Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 10-Σεπ-2015 17:58

  Κατασχέσεις περιουσιών, πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς και αλλαγές στις 100 δόσεις

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη 

  Aπό... πουθενά δεν θα μπορούν να "ξεφύγουν" οι αυτασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ, του ΟΓΑ και του ΕΤΑΑ.

  Το νέο Μνημόνιο που έφερε η απερχόμενη κυβέρνηση διαμορφώνει έναν ασφυκτικό "κλοιό" τόσο για τους συνεπείς όσο και για τους ασυνεπείς ασφαλισμένους στα τρία μεγάλα ταμεία των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, των αγροτο-κτηνοτρόφων και των ελευθέρων επαγγελματιών.

  Όλες μαζί οι παραπάνω κατηγορίες ανέρχονται σε 1,6 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα στοιχεία των παραπάνω ταμείων. 

  Έρχονται αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές, αντικατάστασή τους από υψηλότερους φόρους στο εισόδημα για χάρη του ασφαλιστικού,  κατασχέσεις περιουσιών για όσους χρωστάνε,  πιο αυστηρά κριτήρια για ρύθμιση οφειλών και πρόσβαση του ΚΕΑΟ σε τραπεζικούς λογαριασμούς. 

  Πιο αναλυτικά: 

  1. Αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων

  Πάνω από 140.000 ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ με συνολικά χρέη 2 δισ. ευρώ κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός της ρύθμισης των 100 δόσεων (νόμος 4321/2015) και, έτσι, εκτός ασφαλιστικού συστήματος.

  Κι αυτό, γιατί στο νέο Μνημόνιο προβλέπεται τροποποίηση των διατάξεων περί ρύθμισης βεβαιωμένων οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία γύρω στον Νοέμβριο του 2015, η οποία θα φέρει:
  - Την αύξηση του επιτοκίου στα επίπεδα της αγοράς.
  - Την προσαρμογή του αριθμού των δόσεων σύμφωνα με την πραγματική οικονομική δυνατότητα των οφειλετών, αλλά και το ύψος της οφειλής τους.
  - Την προσθήκη όρου απώλειας της ρύθμισης, εφόσον ο οφειλέτης δεν τακτοποιεί τις τρέχουσες υποχρεώσεις του.

  Για να συνεχίσει ένας ασφαλισμένος να εξοφλεί τις ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι 5.000 ευρώ με μηδενικό επιτόκιο προς τα Ταμεία, θα πρέπει να αποδείξει πως δεν ασκεί οικονομική δραστηριότητα κατά το τελευταίο έτος και έχει ακίνητη περιουσία έως 150.000 ευρώ. Για όσους οφειλέτες έχουν χρέη πάνω από 5.000 ευρώ, το επιτόκιο με το οποίο επιβαρύνεται κάθε δόση της ρύθμισης στην οποία έχουν υπαχθεί αυξάνεται από το 3% στο 5% (ή κατά 40%).

  2. Πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς

  Σύμφωνα με το Μνημόνιο, εντός του φθινοπώρου του 2015 το Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ), στο οποίο έχουν καταγραφεί σχεδόν 270.000 οφειλέτες, θα μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στο "έμμεσο τραπεζικό μητρώο" των οφειλετών, στο οποίο απεικονίζονται οι κινήσεις στους λογαριασμούς τους.

  Το "μητρώο" αυτό αποτελεί μια ρυθμιστική διαδικασία για τη γρήγορη παροχή πληροφοριών σχετικά με τα υπόλοιπα και τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών.

  Παράλληλα, το Μνημόνιο προβλέπει τη διαμόρφωση:
  - Μιας "ενιαίας βάσης δεδομένων για τις οφειλές από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, η οποία θα καλύπτει όλα τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης".
  -Ενός "κεντρικού μητρώο ασφαλισμένων, σε συντονισμό με την ενοποίηση των συνταξιοδοτικών ταμείων".

  3. Κατασχέσεις περιουσιών

  Με νόμο που πέρασε η απερχόμενη κυβέρνηση πριν από την υπογραφή της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου με τους δανειστές (νόμος 4331/2015), προβλέπεται η δυνατότητα και στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης –και όχι μόνο στο Δημόσιο, όπως ίσχυε μέχρι πρότινος– "να επιβάλλουν κατασχέσεις κινητών περιουσιών σε βάρος επιχειρήσεων, υπό την προϋπόθεση να έχουν συνολική βεβαιωµένη ληξιπρόθεσµη οφειλή άνω του ποσού των 50.000 ευρώ".

  4. Αυξήσεις στις εργοδοτικές εισφορές

  To Mνημόνιο προβλέπει τέσσερα σημεία τα οποία "κρύβουν" πιθανές αυξήσεις στις εισφορές τις οποίες καταβάλλουν οι αυταπασχολούμενοι-αυτασφαλισμένοι. Κεντρικός άξονάς τους είναι η εναρμόνιση των εισφορών τους με εκείνες που καταβάλλονται για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ. Αυτό οδηγεί μέχρι και στον τριπλασιασμό των σημερινών εισφορών των ασφαλισμένων, ιδίως στον ΟΓΑ. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι πρέπει να προχωρήσει:

  - Η "διεύρυνση και ο εκσυγχρονισμός της βάσης εισφορών και συντάξεων για όλα τα αυτοαπασχολούμενα άτομα, μεταξύ άλλων με μετάβαση από το ονομαστικό στο πραγματικό εισόδημα".
  - Η "αναθεώρηση και ο εξορθολογισμός όλων των διαφορετικών συστημάτων των βασικών συνιστωσών των συντάξεων που είναι εγγυημένες με βάση τις εισφορές".
  - Η "κατάργηση όλων των περιττών επιβαρύνσεων κατά τη χρηματοδότηση των συντάξεων (σ.σ.: φόρων υπέρ τρίτων) και η αντιστάθμισή τους με μείωση των παροχών ή αύξηση των εισφορών υπέρ των συγκεκριμένων Ταμείων".
  -Η "κατάργηση εντός τριών ετών όλων των εξαιρέσεων που χρηματοδοτούνται με κρατικούς πόρους και η εναρμόνιση των κανόνων σχετικά με τις εισφορές σε όλα τα ταμεία συντάξεων προς τη δομή των εισφορών στο κύριο ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων υπαλλήλων (ΙΚΑ).
  - Η "αποκατάσταση του παράγοντα διατηρησιμότητας της μεταρρύθμισης του 2012 (σ.σ.: της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης) ή η εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών εναλλακτικών μέτρων στο συνταξιοδοτικό σύστημα". Τέτοια μέτρα, σύμφωνα με το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, είναι "η σταδιακή αύξηση των εργοδοτικών εισφορών ανάλογα με την πορεία της οικονομίας...".

  5. Αντικατάσταση εισφορών με φόρους
   
  Το Μνημόνιο προβλέπει την "ενσωμάτωση της δήλωσης, της πληρωμής και της είσπραξης των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης στη φορολογική διοίκηση πριν από τα τέλη του 2017".

  Μέλη της Επιτροπής Σοφών, την οποία έχει συστήσει ο απερχόμενος υπουργός Εργασίας, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, αναφέρουν στο Capital.gr πως ζητούμενο είναι να καταβάλλει κάθε πολίτης φόρους υπέρ του ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού συστήματος ανάλογα με το συνολικό εισόδημά του και την περιουσία του και όχι με βάση τις αποδοχές του από την εργασία του.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων