Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 19-Νοε-2018 15:14

  Brexit στο "μενού" των υπ. Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την ειδική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Brexit που θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδο ηγετών την προσεχή Κυριακή προετοιμάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες οι υπ. Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των 27 κρατών μελών και του ΗΒ.

  Στις 25 Νοεμβρίου η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο θα κληθούν να υπογράψουν τη συμφωνίας σχετικά με τους όρους του Brexit αλλά και μια πολιτική δήλωση για τις μελλοντικές σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Και για τα δύο ζητήματα, βάση της σημερινής συζήτησης θα είναι η συμφωνία που επιτεύχθηκε σε επίπεδο διαπραγματευτών στις 14 Νοεμβρίου. Συμφωνία που έχει προκαλέσει αναταράξεις στο εσωτερικό του κόμματος και της κυβέρνησης της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αμφιβολίες εάν θα περάσει από τη βρετανική Βουλή.

  Η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου είναι προγραμματισμένη για τις 29 Μαρτίου 2019, ενώ έχει επιτευχθεί συμφωνία για τους όρους σε τεχνικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης και της διασφάλισης των ανοικτών συνόρων μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, που αποτελεί βρετανική επικράτεια. Από τις 30 Μαρτίου 2019 μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2020 θα ισχύει μια μεταβατική περίοδος, όπου το Ηνωμένο Βασίλειο θα συμμετέχει στην ενιαία αγορά, θα συνεισφέρει στον κοινοτικό προϋπολογισμό, αλλά δεν θα λαμβάνει μέρος στη λήψη των αποφάσεων σε επίπεδο ΕΕ. Η μεταβατική περίοδος κρίθηκε αναγκαία για τη σταδιακή προσαρμογή των δύο πλευρών στα νέα δεδομένα του Brexit.

  Αναφορικά με τη μελλοντική σχέση, η επιθυμία του Λονδίνου είναι να υπάρξει μια ζώνη ελευθέρου εμπορίου με την ΕΕ, οι κατευθυντήριες γραμμές της οποίας θα συμφωνηθούν τώρα ενώ οι λεπτομέρειες θα προσδιοριστούν μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου στις 29 Μαρτίου 2019.

  Εμβάθυνση Ευρωζώνης

  Τις αποφάσεις για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης που αναμένεται να λάβουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις 13-14 Δεκεμβρίου, προετοιμάζει σήμερα την ίδια ώρα το Εurogroup, σε μια ειδική συνεδρίασή του στις Βρυξέλλες.

  Όπως ανέφερε την Παρασκευή ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, στη σημερινή συνεδρίαση δεν θα συζητηθούν άλλα ζητήματα, όπως το θέμα των συντάξεων για την Ελλάδα και η ιταλική κρίση, αλλά μόνο τα ζητήματα της εμβάθυνσης της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ).

  Ειδικότερα, οι υπουργοί οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας θα παρουσιάσουν στους ομολόγους την κοινή πρότασή τους για τη πρόβλεψη ενός προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, με στόχο τη χρηματοδότηση δημόσιων επενδύσεων σε περιόδους κρίσεων αλλά και τη μείωση των οικονομικών ανισοτήτων μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωζώνης.

  Θα συζητηθεί επίσης η ολοκλήρωση της τραπεζικής ενοποίησης και πιο συγκεκριμένα, η χρηματοδότηση του ταμείου εξυγίανσης τραπεζών, καθώς και η μεταρρύθμιση της λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, δηλαδή του ταμείου διάσωσης της Ευρωζώνης το οποίο θα αναλάβει διευρυμένες αρμοδιότητες.

  Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

  Πηγή: Deutsche Welle

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων