Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 23-Αυγ-2015 08:23

  Στον "αέρα" το σχέδιο Τσιρώνη για τα απορρίμματα

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Δύο επιτεύγματα πέτυχε στους περίπου έξι μήνες ως αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος ο Γιάννης Τσιρώνης, σύμφωνα με όσους παρακολουθούν στενά τα έργα και τις ημέρες του.

  Πρώτον, να θεμελιώσει τη ρήξη με τους Οικολόγους Πράσινους, των οποίων είναι ένας από τους ιδρυτές. ”Εξυπηρετεί πελατειακές σχέσεις του παρελθόντος και υπέκυψε στις ψηφοθηρικές πιέσεις μιας μειοψηφίας [...] καταγγέλλουμε το συνεχιζόμενο "συνταίριασμα" των συμφερόντων κυνηγών και υπουργείου” σημειώνουν οι Πράσινοι σε ανακοίνωσή τους στις 14 Αυγούστου, σχολιάζοντας την μετριοπαθή στάση του υπουργείου προς το κίνημα των Ελλήνων κυνηγών.

  Δεύτερον, να καταρτίσει το νέο εθνικό σχέδιο αποβλήτων (ΕΣΔΑ) που ορίζει πώς η Ελλάδα θα διαχειρίζεται τα απορρίμματά της με ορίζοντα το 2020. Αφότου έλαβε χώρα διαβούλευση 10 ημερών, το υπουργείο δημοσιοποίησε την τελική μορφή, αυτή που ισχύει από τα τέλη Ιουλίου.

  "Ισχύει, αλλά δεν μπορεί να εφαρμοστεί” σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς. Ο λόγος; Απαιτούνται δεκάδες αποφάσεις, εφαρμοστικοί εγκύκλιοι, τροποποιήσεις της υφιστάμενης νομοθεσίας, εξουσιοδοτικές διατάξεις και ενσωμάτωση οδηγιών... Στην αγορά παρομοιάζουν τον ΕΣΔΑ με ένα σύνθετο οδικό άξονα από τον οποίο λείπει η διαγράμμιση, οι φωτεινοί σηματοδότες, οι έξοδοι κτλ.

  Άδικα; Μάλλον όχι, καθώς απαιτούνται 51 δράσεις (έκδοση ΚΥΑ, διευκρινιστικών εγκυκλίων, εγχειριδίων κτλ) που δεν αφορούν παρά νομοθετικά και οργανωτικά-διοικητικά μέτρα (σελ. 76-85 του ΕΣΔΑ).

  Επενδυτική τρικλοποδιά ξανά

  Ως αποτέλεσμα ο νέος εθνικός σχεδιασμός δημιουργεί περαιτέρω σύγχυση σε όσους ενδεχομένως θα αναλάμβαναν το ρίσκο να επενδύσουν στη διαχείριση των απορριμμάτων.

  Για παράδειγμα, σύμφωνα με το νέο ΕΣΔΑ αναστέλλονται τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων που δρομολογούνταν μέσω ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα), αλλά δεν είχαν συμβασιοποιηθεί μέχρι τις 31 Ιουλίου, οπότε δημοσιεύθηκε το σχετικό κείμενο. Αποκλείει ακόμη ως μέθοδο επεξεργασίας την καύση, όπως και την παραγωγή RDF, του δευτερογενούς καυσίμου που χρησιμοποιείται στην τσιμεντοβιομηχανία, παρότι πρόκειται για πρακτικές που εφαρμόζονται διεθνώς.

  "Ο νέος ΕΣΔΑ αποτελεί μνημείο προχειρότητας. Θα έπρεπε να είχε προηγηθεί η συζήτηση και ψήφιση στη βουλή ρυθμιστικού πλαισίου που απαιτείται για την εφαρμογή του” σημειώνουν στελέχη του κλάδου διαχείρισης των απορριμμάτων.

  Και εάν ληφθεί υπόψη ότι στην Ελλάδα ψηφισμένοι νόμοι δεν εφαρμόζονται, γίνεται αντιληπτό ποια θα είναι η τύχη του ΕΣΔΑ που εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να ισχύσει, αφού στερείται των εφαρμοστικών νόμων.

  Οδηγίες χρήσης

  Πάντως, ο εθνικός σχεδιασμός συνοδεύεται από...οδηγίες χρήσης.

  Έτσι, στη σελίδα 74 επισημαίνεται ποιες δράσεις πρέπει να υλοποιηθούν ώστε να είναι δυνατή η εφαρμογή του ΕΣΔΑ.

  Ο λόγος για "προτάσεις για εκδόσεις Υπουργικών Αποφάσεων, τροποποίηση υφιστάμενης νομοθεσίας, εξουσιοδοτικές διατάξεις υφιστάμενης νομοθεσίας, καθώς και ενσωμάτωση οδηγιών με σκοπό τη δημιουργία ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου και κανόνων για την εύρυθμη λειτουργία της διαχείρισης αποβλήτων. [...] η έκδοση ερμηνευτικών εγκυκλίων σε εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας. Δρασεις για τη δημιουργία εταιρικών σχημάτων κοινωνικής οικονομίας. [...] η επιβολή τέλους ταφής και περιβαλλοντικών φόρων [...] η ανάπτυξη οδηγών εφαρμογής επιμέρους συστημάτων διαχείρισης, καθώς και η εκπόνηση εξειδικευμένων μελετών.

  dimitris.delevegos@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ