Πέμπτη, 10-Μαρ-2022 07:44
Κακοκαιρία "Φίλιππος": Σύσταση για αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων - Έντονη χιονόπτωση τις επόμενες ώρες
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 09.27
Η κακοκαιρία "Φίλιππος" με τα έντονα καιρικά φαινόμενα από τα ξημερώματα της Πέμπτης έφερε τσουχτερό κρύο και προβλήματα στην κυκλοφορία.
Ισχυρή σύσταση για την αποφυγή μη απαραίτητων μετακινήσεων απευθύνει προς κατοίκους του νομού Αττικής η Πολιτική Προστασία. Η σύσταση αφορά όσους διαμένουν σε βόρεια και ανατολική Αττική, στην περιοχή των Βιλίων, της Φυλής και των Ερυθρών Βοιωτίας.
Παράλληλα, η Πολιτική Προστασία συστήνει τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων καθώς, όπως επισημαίνεται, η χιονόπτωση θα ενταθεί τις επόμενες ώρες.
Το νέο κύμα κακοκαιρίας που σαρώνει την Ελλάδα, φέρνει έντονες χιονοπτώσεις σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, ακόμα και στην Αττική. Ήδη από τις πρώτες πρωινές ώρες χιόνιζε στα βόρεια προάστια του νομού Αττικής, ενώ σε αρκετά σημεία το "έστρωσε".
Πριν τις 7 το πρωί έκλεισε για 25-30 λεπτά η Εθνική Οδός από το ύψος των Οινοφύτων έως και τη Γέφυρα Καλυφτάκη. Σύμφωνα με τον διοικητή της Τροχαίας Αττικής, ο οποίος μίλησε στον ΣΚΑΪ, η χιονόπτωση ήταν έντονη και έπρεπε να κλείσει ο δρόμος για λίγη ώρα, καθώς το χιόνι έφτανε τους 10 πόντους, ενώ όπως τόνισε ο ίδιος, αν χρειαστεί, η Εθνική θα ξανακλείσει μέσα στην ημέρα.
Σημειώνεται ότι όλα τα οχήματα πρέπει να φέρουν αλυσίδες από τα διόδια των Αφιδνών.
Υπενθυμίζεται ότι, πολλά σχολεία είναι κλειστά στα βόρεια, ανατολικά και δυτικά προάστια της Αττικής, ενώ ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης, το πρωί της Πέμπτης δήλωσε στον ΣΚΑΙ ότι θα παραμείνουν κλειστά και αύριο ορισμένα σχολεία σε πολλές περιοχές.
Λόγω της χιονόπτωσης, έχει διακοπεί η κυκλοφορία:
-Στη Λεωφόρο Χασιάς, από το ύψος της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Κλειστών
-Στην επαρχιακή οδό Εκάλης - Νέας Μάκρης, από το ύψος του "414" Στρατιωτικού Νοσοκομείου, μέχρι το πάρκο Ανατολής,
-Στη λεωφόρο Διονύσου, από το ύψος της συμβολής της με τη λεωφόρο Θησέως έως το ύψος της συμβολής της με την επαρχιακή οδό Εκάλης - Νέας Μακρής
-Στην οδό Αναστάσεως , από το ύψος του κοιμητηρίου Παπάγου, προς τον Υμηττό.
Aπαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών οχημάτων μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων τίθεται σε ισχύ στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Αθηνών, ενόψει της εκδήλωσης δυσμενών καιρικών συνθηκών.
Η απαγόρευση ισχύει από τις 10 το βράδυ της Τετάρτης μέχρι και την ύφεση των καιρικών φαινομένων.
Η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ότι απαγορεύεται η κυκλοφορία των φορτηγών στο ρεύμα της εθνικής οδού προς Αθήνα από το 484ο χιλιόμετρο (Διόδια Μαλγάρων) έως το 474ο χιλιόμετρο (κόμβος Κλειδίου).
Η Γενική Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας ανακοίνωσε την απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών, στο ρεύμα προς Αθήνα, από το 471ο χιλιόμετρο (όρια με Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης) έως το 400ο χιλιόμετρο (όρια με Διεύθυνση Αστυνομίας Λάρισας).
Από τις εν λόγω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις εξαιρούνται:
-τα οχήματα έκτακτης ανάγκης (Ε.Κ.Α.Β., Πυροσβεστική Υπηρεσία κλπ.)
-τα οχήματα οδικής βοήθειας
-τα οχήματα που μεταφέρουν αλάτι
-τα οχήματα που κατευθύνονται από κόμβο Κλειδίου προς Εγνατία Οδό (Βέροια, Κοζάνη κλπ)
-τα οχήματα που έχουν τελικό προορισμό μέχρι και την πόλη της Λαμίας.
Eξάλλου, αίρεται ο αποκλεισμός της κυκλοφορίας των οχημάτων στη δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας, από το 231 χιλιόμετρο έως το 227 χιλιόμετρο (κόμβος Πολυμύλου), της Εγνατίας Οδού στην Ημαθία, στην κατεύθυνση προς Ηγουμενίτσα.
Περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας προβλέπεται σήμερα σε όλη τη χώρα λόγω της νέας κακοκαιρίας "Φίλιππος", με βροχές και χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα, ακόμη και στα πεδινά της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας. Ιδιαίτερα στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, οι χιονοπτώσεις κατά διαστήματα θα είναι πυκνές κυρίως πάνω από τα 200-300 μέτρα υψόμετρο, ενώ εντός του Λεκανοπεδίου της Αττικής θα σημειώνεται χιονόνερο. Στην Εύβοια οι χιονοπτώσεις θα σημειωθούν πρόσκαιρα και στα παραθαλάσσια τμήματα.
Από το μεσημέρι, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο κύριος όγκος των βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων προβλέπεται να επηρεάσει την Κεντρική Μακεδονία, την Ανατολική Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά Ελλάδα, την Ανατολική Πελοπόννησο και τη Δυτική Κρήτη.
Στις περισσότερες περιοχές τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν αργά το απόγευμα και τις βραδινές ώρες της Πέμπτης, όμως σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία τοπικά οι βροχοπτώσεις και οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν.
Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν τουλάχιστον μέχρι και τα τέλη της βδομάδας που διανύουμε, σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου.
Το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού για σήμερα, Πέμπτη, θα είναι οι δυνατοί βοριάδες στην περιοχή του Αιγαίου οι οποίοι θα είναι και ιδιαίτερα ψυχροί, φτάνοντας και τα 7 με 8 μποφόρ.
Έξαρση των φαινομένων θα έχουμε μετά το μεσημέρι με τις χιονοπτώσεις να εντοπίζονται ακόμα χαμηλότερα.
Η Αττική θα έχει αρκετή συννεφιά από το πρωί, η οποία θα δίνει κυρίως στα βόρεια, βορειοανατολικά και ανατολικά κάποιες χιονοπτώσεις ακόμα και πολύ χαμηλά. Κατά τη διάρκεια της ημέρας οι χιονοπτώσεις θα γίνουν περισσότερες και θα εντοπίζονται κυρίως πάνω από τα 200 μέτρα, πρόσκαιρα ίσως και λίγο πιο χαμηλά. Από το βράδυ ο καιρός θα παρουσιάσει μια μικρή βελτίωση.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι στα 6 με 7 μποφόρ στα ανατολικά και η θερμοκρασία στους 5 με 8 βαθμούς Κελσίου.
Η μέρα στην Κεντρική Μακεδονία και στη Θεσσαλονίκη μπορεί να ξεκινήσει με ηλιοφάνεια αλλά σταδιακά και προς το μεσημέρι θα συννεφιάσει στις περισσότερες περιοχές και κατά πάσα πιθανότητα μεταξύ μεσημβρινών και απογευματινών ωρών θα υπάρχει ένα πέρασμα από παροδικές χιονοπτώσεις και μπόρες χιονιού.
Ο βοριάς θα φτάνει στα ανοιχτά τα 8 μποφόρ και η θερμοκρασία τους 0 με 8 βαθμούς Κελσίου.
Μακεδονία - Θράκη
Καιρός: Στη Χαλκιδική αυξημένες νεφώσεις και κατά διαστήματα χιονοπτώσεις. Στη Θράκη και σε όλη την υπόλοιπη Μακεδονία λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες θα σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Θρακικό τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 04 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία από -10 (μείον 10) έως 02 βαθμούς.
Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: Αρχικά λίγες νεφώσεις. Από το μεσημέρι οι νεφώσεις θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στα ορεινά - ημιορεινά πρόσκαιρες χιονοπτώσεις.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 09 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου από -10 (μείον 10) έως 04 βαθμούς.
Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Βροχές ή χιονόνερο στα νότια παραθαλάσσια και χιονοπτώσεις στις υπόλοιπες περιοχές. Στις Σποράδες και τη Μαγνησία οι χιονοπτώσεις μέχρι νωρίς το απόγευμα θα είναι κατά τόπους πυκνές.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 08 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια η μέγιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: Βροχές ή χιονόνερο και στα ορεινά - ημιορεινά χιονοπτώσεις.
Ανεμοι: Βόρειοι 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 10 βαθμούς Κελσίου.
Νησιά Ανατολικού Αιγαίου - Δωδεκάνησα
Καιρός: Βροχές στα νότια και χιονόνερο ή χιόνι στα βόρεια.
Άνεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί και στα νότια βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 7 και τοπικά μετά το μεσημέρι έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 10 βαθμούς και στα βόρεια από 02 έως 06 βαθμούς Κελσίου.
Εύβοια
Καιρός: Χιονόνερο στα νότια παραθαλάσσια και στις υπόλοιπες περιοχές χιονοπτώσεις, οι οποίες μέχρι νωρίς το απόγευμα θα είναι κατά τόπους πυκνές.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα νότια τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 05 βαθμούς Κελσίου.
Αττική
Καιρός: Χιονοπτώσεις ή χιονόνερο. Οι χιονοπτώσεις από το πρωί βαθμιαία θα ενταθούν και μέχρι το απόγευμα στα βόρεια και τα ανατολικά θα είναι κατά τόπους πυκνές.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 0 (μηδέν) έως 05 βαθμούς Κελσίου.
Θεσσαλονίκη
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από τις προμεσημβρινές ώρες σταδιακά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις. Τα φαινόμενα το βράδυ θα σταματήσουν.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 04 βαθμούς Κελσίου.
ΠΗΓΗ: Thetoc.gr