεί και το δ’ τρίμηνο - Τα stories που θα ξεχωρίσουν

    Barclays: Γιατί το ράλι στις αγορές θα συνεχιστεί και το δ’ τρίμηνο - Τα stories που θα ξεχωρίσουν
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Ελευθερίας Κούρταλη

    Μερικές φορές είναι δύσκολο να είναι κανείς θετικός απέναντι στα risk assets μετά από ένα ισχυρό ράλι, και σίγουρα τους τελευταίους έξι μήνες οι διεθνείς αγορές "έτρεξαν" με αρκετή ταχύτητα. Από τα χαμηλά των αρχών Απριλίου, οι S&P 500 και Nasdaq έχουν αυξηθεί κατά 30-35%, όπως και ο Hang Seng και ο Nikkei. Οι μετοχές της Κίνας έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν τους τελευταίους μήνες, και ενώ η Ευρώπη έμεινε σχετικά πίσω στο τρίτο τρίμηνο, τα έχει πάει εξαιρετικά καλά συνολικά φέτος. Όπως επισημαίνει η Barclays, υπάρχει πάντα η τάση σε αυτό το σημείο του έτους οι επενδυτές να υιοθετούν μία στρατηγική "ασφαλείας" και να αποκομίζουν κέρδη, δεδομένης της έκτασης της υπεραπόδοσης. Ωστόσο, η βρετανική τράπεζα δεν πιστεύει ότι οι αγορές έχουν ολοκληρώσει ακόμα την ανοδική τους φάση και στο τέταρτο τρίμηνο τους έτους δηλώνει υπέρ του ρίσκου.

    Η θετική τάση, όπως σημειώνει, επεκτείνεται και σε ορισμένα τμήματα της αγοράς σταθερού εισοδήματος, παρά τις κατά καιρούς αυξομειώσεις που προκαλούνται από φόβο στα ομόλογα τόσο του Ηνωμένου Βασιλείου, για παράδειγμα, όσο και της Ιαπωνίας. Τα term premia στις ΗΠΑ μειώνονται καθώς οι δημοσιονομικές πιέσεις υποχωρούν (αν και οριακά) λόγω των δασμολογικών εσόδων και μιας πιο ευνοϊκής προοπτικής για το έλλειμμα. Η υπεραπόδοση στα ομόλογα μακράς διάρκειας των ΗΠΑ σε σχέση με άλλες μεγάλες αγορές ομολόγων φαίνεται δικαιολογημένη, κατά την άποψη της Barclays, δεδομένης της χαμηλής μεταβλητότητας των επιτοκίων στις ΗΠΑ και των σταθερών προσδοκιών για τον πληθωρισμό.

    Πάντως, σύμφωνα με την βρετανική τράπεζα, η πολιτική αστάθεια είναι μεγαλύτερη στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και την Ιαπωνία, όπου οι δημοσιονομικοί πονοκέφαλοι μετατρέπονται τώρα σε πολιτικούς. Η Γαλλία έχει έναν ακόμη νέο πρωθυπουργό και αμφιλεγόμενες διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό, ενώ η αναμέτρηση για την ηγεσία στην Ιαπωνία θα μπορούσε να φέρει μια μετατόπιση τόσο στη δημοσιονομική όσο και στη νομισματική πολιτική. Δεν αναμένει παγκόσμιο sell-off στην αγορά ομολόγων μακράς διάρκειας, αλλά προειδοποιεί ότι οι επενδυτές στα πολύ μακροπρόθεσμα ομόλογα εκτός ΗΠΑ θα πρέπει να παραμείνουν σε εγρήγορση.

    Κατά την Barclays οι προοπτικές είναι πολύ θετικές για τα assets υψηλού ρίσκου. Το αφήγημα της Τεχνητής Νοημοσύνης συνεχίζει να δίνει μομέντουμ στις τεχνολογικές αγορές των ΗΠΑ και της Κίνας, και οι επενδυτές δεν φαίνονται ακόμη υπερβολικά overweight. Η ευρωπαϊκή οικονομία έχει δείξει ανθεκτικότητα και η ΕΚΤ βρίσκεται σε "καλή θέση" όσον αφορά τον πληθωρισμό. Αν και για πολλούς το ράλι ίσως είναι δύσκολο να συνεχιστεί, η βρετανική τράπεζα τονίζει πως το υπόβαθρο των θεμελιωδών μεγεθών (ισχυρή κερδοφορία, υποστηρικτική ρευστότητα και συγκρατημένος πληθωρισμός) υποδηλώνει ότι τα θετικά στοιχεία θα υπερτερήσουν των αρνητικών τους επόμενους μήνες. "Παραμένουμε overweight στα risk assets, με προτίμηση στις αμερικανικές μετοχές", σημειώνει χαρακτηριστικά. Πάντως, με τις ακριβές αποτιμήσεις και σημάδια ευφορίας σε κάποια μέρη της αγοράς, δικαιολογείται μια τακτική προσέγγιση. 

    Η Τεχνητή Νοημοσύνη και η τεχνολογία θα συνεχίσουν να υπεραποδίδουν

    Το θέμα της Τεχνητής Νοημοσύνης παραμένει το μεγαλύτερο story στις χρηματιστηριακές αγορές, οδηγώντας την αύξηση των κερδών και ωθώντας τις μετοχές σε νέα υψηλά. Κατά το τελευταίο έτος, βοήθησε στην αντιστάθμιση των εμπορικών εντάσεων και υποστήριξε ισχυρά αποτελέσματα. Τα κέρδη των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών αυξήθηκαν κατά 25% σε ετήσια βάση και ο τομέας είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο τα κέρδη του S&P 500 αναμένεται να αυξηθούν κατά 6-8% φέτος και κατά 10% το 2026, επισημαίνει η Barclays. Η κλίμακα των επενδύσεων είναι εξαιρετική, με τους hyperscalers και τους κατασκευαστές τσιπ να προβλέπουν τρισεκατομμύρια σε δαπάνες που σχετίζονται με την Τεχνητή Νοημοσύνη τα επόμενα χρόνια.

    Αυτή η μαζική ανάπτυξη τροφοδοτεί την αύξηση τόσο της κερδοφορία όσο και των πωλήσεων των εταιρειών του κλάδου και μεταμορφώνει την οικονομία σε όλους τους κλάδους, τονίζει η βρετανική τράπεζα. Αλλά με τόση αισιοδοξία και εισροή κεφαλαίων, υπάρχουν κίνδυνοι που πρέπει να λάβουμε υπόψη και να παρακολουθούμε, όπως προσθέτει. Ο Δείκτης Ευφορίας Μετοχών της Barclays (EEI) σηματοδοτεί ότι το κερδοσκοπικό κλίμα κυμαίνεται σε επίπεδο που παρατηρείται μόνο στο 5% των περιπτώσεων τα τελευταία 30 χρόνια. Αυτή η ευφορία εντοπίζεται κυρίως σε μικρότερα, λιγότερο κερδοφόρα ονόματα τεχνολογίας.

    Επιπλέον, ο κίνδυνος δεν αφορά μόνο το κλίμα. Η κλίμακα των προγραμματισμένων δαπανών για την Τεχνητή Νοημοσύνη αυξάνει τον κίνδυνο αναντιστοιχίας προσφοράς - ζήτησης, που θυμίζει τη φούσκα των dotcom. Ωστόσο, οι σημερινοί hyperscalers βρίσκονται σε πολύ ισχυρότερη οικονομική θέση, οι περιπτώσεις χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης μετασχηματίζουν ήδη την οικονομία και οι επιφανειακές ομοιότητες με το 2000 είναι υπερβολικές. Συνολικά, οι μακροπρόθεσμες προοπτικές για την Τεχνητή Νοημοσύνη και την τεχνολογία παραμένουν θετικές και, εάν το κλίμα υποχωρήσει το επόμενο τρίμηνο, οι επενδυτές θα πρέπει να το αξιοποιήσουν ως ένα ελκυστικό σημείο εισόδου, τονίζει η Barclays.

    Η στρατηγική του δ’ τριμήνου

    Η Barclays πρόσφατα αύξησε τον στόχο για τον S&P 500 για το 2026 στις 7.000 από τις 6.700 μονάδες, Οι αναθεωρημένες προοπτικές της λαμβάνουν υπόψη τη δυναμική του πρώτου εξαμήνου του 2025, τις δασμολογικές επιπτώσεις που αποδεικνύονται λιγότερο άσχημες από ό,τι αναμένονταν, τον ασταθή πληθωρισμό, και το ΑΕΠ των ΗΠΑ που εξέρχεται από την περίοδο 2025 μόνο ελαφρώς κάτω από τον μέσο ρυθμό του σε σχέση με την περίοδο 2020. 

    Πιστεύει ότι τα χαμηλότερα επιτόκια στο άμεσο μέλλον θα πρέπει να αντισταθμίσουν τους αναδυόμενους κινδύνους στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ, με τυχόν αναπτυξιακές επιπτώσεις να είναι πιθανώς βραχύβιες και να περιορίζονται όσον αφορά τη λειτουργική κερδοφορία από τις μεγάλες αμερικανικές εταιρείες. Οι εκτιμήσεις για αύξηση των κερδών ανά μετοχή (EPS) κατά 14% τον επόμενο χρόνο είναι υπερβολικά αισιόδοξες, αλλά η Barclays αναμένει ότι ο S&P 500 θα επιτύχει μια ακόμη ισχυρή επέκταση των κερδών ανά μετοχή κατά 10%, καθώς οι επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων συνεχίζονται με υγιή ρυθμό, αντισταθμίζοντας τα εμπόδια από την κατανάλωση στις ΗΠΑ που κινείται κάτω από την τάση και την επιβράδυνση της ανάπτυξης στον υπόλοιπο πλανήτη.

    Καθώς οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ιαπωνία συνεχίζουν να σημειώνουν νέα υψηλά, η Ευρώπη έχει κολλήσει σε ένα στενό εύρος διακύμανσης εν μέσω μηδενικής υποστήριξης από την Τεχνητή Νοημοσύνη και γεωπολιτικών ανησυχιών, τονίζει η Barclays. Το αδύναμο δολάριο και η ηγεσία των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών έχουν ευνοήσει και πάλι τις ΗΠΑ, ενώ το ισχυρό ευρώ και η αβεβαιότητα για τους δασμούς έχουν πλήξει την Ευρώπη, ακόμη και καθώς οι εισροές παραμένουν σταθερές. 

    Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, η Barclays αναμένει ότι ο συνδυασμός της γερμανικής δημοσιονομικής τόνωσης και των χαμηλότερων επιτοκίων της ΕΚΤ θα ενισχύσει την ανάπτυξη της ΕΕ σε επίπεδο πάνω από την τάση έως το 2026, ενώ το δολάριο μπορεί να φτάνει σε πυθμένα. Αυτό θα μπορούσε να αυξήσει τα κέρδη και τις αποτιμήσεις κυρίως στη Γερμανία, αλλά και να ωφελήσει την ευρύτερη περιοχή και να προσελκύσει περισσότερες στρατηγικές ροές, ενώ οι επιπτώσεις του γαλλικού πολιτικού δράματος είναι πιθανό να παραμείνουν συγκρατημένες. Σε αυτό το πλαίσιο, η Barclays αναμένει μέτρια νέα άνοδο έως το τέλος του έτους, με στόχο για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 τις 570 μονάδες και περαιτέρω άνοδο στις 620 μονάδες το 2026.

    Παρόλο που οι μετοχές της ΕΕ έχουν παραδώσει μέρος της υπεραπόδοσής τους στο πρώτο εξάμηνο έναντι της αμερικανικής αγοράς που βασίζεται στην τεχνολογία, η Barclays πιστεύει ότι η διαφοροποίηση προς την Ευρώπη έχει πλεονεκτήματα: η εγχώρια ανάκαμψη παραμένει σε καλό δρόμο, με το μείγμα χαλάρωσης της ΕΚΤ και δημοσιονομικής επέκτασης της Γερμανίας να είναι πιθανό να αυξήσει την ανάπτυξη σε ρυθμό άνω της τάσης. Αυτό θα πρέπει να ενισχύσει την κερδοφορία των ευρωπαϊκών εταιρειών, ενώ η αρνητική επίδραση από την άνοδο του ευρώ θα μετριαστεί. Ο δείκτης P/E της ΕΕ σε σχέση με τις ΗΠΑ έχει σχεδόν επιστρέψει στα χαμηλά και η τοποθέτηση έχει γίνει ξανά ελαφριά.

    Η βρετανική τράπεζα παραμένει έτσι θετική για τις ευρωπαϊκές κυκλικές μετοχές και κλάδους, όπως οι τράπεζες και η βιομηχανία, αλλά βλέπει δυνατότητες κάλυψης της υστέρησης για τους εξαγωγείς που έχουν μείνει πίσω, όπως τα είδη πολυτελείας και η υγειονομική περίθαλψη, εν μέσω της μείωσης της αβεβαιότητας για τους δασμούς, ενός ανθεκτικού καταναλωτή στις ΗΠΑ, της σταθεροποίησης της δραστηριότητας στην Κίνα και της εξασθένισης της αρνητικής επίδρασης των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Η Γερμανία και η Ισπανία παραμένουν οι κορυφαίες επιλογές της από τις αγορές της Ευρώπης.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ