Συνεχης ενημερωση

    Τρίτη, 31-Μαϊ-2016 07:40

    Γιατί δόθηκε νέα αναβολή για το εμπορευματικό στο Θριάσιο

    Γιατί δόθηκε νέα αναβολή για το εμπορευματικό στο Θριάσιο
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Δημήτρη Δελεβέγκου
     
    Στην Ελλάδα είθισται οι υπουργοί Υποδομών να ανακοινώνουν, σχεδόν με τρόπο διθυραμβικό, τη δημοπράτηση ενός μεγάλου έργου, παρότι εξαρχής είναι προδιαγεγραμμένο ότι η διαδικασία αυτή δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί.

    Στην περίπτωση του σχεδιαζόμενου εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο, ο ΥΠΟΜΕΔΙ Χρ.Σπίρτζης δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση του συγκεκριμένου κανόνα. Τον Νοέμβριο έκανε γνωστό ότι "με οδηγίες και κατευθύνσεις που έθεσε” ο ίδιος, η ΓΑΙΑΟΣΕ ενέκρινε τα τεύχη δημοπράτησης ώστε οι δεσμευτικές προσφορές να κατατεθούν τέλη Μαρτίου. Ωστόσο, έχουν λάβει χώρα, ήδη, δύο παρατάσεις για τις 31 Μαΐου και, όπως έγινε γνωστό χθες, για την 1η Αυγούστου, εξέλιξη που είχε αποκαλύψει, προ ημερών, το Capital.gr.
     
    Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η νέα αυτή παράταση είναι το αποτέλεσμα της μη έγκαιρης τροποποίησης των όρων του διαγωνισμού, των μη ελκυστικών αποδόσεων του έργου, της, έως ένα βαθμό, προχειρότητας, αλλά και του φερόμενου ενδιαφέροντος της κινεζικής Cosco όχι μόνο για την προς δημοπράτηση έκταση των 588 στρεμμάτων αλλά και για το σταθμό διαλογής και μεταφόρτωσης φορτίων εμβαδού περίπου 1.450 τ.μ.
     
    Και αυτό επειδή οι δείκτες αποδοτικότητας της επένδυσης που θα δεσμευόταν να υλοποιήσει υποψήφιος επενδυτής στην έκταση των 588 στρεμμάτων "σήμερα”, "αύριο” θα μπορούσαν να κατρακυλήσουν, εάν την παραχώρηση του σταθμού διαλογής και μεταφόρτωσης αναλάμβανε ένα ανταγωνιστικών συμφερόντων σχήμα. Για το τελευταίο, προβλέπεται επόμενος διαγωνισμός, όταν ολοκληρωθούν τα εν εξελίξει έργα για τη σιδηροδρομική λειτουργία.
     
    Πάντως, το κινεζικό pressing για ενιαία δημοπράτηση τόσο της έκτασης των 588 στρεμ. όσο και του σταθμού διαλογής - μεταφόρτωσης δεν καθιστούν βέβαιο ότι οι επικείμενες μεταβολές στα τεύχη δημοπράτησης θα οδηγήσουν σε αλλαγές στο αντικείμενο του διαγωνισμού που αφορά την ανάπτυξη εμπορευματικού κέντρου στο χώρο των 588 στρεμμάτων που ανήκει στη ΓΑΙΑΟΣΕ. Άλλωστε, σχήματα που συμμετέχουν στο διαγωνισμό ή έχουν εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον, κάθονται στην άλλη πλευρά του τραπεζιού, έχοντας προκρίνει τη δημοπράτηση της έκτασης ανά τμήματα.
     
    Να σημειωθεί ότι στο διαγωνισμό συμμετέχουν κοινοπρακτικά η "ομάδα” της Cosco με τις εταιρείες επένδυσης σε ακίνητα Grivalia και Πανγαία και το κονσόρτσιουμ της Goldair με την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ (συμφερόντων της Τράπεζας Πειραιώς με αντικείμενο την υλοποίηση επιχειρηματικών πάρκων) και άλλες εταιρείες.
     
    Της αναβολής

     
    Σε κάθε περίπτωση, μπουλντόζα στο Θριάσιο θα καθυστερήσει να μπει, καθώς οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές δεν φαίνεται να συμμερίζονται την αισιοδοξία του Χρήστου Σπίρτζη ότι αυτό βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωσή του (ανακ. 20.11.2015, συν/ξη Real Fm 15.12.2015, συν/ξη ΕΡΤ1 31.3.2016).
     
    "Ο νέος διαγωνισμός που προωθεί το Υπουργείο ΥΠΟΜΕΔΙ και η ΓΑΙΑΟΣΕ, εκτιμάται ότι θα έχει αίσιο αποτέλεσμα για την υλοποίηση του έργου. Το γεγονός αυτό, προκύπτει από τους όρους του διαγωνισμού,  το αυξημένο ενδιαφέρον των επενδυτών και της αγοράς, αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξης των εμπορευματικών σιδηροδρομικών μεταφορών. Σημειώνεται ότι οι διαδικασίες για το Εμπορευματικό Κέντρο του Θριάσιου Πεδίου ξεκίνησαν  το 2003. Επί 12 χρόνια όμως ταλανίζεται από αδράνειες, εμπλοκές και καθυστερήσεις. Ταυτόχρονα, έχουν προηγηθεί δύο αποτυχημένοι διαγωνισμοί το 2006 και το 2009” ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών πριν από σχεδόν επτά μήνες.
     
    Όσον αφορά τους αριθμούς του έργου-μακέτα από το 1984, είναι προϋπολογισμού 250 εκατ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει σε βάθος δεκαετίας περίπου 3.000 νέες θέσεις εργασίας, περιλαμβάνει (σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα του διαγωνισμού) δυνατότητα δόμησης 235 χιλ. τ.μ. στεγασμένων χώρων.
     
    dimitris.delevegos@capital.gr

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ