13:48 05/12
Πολάκης για παρουσίαση βιβλίου Τσίπρα: "Δεν πήγα λόγω υψοφοβίας σε εξέδρες και θεωρεία"
"Εγώ θα μείνω ΣΥΡΙΖΑ", απάντησε σε ενδεχόμενο συμπόρευσης με τον Αλέξη Τσίπρα.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 20:30
Της Νίκης Ζορμπά
Την ετοιμότητα του ΔΝΤ να συνεχίσει να υποστηρίζει την Ελλάδα στην προσπάθεια επίτευξης οικονομικής ανάπτυξης επισημαίνει στην ανακοίνωσή του το Ταμείο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη υλοποίησης ισχυρών οικονομικών πολιτικών, αλλά και σημαντικής αναδιάρθρωσης του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας.
Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, η ανακοίνωση του ΔΝΤ αναφέρει:
"Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ και ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκαν σήμερα και συζήτησαν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Η κα. Λαγκάρντ επανέλαβε ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συνεχίσει να υποστηρίζει την Ελλάδα στην προσπάθεια επίτευξης ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης και βιώσιμων δημοσιονομικών μέσω ενός αξιόπιστου και συνολικού μεσοπρόθεσμου οικονομικού προγράμματος".
"Ένα τέτοιο πρόγραμμα απαιτεί ισχυρές οικονομικές πολιτικές, ειδικά την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, καθώς επίσης και σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας για να διασφαλιστεί ότι το χρέος θα βρεθεί σε μία βιώσιμη καθοδική πορεία", καταλήγει η ανακοίνωση.
Τσίπρας σε Lagarde: Δεν πρέπει να καθυστερήσει η αξιολόγηση
Ως μια "ειλικρινή" συζήτηση χαρακτήρισαν κυβερνητικές πηγές από το Νταβός το τετ α τετ Τσίπρα- Lagarde, τονίζοντας ως εξαιρετικά σημαντική τη συμφωνία αμφοτέρων για την ανάγκη να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στην αξιολόγηση.
Ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η επικεφαλής του ΔΝΤ, "αποκήρυξε" την διαρροή αξιωματούχου του ΔΝΤ σχετικά με το ασφαλιστικό πως "ζητήσαμε αγελάδα μας έφεραν γάτα", παίρνοντας πλήρεις αποστάσεις και δηλώνοντας πως "δεν υπάρχει".
Στο δια ταύτα της θέσης του Ταμείου για το ασφαλιστικό, η κυβέρνηση είναι εξαιρετικά φειδωλή, αναδεικνύει όμως ως σημαντική την συμφωνία Τσίπρα- Lagarde να διατηρούν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας προκειμένου να μην "χάνονται" σε λαβυρίνθους διαρροών.
Σύμφωνα με την επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση, την ανάγκη να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Christine Lagarde.
Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, πραγματοποίησε στο Νταβός κατ’ ιδίαν συνάντηση με τη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Christine Lagarde και είχαν μια ειλικρινή συζήτηση για την πορεία του ελληνικού προγράμματος.
Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε στη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ ότι ο χρόνος αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και συνολικά του ελληνικού προγράμματος. Συμφωνήθηκε ότι οι καθυστερήσεις δεν αποτελούν στόχο καμιάς από τις δύο πλευρές. Επίσης, συμφωνήθηκε να υπάρχει απευθείας επικοινωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και το ΔΝΤ προκειμένου η κάθε πλευρά να έχει σαφή αντίληψη για τις θέσεις της άλλης.
Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε την Christine Lagarde σχετικά με τους ελέγχους που διεξάγουν οι ελληνικές αρχές για λίστες καταθετών στο εξωτερικό. Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι για πρώτη φορά υπάρχει πολιτική βούληση να διερευνηθούν αυτές οι υποθέσεις και όχι να συγκαλυφθούν όπως στο πρόσφατο παρελθόν, όταν ελεγχόμενα πρόσωπα απολάμβαναν πολιτικής προστασίας σε ανώτατο επίπεδο και στα οποία σήμερα έχουν επιβληθεί υψηλότατα πρόστιμα. Τέλος, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει σημαντικό μέρος των ποσών αυτών που βρίσκονται σε καταθέσεις του εξωτερικού με τη νομοθέτηση της διαδικασίας της "αυτοκαταγγελίας".
Διαβάστε ακόμη:
*Μαξίμου: Στήριξη Lew σε Τσίπρα για τη ρύθμιση του χρέους