Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 04-Ιαν-2021 07:36

  Ώρα μηδέν για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης

  Ώρα μηδέν για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου 

  Μετά από μία σύντομη περίοδο σεναρίων και συζητήσεων εντός και εκτός του κυβερνητικού σχήματος, όλα δείχνουν ότι η αντίστροφη μέτρηση για την ενεργοποίηση του ανασχηματισμού από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, έφτασε. Και μπορεί κατά το πολιτικό...κλισέ οι αλλαγές να μην προαναγγέλλονται, ωστόσο οι ενδείξεις που έχουν έρθει στο προσκήνιο δείχνουν ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι έτοιμος να ανακοινώσει τις κινήσεις του, ακόμα και τις επόμενες ώρες, ορίζοντας και με αυτόν τον τρόπο την επανεκκίνηση σε άπαντα τα μέτωπα και στο...καλημέρα μίας χρονιάς, η οποία είναι γεμάτη από προκλήσεις και "στοιχήματα" για το Μέγαρο Μαξίμου. 

  "Ανασχηματισμό κάνει ο πρωθυπουργός όταν εκείνος κρίνει σκόπιμο. Επομένως, ας αφήσουμε τον πρωθυπουργό να πάρει τις αποφάσεις του και να κάνει τις ανακοινώσεις του όπως εκείνος επιθυμεί. Από εκεί και πέρα νέα χρονιά, νέο ξεκίνημα", τόνισε (Σκάι) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δείχνοντας, αν μη τι άλλο, ότι οι αλλαγές στην κυβερνητική ομάδα μπορεί να μην απέχουν, παρά ελάχιστα. "Δεν είναι κανενός δουλειά να σχολιάσει τι έχει ο πρωθυπουργός στο μυαλό του και πολύ περισσότερο δεν είναι δικιά μου. Ο πρωθυπουργός θα πάρει τις αποφάσεις του και όταν θα υπάρξει θέμα ανακοινώσεων αυτές θα γίνουν. Αλλά, είπαμε νέα χρονιά, νέο ξεκίνημα", συμπλήρωσε ο κ. Πέτσας. 

  Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, τα βασικά σημεία του ανασχηματισμού, που θα φέρει στο προσκήνιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα είναι τρία και θα περιλαμβάνουν:

  -Μετακινήσεις πρωτοκλασάτων  υπουργών.

  -Αναβάθμιση στελεχών, που βρίσκονται ήδη στο υπουργικό σχήμα.

  -Ανανέωση με μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. 

  Και αυτό, ακριβώς, είναι ένα από τα κυρίαρχα "κλειδιά" των πρωθυπουργικών κινήσεων στην εικόνα του υπουργικού συμβουλίου. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Η…στροφή στην παράταξη, μέσα από την ενεργοποίηση συγκεκριμένων ονομάτων, πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιη, ιδιαίτερα από τη στιγμή που αυτό το μήνυμα έχει εκπέμψει ο πρωθυπουργός, με την περαιτέρω ενεργοποίηση των "γαλάζιων" κοινοβουλευτικών, τους τελευταίους κρίσιμους μήνες. Μέσα σε διάστημα περίπου ενός μήνα (αρχές Νοεμβρίου-αρχές Δεκεμβρίου) πραγματοποιήθηκαν δύο συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με τον κ. Μητσοτάκη να έχει θέσει σε εγρήγορση τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, δίνοντας, αν μη τι άλλο, ένα στίγμα των προθέσεών του. Ανάμεσα στα ονόματα που ακούγονται και φαίνεται να βρίσκονται κοντά στην ανάληψη χαρτοφυλακίου, είναι αυτά των Δημήτρη Καιρίδη, Χρήστου Ταραντίλη, Σπήλιου Λιβανού, Θοδωρή Ρουσόπουλου, Άγγελου Συρίγου και Τάσου Χατζηβασιλείου. 

  Μεταρρυθμιστικό DNA

  Ο βασικός στόχος των αλλαγών είναι ένας. Η μεταρρυθμιστική ταυτότητα της κυβέρνησης. Η περαιτέρω επιτάχυνση του μεταρρυθμιστικού τέμπο. Οι κινήσεις που θα πραγματοποιήσει ο κ. Μητσοτάκης στο κυβερνητικό σχήμα θα συνοδεύονται από την εφαρμογή ενός συνολικού πλάνου για την επόμενη ημέρα της χώρας. Για τους μήνες που θα ορίσουν το σύνορο ανάμεσα στον επίλογο της πανδημίας και τον πρόλογο της μετα-Covid εποχής.

  Η υλοποίηση του σχεδίου ανασυγκρότησης της χώρας θα κρίνει, σε μεγάλο βαθμό, ποια πρόσωπα θα είναι αυτά που θα διαχειριστούν τις επόμενες μεγάλες προκλήσεις. Σχεδόν 18 μήνες από την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας και στην αρχή του 2021, ενός έτους εμβληματικού λόγω της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Επανάσταση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προχωρήσει στην ενίσχυση και την...ανανέωση της υπουργικής ομαδας, στον ορίζοντα της οποίας ανοίγονται πολλαπλά στοιχήματα:

  -Η επιτυχία του σχεδίου εμβολιασμού και η επίτευξη της μέγιστης ανοσίας στην κοινότητα.

  -Η αποτελεσματική στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων  με το...μαξιλάρι των 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ να είναι πάντα  έτοιμο προς…πυροδότηση. 

  -Η αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης.

  -Η υλοποίηση του "Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής για το 2021", το οποίο παρουσιάστηκε στο τελευταίο υπουργικό συμβουλιο και έχει στην κορυφή του τις στρατηγικές κατευθύνσεις του μετασχηματισμού της οικονομίας και του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. 

  -Η προώθηση μεταρρυθμίσεων, όπως, για παράδειγμα, η δημιουργία ενός νέου Εθνικού Συστήματος Υγείας, που, όπως έχει πει ο κ. Μητσοτάκης, θα απαντά στις προκλήσεις των καιρών.

  -Η θωράκιση της χώρας με συμμαχίες και ο εκσυγχρονισμός των Ενόπλων Δυνάμεων.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ