Συνεχης ενημερωση

    Κυριακή, 26-Ιουλ-2015 08:14

    Γόρδιος δεσμός με το δάνειο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 10:52

    Της Δήμητρας Καδδά

    Με αφορμή την υποβολή του αιτήματος από πλευράς ΥΠΟΙΚ για την χορήγηση νέου δανείου από το ΔΝΤ έρχονται στην επιφάνεια ενστάσεις που φέρεται να εγείρει το Ταμείο αναφορικά με τον τρόπο χρηματοδότησης του νέου προγράμματος για την Ελλάδα.

    Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές το ΔΝΤ συνδέει την συμμετοχή του και με την βιωσιμότητα του χρέους ζητώντας παρεμβάσεις που ξεπερνούν τα όρια που θέτει η κοινοτική πλευρά. Και σε αυτό το σημείο η Ελλάδα βρίσκεται στο… ενδιάμεσο των διαξιφισμών με πηγές της κυβέρνησης να εκτιμούν ότι ίσως αυτό ευνοήσει την ελληνική απαίτηση για παρεμβάσεις στο χρέος, ενώ άλλα στελέχη να κρατούν πιο επιφυλακτική στάση.

     Το ζήτημα άρχισε – εκ νέου – να ανεβαίνει την Πέμπτη μετά την θέση που κράτησε το ΔΝΤ ζητώντας επισήμως την κατάθεση αιτήματος από την Ελλάδα. Πέραν αυτού, οι τοποθετήσεις από την άλλη πλευρά του ατλαντικού έθεταν και πιο… σύνθετες προϋποθέσεις συμμετοχής.

    Αλλά και κυβερνητικές  πηγές   εξηγούν ότι  η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι εντελώς αναγκαία στο νέο πρόγραμμα και στην νέα δανειακή σύμβαση που -  όπως αποφασίστηκε στις 12 Ιουλίου  - πρέπει να διαρκέσουν έως και τον Ιούνιο του 2018 με χρηματοδότηση έως 86 δις ευρώ. Όπως αναφέρουν στο "Κεφάλαιο",  "τα χρήματα που δίδει ο ESM (σ.σ. δηλαδή η ευρωπαϊκή πλευρά) δεν ξεπερνούν τα 50 δις ευρώ επί ενός συνολικού πακέτου 86 δις ευρώ, ενώ είναι εντελώς αναγκαία και η τεχνογνωσία που μπορεί να παράσχει". επισημαίνουν.

    Αλλά,  το ΔΝΤ έχει προς το παρόν 15 δις ευρώ περίπου διαθέσιμα από την δανειακή σύμβαση με την Ελλάδα. Και η χώρα μπορεί να τα εκταμιεύσεις ως  και τον Μάρτιο του 2016 που λήγει η  υφιστάμενη σύμβαση η οποία ουσιαστικά είναι παγωμένη τον τελευταίο χρόνο.   Αλλά  το χρηματοδοτικό "κενό"  στην νέα σύμβαση είναι πολύ μεγαλύτερο.

    Οι κανονισμοί του ΔΝΤ είναι αυστηροί. Απαιτούν βιωσιμότητα χρέους και κάλυψη αναγκών για 12 μήνες για να γίνει εκταμίευση δόσης.

    Το Ταμείο έχει διαφορετικό μνημόνιο (MEFP) από αυτό της ΕΕ (MOU) το οποίο θεωρείται πολύ πιο σκληρό. Και για τον λόγο αυτό εκτιμάται ότι μπορεί να ζητήσει άμεσα νέα λίστα με προαπαιτούμενα πριν προχωρήσει στις πρώτες του αποφάσεις μεταφέροντας την πίεση από τον χρηματοδοτικό άξονα στο πεδίο της διαπραγμάτευσης για τα νέα μέτρα και προαπαιτούμενα.

    Η κάθοδος των θεσμών

    Οι θεσμοί ξεκινούν πάντως τις επαφές τους στην Αθήνα "μέσα στην εβδομάδα" σύμφωνα με στελέχη των δανειστών, ενώ η κυβέρνηση κάνει λόγο για έναρξη των διαπραγματεύσεων την Τρίτη σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και για καθυστέρηση 1-2 ημερών στην άφιξη των επικεφαλής των θεσμών για τεχνικούς λόγους (και όχι πολιτικούς ή διπλωματικούς, όπως διευκρινίζεται).

    Η ελληνική κυβέρνηση ίναι απόλυτα σύμφωνη για την πρόσβαση των εκπροσώπων  των θεσμών στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αλλά οι διαπραγματεύσεις θα γίνονται στο τόπο διαμονής τους, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Από την ελληνική πλευρά επισημαίνεται πάντως ότι οι συζητήσεις για το πού και το πώς θα διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πάρα πολύ καλό δρόμο. 

    Κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι πλέον εξετάζεται να οριστεί ένα τέλος… χρόνου με την μορφή ενός έκτακτου Eurogroup στις 11 Αυγούστου. Η λογική – που συμβαδίσει χρονολογικά με τον κυβερνητικό σχεδιασμό – είναι να φανεί αν έως τότε θα καταστεί εφικτή η συμφωνία επί της αρχής για το νέο πρόγραμμα-δάνειο.  Αν φανεί ότι το – δύσκολο αυτό έργο – απαιτεί περισσότερο χρόνο, τότε σε επίπεδο Ecofin να αποφασιστεί η λήψη νέας  - δεύτερης μετά τα 7,16 δις ευρώ του Ιουλίου – χρηματοδότησης "γέφυρας" από τον EFSM.

    Η θέση του ΔΝΤ

    Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι δεν θα στείλει εκπροσώπους του στην Αθήνα αν προηγουμένως δεν υπάρχει επίσημο αίτημα, ενώ επισήμανε επιπλέον ότι ακόμη δεν έχει αποφασιστεί αν να συμμετάσχει σε νέο ελληνικό πρόγραμμα. Την Παρασκευή η  Κομισιόν έκανε σαφές ότι δεν θα κατέβει στην Αθήνα αν προηγουμένως δεν συντονιστεί με το ΔΝΤ.

    Η συμφωνία της 12ης Ιουλίου που υπέγραψαν οι ηγέτες της Ευρωζώνης προβλέπει ότι  η  Ελλάδα δεσμεύεται να υποβάλει αίτημα προς το ΔΝΤ για υποστήριξη και χρηματοδότηση και μετά από την ολοκλήρωση της υφιστάμενης δανειακής σύμβασης η οποία λήγει στο τέλος  Μαρτίου του 2016.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ