13:13 05/09
Κρεμλίνο: "Αρκετά κυνική" η προσέγγιση του Τραμπ στη διπλωματία, αλλά με θετική έννοια
Οι ευρωπαϊκές χώρες αντίθετα, κάνουν ό,τι μπορούν για να εμποδίσουν μια ειρηνική διευθέτηση του πολέμου στην Ουκρανία, ανέφερε ο Πεσκόφ.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 13:59
Μετά το αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία, η οποία μετρά τουλάχιστον 33 νεκρούς στρατιώτες σε ένα 24ωρο, οι ρωσοτουρκικές σχέσεις επιστρέφουν σε κλίμα "διαχείρισης ζημιών". Το δισυπόστατο παιχνίδι που θέλει τις δυο χώρες να ανταγωνίζονται η μια την άλλη και επιχειρησιακά στο έδαφος της Συρίας, ενώ την ίδια στιγμή κρατούν ανοιχτούς τους διαύλους του διαλόγου, συνεχίζεται.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν είχαν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία για να συζητήσουν την εφαρμογή των συμφωνιών για τη συριακή επαρχία του Ιντλίμπ, εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.
Οι Πούτιν και Ερντογάν "συνέχισαν την ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση στην Συρία", ανακοίνωσε το Κρεμλίνο αναφέροντας ότι είναι "σοβαρά ανήσυχοι για την κλιμάκωση των εντάσεων στο Ιντλίμπ".
Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι αναφέρθηκαν επίσης στην ανάγκη "βελτίωσης της αποτελεσματικότητας" των διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα στις στρατιωτικές δυνάμεις των δύο χωρών, καθώς και "λήψης επιπλέον μέτρων" για την εξομάλυνση της κατάστασης. "Συμφωνήθηκε να ενισχυθούν οι διυπουργικές διαβουλεύσεις για το θέμα και να εξετασθεί η δυνατότητα της πραγματοποίησης συνάντησης κορυφής σύντομα", αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε νωρίτερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στους δημοσιογράφους στην Μόσχα ότι η Ρωσία και η Τουρκία είναι έτοιμες να συνεχίσουν τον συντονισμό στην επαρχία του Ιντλίμπ.
Ο ίδιος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην Τουρκία, δίνοντας την διαβεβαίωση ότι θέλει την αποφυγή της επανάληψης "τέτοιων τραγωδιών" και ότι η Μόσχα "κάνει τα πάντα για να εγγυηθεί την ασφάλεια των τούρκων στρατιωτών" που έχουν αναπτυχθεί στην Συρία.
"Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας και κάνουμε τα πάντα ώστε να εγγυηθούμε την ασφάλεια των τούρκων στρατιωτών που εγγυώνται το καθεστώς αποκλιμάκωσης στην ζώνη του Ιντλίμπ", δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
Ωστόσο προειδοποίησε ότι "σε απάντηση των συστηματικών παραβιάσεων του καθεστώτος της εκεχειρίας στην ζώνη, ο συριακός στρατός έχει το πλήρες δικαίωμα να απαντήσει". "Δεν μπορούμε να τους το απαγορεύσουμε".
Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση που φέρεται να απευθύνει η Μόσχα προς την Άγκυρα αφορά την αναδίπλωση των τουρκικών δυνάμεων (και τη μεταφορά των αντίστοιχων φυλακίων) σε μια κατά πολύ στενότερη "ζώνη αποκλιμάκωσης" κοντά στα σύνορα, ώστε η συριακή κυβέρνηση να έχει πλήρη έλεγχο των αυτοκινητοδρόμων που συνδέουν το Χαλέπι με τα παράλια και τη Δαμασκό, με ταυτόχρονη επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου των Αδάνων του 1998 το οποίο επέτρεπε στην Τουρκία περιορισμένες επεμβάσεις στη συριακή επικράτεια για την απόκρουση της δράσης του PKK.
Τούρκοι και Ρώσοι αξιωματούχοι θα συνεχίσουν να διεξάγουν συνομιλίες για τις εξελίξεις στη συριακή βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ στην Άγκυρα στις 15:00 ώρα Ελλάδας σήμερα, δήλωσε τουρκική διπλωματική πηγή, μετά τον θάνατο 33 Τούρκων στρατιωτών σε αεροπορικές επιδρομές εκεί.
Η πηγή δήλωσε πως οι συνομιλίες θα διεξαχθούν στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, μία ημέρα μετά την ολοκλήρωση ενός προηγούμενου γύρου συνομιλιών χωρίς προφανή συμφωνία.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ κάλεσε σήμερα τη Ρωσία και τη Συρία να σταματήσουν την επίθεση στην Ιντλίμπ και σημείωσε, έπειτα από σύνοδο των πρεσβευτών της συμμαχίας, ότι το ΝΑΤΟ είναι αλληλέγγυο στην Τουρκία, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
"Καλούμε τη Ρωσία και το καθεστώς της Συρίας να σταματήσουν τις επιθέσεις, να σταματήσουν τις αδιάκριτες αεροπορικές επιθέσεις (...) επίσης καλούμε τη Ρωσία και τη Συρία να σεβαστούν πλήρως το διεθνές δίκαιο", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Γενς Στόλτενμπεργκ μετά τη σύνοδο των πρεσβευτών του ΝΑΤΟ για να συζητήσουν για τις εξελίξεις στη Συρία, κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας.
"Καλούμε τη Συρία και τη Ρωσία να δεσμευτούν πλήρως στις προσπάθειες που γίνονται υπό την ηγεσία του ΟΗΕ για να βρεθεί μια ειρηνική λύση στη σύγκρουση στη Συρία", κατέληξε.