Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 13-Σεπ-2015 08:57

  Οι εκλογές θέτουν σε κίνδυνο δόσεις&χρέος

  Οι εκλογές θέτουν σε κίνδυνο δόσεις&χρέος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της  Δήμητρας Καδδά

  Στα "ψιλά γράμματα" των κειμένων που συνοδεύουν το Μνημόνιο, επτά προβλέψεις δημιουργούν ένα πλαίσιο πρωτόγνωρης χρονικής "ασφυξίας" στο πολιτικό σύστημα: Αν υπάρξει καθυστέρηση, πέραν του Σεπτεμβρίου, στην άμεση ενεργοποίηση του έργου από την Ελλάδα, δημιουργούν "παράθυρα" που μπορούν να οδηγήσουν σε καθυστέρηση ή ακόμα και σε απώλεια χρηματοδότησης.

  Ο λόγος για ένα αριστοτεχνικά "κεντημένο" μνημονιακό δίχτυ, που εγκλωβίζει όλο και πιο σφιχτά την ελληνική οικονομία κάθε ημέρα που περνά χωρίς να προωθούνται τα περίφημα "προαπαιτούμενα" και πολύ δύσκολες και αλληλένδετες διαπραγματεύσεις.

  Πρόκειται για προαπαιτούμενα και διαπραγματεύσεις που έχουν πρωτόγνωρα υψηλή σημασία: Θα οδηγήσουν στην απόδοση των υπόλοιπων δόσεων για την κάλυψη μισθών και συντάξεων, στην επιστροφή των "δανεικών" από την αγορά και στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ, αλλά και στη διευθέτηση του χρέους και στην έγκαιρη ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ώστε αυτή να γίνει χωρίς bail in.

  Οι 7 παγίδες

  Παράλληλα, λοιπόν, με το πλέγμα των ασφυκτικών χρονικά "υποχρεώσεων" της Ελλάδας, έχει δομηθεί και ένα σχέδιο από 7 τουλάχιστον "θολά" σημεία και δικαιώματα υπαναχώρησης που διατηρούν για τον εαυτό τους οι δανειστές:

  1. Διατηρούν το δικαίωμα να κατανείμουν τα προαπαιτούμενα του πακέτου των 3 δισ. ευρώ όπως αυτοί επιθυμούν, δηλαδή να "σπάσουν" σε υποδόσεις τα ποσά (η αρχική κατανομή είναι για 2 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο και 1 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο μαζί με τα υπόλοιπα 15 δισ. ευρώ για τις τράπεζες).

  2. Έχουν βάλει ως χρονικό όριο για να εκταμιευθούν τα 3 δισ. ευρώ των υποδόσεων την 30ή Νοεμβρίου, προεξοφλώντας καθυστερήσεις. Με άλλα λόγια, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η εκταμίευση των ποσών αργότερα θα συνδέεται πλέον με πολιτικές αποφάσεις.

  3. Έχουν θέσει ως ορόσημο την εκταμίευση των 10 δισ. ευρώ, που είναι ήδη διαθέσιμα για τις τράπεζες, έως τις 31 Ιανουαρίου του 2016. Ωστόσο, η Ελλάδα επιθυμεί το ποσό να έρθει πολύ νωρίτερα, για να μην ακολουθηθεί η νομοθεσία για το bail in.

  4. Δεν δεσμεύονται για τον χρόνο καταβολής των επόμενων 15 δισ. ευρώ για τις τράπεζες, αναφέροντας ότι είναι "υπό συζήτηση".

  5. Υποχρεώνουν την κυβέρνηση, από τα 10,5 δισ. ευρώ που οφείλει σε φορείς του Δημοσίου, να ξεχρεώσει σταδιακά μόνο τα 3,5 δισ. ευρώ, θεωρώντας τα υπόλοιπα 7 δισ. ευρώ ως μόνιμο δανεισμό (!) και εμμέσως μόνιμη δημοσιονομική προσαρμογή.

  6. Δεν υπάρχει κατανομή/πρόβλεψη για το τελευταίο δίμηνο του 2015. Και τούτο, όταν τον Δεκέμβριο ο κρατικός Προϋπολογισμός εκτιμάται ότι κλείνει με "τρύπα" 1,8 δισ. ευρώ, που απαιτεί κάλυψη από επόμενη δόση.

  7. Το δάνειο του ESM προβλέπει αποπληρωμή 7 δισ. ευρώ χρεών προς ιδιώτες, αλλά με το σταγονόμετρο και σε ορίζοντα έως τον Μάρτιο του 2017.

  Όλα τα παραπάνω προβλέπονται στο τρίτο Μνημόνιο. Όχι μόνο στο "βασικό" κείμενο που ψήφισε η Βουλή, αλλά και στα "ψιλά γράμματα" των κειμένων που το συνοδεύουν και εκ των υστέρων ανακοινώθηκαν (από τους δανειστές και όχι από την απερχόμενη κυβέρνηση, που αναδείχθηκε σε "πρωταθλήτρια" αδιαφάνειας).

  Προϋπολογισμός στις 5/10

  Το έργο, όμως, που πρέπει να γίνει έως ότου δοθεί τέλος στις "ασάφειες" είναι πολύ μεγάλο. Η Ελλάδα πρέπει να υποβάλει έως τις 5 Οκτωβρίου συμπληρωματικό Προϋπολογισμό για το 2015, αλλά και προσχέδιο Προϋπολογισμού για το 2016 έως τις 15 Οκτωβρίου, πρέπει να φέρει στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο με μέτρα έως το 2019 και, παράλληλα, πρέπει να ολοκληρώσει δεκάδες εκκρεμή προαπαιτούμενα για τα 3 δισ. ευρώ υποδόσεων.

  Στη συνέχεια, ή παράλληλα, θα πρέπει να ξεκινήσει (θεωρητικά τον Οκτώβριο) η διαπραγμάτευση για την επικαιροποίηση του Μνημονίου και, έτσι, να ανοίξει η συζήτηση για τη συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ, να "ξεμπλοκάρει" το θέμα "χρέος" και, έπειτα από όλα αυτά, στη νέα συμφωνία να επιχειρήσει δώσει τέλος στις επικίνδυνες "εκκρεμότητες" της συμφωνίας με τους δανειστές...

  Ο χρόνος τελειώνει την 21η Σεπτεμβρίου

  "Οι εκλογές ήταν προεξοφλημένες από τους "θεσμούς” πριν καν κλείσει η συμφωνία του τρίτου Μνημονίου και το νέο πρόγραμμα είναι φτιαγμένο για να δίνει ένα πολύ μικρό περιθώριο για πολιτικές ζυμώσεις μέσα στον Σεπτέμβριο", εξηγούν διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες. "Ο χρόνος τελειώνει αμέσως μετά την 20ή Σεπτεμβρίου και οι κίνδυνοι αναζωπυρώνονται", επισημαίνουν.

  *Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 5ης Σεπτεμβρίου

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων