Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 15-Φεβ-2020 07:55

  Παρουσία Μητσοτάκη το συνέδριο της ΓΣΕΕ στις 25 Φεβρουαρίου

  Παρουσία Μητσοτάκη το συνέδριο της ΓΣΕΕ στις 25 Φεβρουαρίου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δ.Κατσαγάνη

  Σε δέκα μέρες από σήμερα και, συγκεκριμένα, στις 25 Φεβρουαρίου είναι προγραμματισμένο το Συνέδριο της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ). 

  Σημειώνεται  πως  είναι η τρίτη φορά κατά  τους τελευταίους 12 μήνες που η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ θα επιχειρήσει να πραγματοποιήσει την διαδικασία αυτή που αντικείμενο έχει την ανάδειξη διοίκησης.

  Παράλληλα, όμως,  είναι η  τρίτη φορά που το ΠΑΜΕ αμφισβητεί ευθέως την πραγματοποίηση του, καθώς έχει καλέσει ανοιχτά  να μην επιτραπούν τέτοιες διαδικασίες.

  Υπενθυμίζεται  πως στις δυο προηγούμενες φορές όπου επιχειρήθηκε από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ η υλοποίηση του Συνεδρίου, δηλαδή  τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο ( σε Καλαμάτα και Ρόδο  αντίστοιχα), ακυρώθηκε πριν καν ξεκινήσει, λόγω βίαιων επεισοδίων.

  Αυτήν τη φορά η διαδικασία περιλαμβάνει μόνο τις αρχαιρεσίες ανάδειξης της νέας διοίκησης, όπως επιβάλει η απόφαση του Πρωτοδικείου, χωρίς τις τοποθετήσεις, τους απολογισμούς και τους προγραμματισμούς που συνήθως περιλαμβάνει το πρόγραμμα ενός κανονικού Συνεδρίου συνδικαλιστικής Οργάνωσης.

  Μάλιστα, στο Συνέδριο θα παραστεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και σύμφωνα με πληροφορίες  θα προσέλθει με ατζέντα υπέρ των εργαζομένων στον Ιδιωτικό Τομέα, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές.

  Με την παρουσία του Κ.Μητσοτάκη  μέλλει να  αποκατασταθεί η μέχρι πρότινος παράδοση που ήθελε τον εκάστοτε Πρωθυπουργό της χώρας να παραβρίσκεται στο συνέδριο της ΓΣΕΕ.

  Αυτή η συνέχεια διακόπηκε,  επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, καθώς  ο τότε Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν συμμετείχε στα συνέδρια της κορυφαίας συνδικαλιστικής οργάνωσης της χώρας. Επίσης, δεν είχε συναντηθεί ποτέ με το προεδρείο της εν λόγω συνδικαλιστικής οργάνωσης.

  Η κίνηση Μητσοτάκη ερμηνεύεται  ως έμπρακτη κίνηση στήριξης τόσο των εργαζομένων όσο και των δημοκρατικών διαδικασιών,  δηλαδή της ομαλής διεξαγωγής του Συνεδρίου.

  Παράλληλα, αξιωματικοί της αστυνομίας τονίζουν ότι τα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα που θα διασφαλίζουν την απρόσκοπτη εξέλιξη των διαδικασιών.

  Το πραγματικό διακύβευμα της μη πραγματοποίησης του Συνεδρίου

  Σε περίπτωση μη πραγματοποίησης του συνεδρίου της ΓΣΕΕ, εκτιμάται πως  "χαμένοι" θα είναι οι εργαζόμενοι, από την άποψη ότι  ένα τέτοιο ενδεχόμενο  (σ.σ. μη πραγματοποίησης του συνεδρίου),  μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην πλήρη απουσία εκπροσώπησής των εργαζομένων στον κοινωνικό διάλογο και τις θεσμικές διαδικασίες του.

  Και αυτό διότι δεν είναι δυνατόν η ΓΣΕΕ να εκπροσωπείται επί μακρό χρονικό διάστημα με διορισμένα και όχι με αιρετά  συνδικαλιστικά στελέχη στον ΕΦΚΑ, στον ΟΑΕΔ, στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, στις εργατικές διαφορές και στις τριμερής συμφιλιωτικές διαδικασίες, στις διαπραγματεύσεις για την αλλαγή του κανονιστικού πλαισίου ρύθμισης του κατώτατου μισθού, την διαπραγμάτευση και υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, την εκπροσώπηση στην Ελληνική και Ευρωπαϊκή ΟΚΕ.

  Μια τέτοια κατάσταση ουσιαστικά "εξουδετερώνει" τη θεσμική παρέμβαση της ΓΣΕΕ και, έτσι, εκτιμάται ότι  αποδυναμώνει τους εργαζόμενους. Από αυτήν την άποψη, η ευθύνη για το αν δεν υπάρξει διοίκηση στη ΓΣΕΕ και έτσι απουσία εκπροσώπησης τους σε μια σειρά θεσμικών  διαδικασίων, θεωρείται ότι  θα βαραίνει εκείνους που εμπόδισαν την διεξαγωγή του Συνεδρίου.  

  Παράλληλα,  επιδόματα που διασφαλίζονται μέσω της ΕΓΣΣΕ όπως το επίδομα γάμου θα βρεθούν στον αέρα. Εξάλλου, εκτιμάται πως  η κάλυψη των μισθωτών από συλλογικές συμβάσεις εργασίας εγγυάται πάντα έναν καλύτερο μισθό.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων