Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 15-Ιαν-2023 17:15

  Η Τουρκία τροποποιεί τον κανόνα αποθεματικών για να ενθαρρύνει τις αποταμιεύσεις σε λίρες

  144837323
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας καταργεί τις απαιτήσεις αποθεματικών για τις καταθέσεις σε λίρες με μεγαλύτερη διάρκεια, στο πλαίσιο μιας συνεχιζόμενης προσπάθειας για την ενθάρρυνση της αποταμίευσης και του δανεισμού στο τοπικό νόμισμα, σύμφωνα με το Bloomberg. 

  Οι συντελεστές υποχρεωτικών αποθεματικών για καταθέσεις σε λίρες με διάρκεια μεγαλύτερη των τριών μηνών θα μειωθούν στο μηδέν από τα τρέχοντα επίπεδα που ανέρχονται στο 6%, ανέφερε η τράπεζα σε δήλωση στην ιστοσελίδα της αργά το Σάββατο. Ο δείκτης θα διατηρηθεί στο 8% για τις καταθέσεις με διάρκεια μικρότερη των τριών μηνών. Οι αλλαγές πρόκειται να τεθούν σε ισχύ από τις 3 Φεβρουαρίου.

  Η απόφαση έρχεται καθώς η κεντρική τράπεζα "στοχεύει να αυξήσει τη βαρύτητα της τουρκικής λίρας τόσο στην πλευρά του ενεργητικού όσο και στην πλευρά του παθητικού του τραπεζικού συστήματος", σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε νωρίς την Κυριακή. 

  Η τράπεζα δήλωσε επίσης ότι θα λάβει περαιτέρω μέτρα προκειμένου να στηρίξει τις καταθέσεις σε λίρα. Η νομισματική αρχή έχει δηλώσει εδώ και καιρό ότι θέλει να μετατοπίσει τις αποταμιεύσεις των κατοίκων μακριά από τα δολάρια ΗΠΑ.  


  Η κεντρική τράπεζα ξεκίνησε έναν κύκλο μειώσεων επιτοκίων πέρυσι, οδηγώντας το επιτόκιο αναφοράς στο 9% τον Νοέμβριο, ενώ επέρριψε την ευθύνη για τον πληθωρισμό που έφτασε στο 17πλάσιο του επίσημου στόχου στις υψηλές τιμές της ενέργειας και στο αδύναμο νόμισμα. 

  Ταυτόχρονα, η τράπεζα χρησιμοποίησε περιθωριακά εργαλεία για να στηρίξει τις καταθέσεις σε τοπικό νόμισμα, σε μια περίοδο αρνητικών πραγματικών επιτοκίων στις καταθέσεις, όταν αυτές προσαρμόζονται με βάση τον πληθωρισμό. 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ