Συνεχης ενημερωση

    Κυριακή, 28-Φεβ-2016 17:05

    Απότομη προσγείωση του Π.Ρουμελιώτη στο Ελευθέριος Βενιζέλος

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Δημήτρη Δελεβέγκου

    Μία από τις αλλαγές που συνόδευσε την τοποθέτηση του Παναγιώτη Ρουμελιώτη ως προέδρου στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών (ΔΑΑ) ήταν η επιβολή της ελληνικής ως υποχρεωτικής γλώσσας στις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας. Ωστόσο, δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί, εάν κατά το δ.σ. της περασμένης Πέμπτης, οι εκπρόσωποι του καναδικού συνταξιοδοτικού fund PSP Investments έψεξαν τον κ. Ρουμελιώτη σε μεταφρασμένα ελληνικά ή στην μητρική γλώσσα τους για τις πρόσφατες δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό "στο κόκκινο”.

    "Σκάνδαλο αποτελεί η σπουδή του ΤΑΙΠΕΔ” να προχωρήσει στην παράταση της σύμβασης παραχώρησης [...] υπάρχει κακοδιαχείριση από την πλευρά των ξένων ιδιωτών” δήλωσε στο μικρόφωνο στις 16 Φεβρουαρίου.

    Οι δηλώσεις εκείνες είχαν προκαλέσει, στην αγορά, εύλογα ερωτήματα, αφού ο πρόεδρος μίας εταιρείας οφείλει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των μετόχων της και όχι να καταγγέλλει δημόσια σκάνδαλα και περιστατικά κακοδιαχείρισης. Αυτή είναι η αιτία για την οποία οι Καναδοί, που ελέγχουν το 40% του Ελ.Βενιζέλος, δεν έκρυψαν το απόγευμα της Πέμπτης τη δυσαρέσκειά τους για τις δημόσιες τοποθετήσεις του προέδρου τους.

    Στροφή 180 μοιρών

    Τι αντέτεινε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ρουμελιώτης; Ότι οι δηλώσεις του αποτελούν προσωπικές εκτιμήσεις που απορρέουν από την προγενέστερη ιδιότητά του ως υπουργού Οικονομικών (σημ.: το διάστημα 1987-1989 στην κυβέρνηση Παπανδρέου) και όχι ως προέδρου- από τον Μάιο του 2015- του ΔΑΑ.

    Παρόλα αυτά, ο επικεφαλής του ΔΑΑ, στην 25 λεπτών συνέντευξή του εμφανίζεται λάβρος κατά της επέκτασης της χρονικής ισχύος της σύμβασης, τονίζοντας (16/02 - εκπομπή "Με θέση και υπογραφή”, ρ/σ "στο Κόκκινο”) :

    "[...] εγώ τα λέω έξω από τα δόντια. Το σκάνδαλο συνίσταται ότι με βάση την υφιστάμενη σύμβαση, εάν, για παράδειγμα, καθοριστεί ένα "χ” τίμημα για την επέκταση κατά 20 χρόνια του αεροδρομίου, θα πρέπει το Δημόσιο ως μέτοχος στο Ελ. Βενιζέλος να συμμετάσχει, δηλαδή να πληρώσει την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης κατά 20 χρόνια. Όταν το 2026 δεν θα έχει να πληρώσει τίποτα”.

    Βέβαια παρά την εναντίωση του στην επέκταση της σύμβασης παραχώρησης, ο κ.Ρουμελιώτης ψήφισε, ως ένα από τα εννέα μέλη του δ.σ., υπέρ της έναρξης των διαπραγματεύσεων με τους Καναδούς μεγαλομετόχους του ΔΑΑ. Μάλιστα, όπως έχει μεταδώσει το Capital.gr, οι διαπραγματεύσεις θα πραγματοποιηθούν αποκλειστικά μεταξύ του management του ΔΑΑ και του ΤΑΙΠΕΔ και οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από το δ.σ. ως σώμα.

    Άλλωστε, ο Π.Ρουμελιωτης είναι μη εκτελεστικός πρόεδρος, δεν συμμετέχει στα της καθημερινής διοίκησης της εταιρείας, διαθέτοντας εποπτικό ρόλο στις αποφάσεις. Ακόμη η καταστατική πλειοψηφία της εταιρείας (70%), που συγκροτούν το PSP και το ΤΑΙΠΕΔ, έχει τον κύριο λόγο στην λήψη αποφάσεων.

    Πρώτα η παράταση

    Στο δια ταύτα, σε πρώτη φάση, οι διαπραγματεύσεις θα αφορούν την παράταση, έως το 2046, της ισχύος της σύμβασης παραχώρησης, με το εκτιμώμενο τίμημα να εκτιμάται ότι θα μπορούσε να είναι μέχρι και 500 εκατ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, η αποτίμηση, που αποτελεί μέρος των διαπραγματεύσεων, θα προσδιορίσει το ακριβές ποσό. Εάν δεν μεσολαβήσουν πρόωρες εθνικές εκλογές και οι διαπραγματεύσεις τελεσφορήσουν, εκτιμάται ότι η διαδικασία θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέχρι το Φθινόπωρο.

    Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την διάθεση, σε δεύτερο στάδιο, του 30% των μετοχών του ΔΑΑ, του οποίου η υπεραξία θα μπορούσε να ενισχυθεί σημαντικά έπειτα και από την αναμενόμενη ανάληψη των 14 περιφερειακών αεροδρομίων από την κοινοπραξία Fraport-Slentel, γεγονός που θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό.

    dimitris.delevegos@capital.gr

     

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ