Συνεχης ενημερωση

    Τετάρτη, 24-Σεπ-2025 19:51

    Reuters: Η G7 εξετάζει το ενδεχόμενο θέσπισης κατώτατων τιμών στις σπάνιες γαίες της Κίνας

    Reuters: Η G7 εξετάζει το ενδεχόμενο θέσπισης κατώτατων τιμών στις σπάνιες γαίες της Κίνας
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Η G7 και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζουν το ενδεχόμενο θέσπισης κατώτατων τιμών για την προώθηση της παραγωγής σπάνιων γαιών, καθώς και φόρων σε ορισμένες κινεζικές εξαγωγές για την ενθάρρυνση των επενδύσεων, σύμφωνα με τέσσερις πηγές που έχουν γνώση των συζητήσεων, όπως ανέφεραν στο Reuters.

    Η Κίνα, ο μεγαλύτερος παραγωγός σπάνιων γαιών στον κόσμο, εξέπληξε τους αγοραστές τον Απρίλιο, όταν εισήγαγε ελέγχους στις εξαγωγές των υλικών αυτών και των σχετικών μαγνητών, ως αντίποινα για τους δασμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ.

    Αφού οι ευρωπαϊκοί κατασκευαστές αυτοκινήτων αντιμετώπισαν το κλείσιμο εργοστασίων, η Κίνα συμφώνησε να επιταχύνει την έκδοση αδειών για ευρωπαϊκές εταιρείες τον Μάιο και "αναβάθμισε" τον μηχανισμό εξαγωγών της προς την ΕΕ τον Ιούλιο. Ωστόσο, δύο μήνες αργότερα, οι ευρωπαϊκές εταιρείες αναφέρουν ότι τα αυξανόμενα εμπόδια στην έκδοση αδειών ενέχουν κίνδυνο νέων απωλειών και κλεισίματος εργοστασίων.

    Προσπάθεια για την εξασφάλιση κρίσιμων ορυκτών

    Οι χώρες της G7, με εξαίρεση την Ιαπωνία, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό ή αποκλειστικά από την Κίνα για μια σειρά υλικών, από μαγνήτες σπάνιων γαιών έως μέταλλα για μπαταρίες.

    Για να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο για την ασφάλεια, οι ηγέτες της G7 ξεκίνησαν ένα Σχέδιο Δράσης για τα Κρίσιμα Ορυκτά τον Ιούνιο. Τεχνικές ομάδες συναντήθηκαν στο Σικάγο νωρίτερα αυτό το μήνα.

    "Επίκεντρο της συζήτησης αποτέλεσε το αν πρέπει να αυξηθούν οι περιορισμοί στη ρύθμιση των ξένων επενδύσεων σε κρίσιμα υλικά, προκειμένου να αποφευχθεί η μετακίνηση εταιρειών στην Κίνα", ανέφερε μία από τις πηγές σχετικά με τη συνάντηση στο Σικάγο, προσθέτοντας ότι "υπήρχε αβεβαιότητα ως προς το αν πρέπει να αντιμετωπιστεί το Πεκίνο". Η Αυστραλία επίσης συμμετείχε στη συνάντηση.

    "Η άλλη επιλογή θα ήταν γεωγραφικοί περιορισμοί, αλλά οι χώρες της G7 ήταν διχασμένες", πρόσθεσε η πηγή. Αυτοί οι περιορισμοί θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν κανόνες τοπικού περιεχομένου ή περιορισμούς στην προμήθεια από επιλεγμένες χώρες όπως η Κίνα σε δημόσιες προμήθειες.

    Δύο άλλες πηγές ανέφεραν ότι η ομάδα συζήτησε ένα είδος φόρου άνθρακα ή δασμού στις κινεζικές εξαγωγές σπάνιων γαιών και μετάλλων μικρού όγκου, με βάση το ποσοστό της μη ανανεώσιμης ενέργειας που χρησιμοποιείται στην παραγωγή τους.

    Οι πηγές ανέφεραν ότι οι αξιωματούχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο θέσπισης κατώτατων τιμών που θα υποστηρίζονται από κρατικές επιδοτήσεις, τις οποίες οι ΗΠΑ εισήγαγαν πρόσφατα για να ενθαρρύνουν την εγχώρια παραγωγή. Η Αυστραλία εξετάζει ξεχωριστά το ενδεχόμενο θέσπισης κατώτατης τιμής για τη χρηματοδότηση κρίσιμων έργων στον τομέα των ορυκτών, συμπεριλαμβανομένων των σπάνιων γαιών.

    Μία από τις πηγές πρόσθεσε ότι ο Καναδάς έβλεπε θετικά την ιδέα του κατώτατου ορίου τιμών, αν και δεν είχε δεσμευτεί για μια τέτοια κίνηση. Μια τέταρτη πηγή, ένας αξιωματούχος της ΕΕ που δεν είχε εξουσιοδότηση να μιλήσει δημοσίως για το θέμα, είπε ότι η Ένωση διερευνούσε διάφορες ιδέες, όπως κατώτατα όρια τιμών, κοινές αγορές και αμοιβαίες συμφωνίες στο πλαίσιο της G7, αλλά ότι δεν είχε ληφθεί καμία απόφαση.

    Τον Ιούνιο, ο επίτροπος της ΕΕ για τη βιομηχανία Stephane Sejourne δήλωσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να δημιουργήσει ένα κοινό απόθεμα σπάνιων γαιών και στρατηγικών υλικών, παρόμοιο με εκείνο για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

    Το υπουργείο φυσικών πόρων του Καναδά δεν απάντησε σε ερώτηση του Reuters. Ο Λευκός Οίκος δεν προέβη σε άμεσο σχόλιο.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ