Τετάρτη, 17-Σεπ-2025 08:36
Σε πλήρη εξέλιξη μεγάλη στρατιωτική άσκηση στο Αιγαίο λόγω Πίρι Ρέις – Ενεργοποίηση της Δύναμης Δέλτα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 9.30
Από τις 5 τα ξημερώματα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη άσκηση μεσαίας κλίμακας των Ενόπλων Δυνάμεων σε όλο το Αιγαίο.
Η άσκηση περιλαμβάνει την ενεργοποίηση της Διακλαδικής Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης, γνωστής ως Δύναμη Δέλτα, και έχει ως σκοπό την επίδειξη αποφασιστικότητας και επιχειρησιακής ετοιμότητας, στον απόηχο – μεταξύ άλλων – των τουρκικών αναγγελιών για έρευνες του ερευνητικού σκάφους "Πίρι Ρέις".
Στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων έχουν ήδη αναπτυχθεί σε 30 νησιά, ενώ στην άσκηση συμμετέχουν πάνω από 60 αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας και το σύνολο του στόλου του Πολεμικού Ναυτικού.
"Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 17 Σεπτεμβρίου 2025 και κατόπιν εντολής του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Δημήτριου Χούπη, διετάχθη αιφνιδιαστικά η εκτέλεση διακλαδικής άσκησης ετοιμότητας.
Σκοπός της άσκησης είναι η επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας μέσω της εξέτασης των διαδικασιών εφαρμογής ειδικών σχεδίων, στο πλαίσιο επιχειρησιακού σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ.
Η άσκηση διεξάγεται εντός της περιοχής ευθύνης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και καλύπτει τμήματα του θαλάσσιου και χερσαίου χώρου, συμπεριλαμβάνοντας περιοχές στον Έβρο και στο Αιγαίο.
Για την υλοποίηση της δραστηριότητας ενεργοποιήθηκε η διακλαδική δύναμη ετοιμότητας με συμμετέχον προσωπικό και μέσα των τριών (3) Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ".