08:59 06/12
Μηνύματα επιβράβευσης της ελληνικής οικονομίας από Λονδίνο και Βρυξέλλες
Οι ξένοι επενδυτές, η υποψηφιότητα Πιερρακάκη και η μείωση του χρέους.
Της Δήμητρας Καδδά
Συνέρχονται εκ νέου σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης οι επιτελείς των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (EFC) με θέμα την Ελλάδα. Η νέα σύνοδος (ουσιαστικά πρόκειται για το EWG του Ecofin και τελεί υπό τον Τόμας Βίζερ) είχε ως στόχο, σύμφωνα με πληροφορίες, να υπάρξουν παρατηρήσεις για τα κείμενα του ελληνικού μνημονίου.
Πλέον αποκτά ειδική σημασία καθώς αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι θα συζητηθεί και το κείμενο "παρατηρήσεων" της Γερμανικής πλευράς για το ελληνικό πακέτο. Σύμφωνα με το Reuters ο "προκαταρκτικός έλεγχος του MoU" που απεστάλη σε αξιωματούχους στις Βρυξέλλες σήμερα, το υπουργείο χαρακτηρίζει τα ελληνικά σχέδια μεταρρυθμίσεων για τη βιωσιμότητα του χρέους και τις ιδιωτικοποιήσεις ως "ακόμη μη συμβατά".
Στόχος είναι σύμφωνα με διπλωματικές πηγές εκ Βρυξελλών μετά την επί της αρχής συμφωνία από τους 4 θεσμούς στην Αθήνα, να μην υπάρξουν "αναταράξεις" σε επίπεδο κρατών - μελών στον δρόμο για την κρίσιμη συνάντηση των υπουργών της Ευρωζώνης την Παρασκευή.
Πάντως η χθεσινή πρώτη σύνοδος του EFC για το ελληνικό μνημόνιο "πήγε καλά", όπως ανέφερε στέλεχος της ελληνικής πλευράς. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των κρατών - μελών δεν είχαν στα χέρια τους τα κείμενα για να σχολιάσουν και να τοποθετηθούν.
Eurogroup την Παρασκευή
Η σημερινή συνάντηση αποτελεί και τον προάγγελο του Eurogroup που έχει ορισθεί για την Παρασκευή στις 16:00 (ώρα Ελλάδας). Ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος θα πρέπει -δια ζώσης με βάση τον μέχρι τώρα προγραμματισμό- να πετύχει μετά την "τεχνική" και την πολιτική συμφωνία.
Θα πρέπει να αποφύγει τις πιέσεις που φέρεται να υπάρχουν ειδικά από την Γερμανία για χρόνο και πιθανόν για πρόσθετες δεσμεύσεις. Πιέσεις που αναδείχθηκαν σήμερα από δισέλιδο κείμενο που επικαλείται το Reuters αλλά και από τις δηλώσεις της γερμανικής κυβέρνησης: εξήρε σήμερα τη συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης στην κατάρτιση ενός τρίτου προγράμματος διάσωσης με τους διεθνείς πιστωτές, αλλά τόνισε πως το Βερολίνο χρειάζεται ακόμη χρόνο για να καταλήξει σε πλήρη αξιολόγηση των όρων της συμφωνίας που επετεύχθη χθες.
Διαβάστε ακόμη:
* Νέα τηλεδιάσκεψη επιτελών Ecofin για την Ελλάδα