Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 16-Μαρ-2020 22:03

  Σεντένο: Πλήρη ευελιξία στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τον κορονοϊό

  Σεντένο: Πλήρη ευελιξία στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τον κορονοϊό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 22:40

  Η Ελλάδα θα κάνει πλήρη χρήση της ευελιξίας στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης για να αντιμετωπίσει τις αρνητικές συνέπειες από την πανδημία του νέου κορονοϊού, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. 

  "Θα κάνουμε πλήρη χρήση της ευελιξίας. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει ο αναγκαίος δημοσιονομικός χωρος για τα απαραίτητα μέτρα ώστε να στηριχθεί η οικονομία στην Ελλάδα", ανέφερε. 

  Όσον αφορά την τελευταία (5η) αξιολόγηση της χώρας, σημείωσε ότι "η Ελλάδα έχει σημειώσει καλή πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ξεπερνώντας τους δημοσιονομικούς στόχους με πλεόνασμα 4% για το 2019".

  Από την πλευρά του ο  επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι στην τελευταία έκθεση αξιολόγησης "η εικόνα συνολικά ήταν πολύ θετική, αν και υπήρχαν κάποιες αδυναμίες", προσθέτοντας πως διαπίστωσε στις συναντήσεις που είχε πρόσφατα στην Αθήνα κατά την επίσκεψη του ότι η Ελλάδα πλήττεται από δύο κρίσεις ταυτόχρονα: "την κρίση του κορονοϊού και την κρίση του μεταναστευτικού-προσφυγικού στα σύνορα της χώρας που είναι και τα σύνορα της Ευρώπης".

  "Εντυπωσιάστηκα από την αποφασιστικότητα της ελληνικης κυβερνησης να συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα", πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση του ότι οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να προχωρήσουν με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα.

  Μέτρα 1% του ΑΕΠ σε επίπεδο Ευρωζώνης

  Στο επίπεδο της Ευρωζώνης, ο Σεντένο ανέφερε ότι οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν σήμερα ότι ενόψει της πανδημίας του νέου κορονοϊού χρειάζεται άμεση, φιλόδοξη και συντονισμένη απάντηση και σε αυτό το πλαίσιο θα κάνουν χρήση "όλων των αναγκαίων εργαλείων για να περιορίσουν την κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις του Covid-19”.

  Τα μέτρα που αποφάσισαν οι εθνικές αρχές μέχρι τώρα, προσφέρουν σημαντική συνολική δημοσιονομική υποστήριξη στην οικονομία της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ειδικότερα, έχουν αποφασιστεί δημοσιονομικά μέτρα της τάξης του 1% του ΑΕΠ για το 2020 για την στήριξη της οικονομίας, επιπρόσθετα των αυτόματων σταθεροποιητών, ενώ έχει επίσης αποφασιστεί να δρομολογηθούν μέτρα για την παροχή ρευστότητας τουλάχιστον 10% του ΑΕΠ.

  "Όλες οι εθνικές αρχές θα επιτρέψουν στους αυτόματες σταθεροποιητές να λειτουργήσουν και επιπλέον θα δρομολογήσουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσουν ότι οι οικονομικές συνέπειες του ιού αντιμετωπίζονται και δεν βάζουν σε κίνδυνο τα οικονομικα και κοινωνικά μας επιτεύγματα", αναφέρουν οι ΥΠΟΙΚ στην ανακοίνωση τους.

  Ο Ρέγκλινγκ υπενθύμισε εξάλλου ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) έχει 410 δισ. ευρώ σε δανειακή ικανότητα και διαθέτει πολλά και διαφορετικά εργαλεία για να βοηθήσει τα κράτη-μέλη. "Τις επόμενες ημέρες θα σκεφτούμε πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα εν λόγω εργαλεία", ανέφερε.

  Ο Σεντένο ανέφερε ακόμα ότι συμφωνήθηκε οι ΥΠΟΙΚ να συνεδριάζουν μέσω τηλεδιάσκεψης τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα για να εξετάζουν την κατάσταση και τις τελευταίες εξελίξεις. 

  Μέτρα σε εθνικό επίπεδο

  Σε εθνικό επίπεδο, στο βαθμό που θα χρειαστεί από τις εξελίξεις στην κάθε χώρα, οι εθνικές αρχές θα εφαρμόσουν προσωρινά μέτρα όπως:

  - Άμεσες δημοσιονομικές δαπάνες με στόχο τον περιορισμό και αντιμετώπιση του ιού. Επαρκείς πόροι θα διατεθούν στους κλάδους υγείας και στα συστήματα πολιτικής προστασίας.

  - Στήριξη με την παροχή ρευστότητας σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν μεγάλες διαταραχές και έλλειψη ρευστότητας, ιδίως μικρομεσαίες και επιχειρήσεις σε τομείς και περιοχές που επηρεάζονται υπέρμετρα  - όπως οι μεταφορές και ο τουρισμός. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει φορολογικά μέτρα, εγγυήσεις του Δημόσιου τομέα, εξαγωγικές εγγυήσεις και ακύρωση ρητρών για την επιβολή ποινών σε καθυστερήσεις σε δημόσια συμβόλαια. 

  - Υποστήριξη των εργαζόμενων για να προστατευτεί η αγορά εργασίας: αυτό περιλαμβάνει βραχυπρόθεσμα μέτρα απασχόλησης, παράταση στις αναρρωτικές άδειες και τα επιδόματα ανεργίας και αναβολή πληρωμών στο φόρο εισοδήματος. 

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ