Συνεχης ενημερωση

    Δευτέρα, 07-Φεβ-2022 14:20

    Πιέσεις και τζίρος μέσω πακέτων στο Χρηματιστήριο

    χρηματιστηριο γενικη
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

    Στα επίπεδα των 940 μονάδων κινείται αυτήν την ώρα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όχι μόνο δεν καταφέρνει να κρατήσει το πρωινό θετικό του πρόσημο, αλλά πλέον η πλειονότητα των τίτλων του παραμένει υπό την πίεση των πωλητών.

    Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,58% στις 939,70 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 47,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 21,3 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,50% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.284,54 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 0,37% στις 692,38 μονάδες.

    Αν και η συναλλακτική δραστηριότητα στο ΧΑ δείχνει αυξημένη, ουδείς μπορεί να παραβλέψει το γεγονός ότι τα 24 εκατ. ευρώ έχουν διακινηθεί μέσω προσυμφωνημένων πράξεων κυρίως στη μετοχή της Εθνικής. Τα τρία πακέτα ήταν όγκου 6,6 εκατ. τεμαχίων συνολικά και αξίας 23,8 εκατ. ευρώ.

    Ο ρόλος των ομολόγων

    Το κλίμα επιδεινώθηκε πάντως όταν άρχισαν να διαφαίνονται οι πιέσεις στα ομόλογα, με την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς να ανεβαίνει απότομα στα επίπεδα του 2,30%, επηρεάζοντας και το κόστος δανεισμού των εισηγμένων. Και αυτή η εξέλιξη έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις εκτιμήσεις των ξένων αναλυτών, που επιμένουν για τις ισχυρές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, όπως σήμερα και ο οίκος Scope. Όπως τονίζει ο οίκος, μπορεί η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου να ξεπέρασε το 2% λόγω των συμπερασμάτων της συνεδρίασης της ΕΚΤ, ωστόσο παραμένει σε μέτριο επίπεδο σε σχέση με την ιστορία.

    Επίσης, ο Scope εκτιμά ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα σημειώσει αύξηση της τάξης του 9,3% το 2021 από 8,9% που είχε εκτιμήσει πριν - και η οποία είναι η υψηλότερη εκτίμηση που έχουμε δει από οίκο. Για το 2022 η ανάπτυξη εκτιμάται να βρεθεί στο 4,4% και το 2023 στο 2,5%, ενώ αναθεωρούνται παράλληλα προς τα κάτω οι εκτιμήσεις για το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα. Ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα μειωθεί στο 198,7% στο τέλος του 2021 (από 199,1% που προέβλεπε πριν) και στο 192,2% στο τέλος του 2022 και ελαφρώς κάτω από το 180% έως το 2026.

    Ταμπλό

    Στο ταμπλό τώρα, ο Ελλάκτωρ χάνει 2,29%, με τις ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil, Aegean, ΔΕΗ, Jumbo, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ και Πειραιώς να ακολουθούν με απώλειες άνω του 1%. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Λάμδα, Alpha Bank, Coca Cola, Βιοχάλκο, Εθνική, Quest, ΑΔΜΗΕ, Σαράντης, ΕΛΧΑ και ΟΛΠ.

    Στον αντίποδα, οι Eurobank, Τέρνα Ενεργειακή, Titan, ΟΤΕ και Μυτιληναίος κινούνται σε θετικά εδάφη, χωρίς όμως καμία να κινείται με κέρδη άνω του 1%. Χωρίς μεταβολή είναι ο ΟΠΑΠ.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ