Συνεχης ενημερωση

    Σάββατο, 11-Ιουλ-2015 09:11

    Στην τελική ευθεία το ιπποδρομιακό στοίχημα

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Νίκου Χρυσικόπουλου

    Στην τελική ευθεία εισέρχεται η παραχώρηση του αποκλειστικού δικαιώματος ιπποδρομιακού στοιχήματος για τα επόμενα 20 χρόνια στον ΟΠΑΠ. Η Σύμβαση Παραχώρησης, εν μέσω... διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές και capital controls κατατέθηκε προς κύρωση στη Βουλή και με τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ανοίγει ο δρόμος για το restart του Ιπποδρόμου στην Ελλάδα.

    Είχε προηγηθεί η υπογραφή μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της "Ιπποδρομίες ΑΕ” (100% θυγατρική της ΟΠΑΠ Investments Ltd), έπειτα από την ανακήρυξη της ΟΠΑΠ Investments Ltd ως προτιμητέου επιτυχόντα πλειοδότη το Σεπτέμβριο του 2014, μετά την υποβολή της υψηλότερης προσφοράς ύψους 40,5 εκατ. ευρώ, για τη χορήγηση του δικαιώματος διοργάνωσης και διεξαγωγής του αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος.

     Σύμφωνα με την Αιτιολογική Έκθεση που κατατέθηκε στη Βουλή, πέραν του οικονομικού ανταλλάγματος των 40,5 εκατ.ευρώ η Σύµβαση Παραχώρησης προβλέπει την καταβολή του 30% του μικτού κέρδους (GGR - Gross Gaming Revenues) του παραχωρησιούχου (ΟΠΑΠ) για κάθε ηµερολογιακό µήνα, µέρος του οποίου θα διατίθεται για τα έξοδα συντήρησης και λειτουργίας του κλάδου των ιπποδροµιών.

     Ανεξάρτητα από τα οικονοµικά οφέλη που θα προκύψουν για το ελληνικό Δηµόσιο, τα οποία θα συµβάλουν στην αποπληρωµή του δηµοσίου χρέους, στην Έκθεση αναφέρεται πως πρόκειται να αναπτυχθεί ένας σηµαντικός κλάδος, αυτός των ιπποδροµιών, και να βελτιωθούν οι συνθήκες διεξαγωγής του συγκεκριµένου αθλήµατος. Παράλληλα, µε την εκµίσθωση προς τον παραχωρησιούχο του ακινήτου και των εγκαταστάσεων του ΟΔΙΕ στο Μαρκόπουλο, θα συντηρηθεί η αξία ενός ιδιαίτερα σηµαντικού ακινήτου που είχε κατασκευαστεί στο πλαίσιο διεξαγωγής των Ολυµπιακών Αγώνων του 2004, και θα προκύψουν πολλαπλά οφέλη και για την τοπική κοινότητα, η οποία θα εξακολουθήσει να αποτελεί τον πόλο έλξης των ιπποδροµιών σε εθνικό επίπεδο. Ταυτόχρονα, σημειώνεται στην Έκθεση, εκτιµάται ότι θα διατηρηθούν θέσεις εργασίας, ενώ η µελλοντική ανάπτυξη της δραστηριότητας και η νέα πνοή που θα δοθεί στο αγώνισµα, µε την αύξηση του αριθµού των δροµώνων ίππων και ακολούθως των διεξαγόµενων ιπποδροµιών, θα οδηγήσει σε ανάπτυξη επιµέρους δραστηριοτήτων που σχετίζονται άµεσα ή έµµεσα µε τις ιπποδροµίες.

    Οι όροι

    Σύμφωνα με τη σύμβαση, ορίζεται , μεταξύ άλλων, τριμηνιαίος ελάχιστος αριθμός ιπποδρομιών που έχει υποχρέωση να υλοποιεί ο παραχωρησιούχος, και, για κάθε ιπποδρομία που υπολείπεται του τριμηνιαίου στόχου, θα καταβάλλεται ρήτρα 2.700 ευρώ. Επίσης ο ΟΠΑΠ μπορεί ελεύθερα να συνάπτει συμβάσεις με πράκτορες και να χρησιμοποιεί το υφιστάμενο δίκτυο. Ο παραχωρησιούχος έχει υποχρέωση να αποδίδει τουλάχιστον 60% των εσόδων του στους παίκτες (payout), ενώ, από τα μικτά κέρδη (GGR) που απομένουν, το 30% θα αποδίδεται (GGR Tax) στο ελληνικό Δημόσιο (4,5%), στη Φίλιππο Ένωση (1,5%) και, ως έπαθλα (24%), στους αναβάτες και τα άλογα.  Σημειώνεται πως στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συμπεριλαμβάνεται, τα εκτιμώμενα έσοδα από τις ελληνικές και ξένες ιπποδρομίες που θα διεξαχθούν από τον νέο παραχωρησιούχο τοποθετείται στα 200 εκατ. ευρώ ετησίως.

     Όπως έχει γράψει το Capital.gr, η θυγατρική του ΟΠΑΠ "Ιπποδρομίες Α.Ε" έχει ήδη συσταθεί και στελεχωθεί, με τον κ. Καμίλ Ζίγκλερ, πρόεδρο και CEO της ΟΠΑΠ Α.Ε., να αναλαμβάνει τη θέση του προέδρου του δ.σ. στη θυγατρική. Με βάση τον έως τώρα σχεδιασμό και υπό κανονικές συνθήκες στην αγορά και την οικονομία, στόχος είναι να πραγματοποιηθεί ένα ολοκληρωμένο rebranding του παιχνιδιού ώστε να προσελκυστεί νέο κοινό. Παράλληλα, σταδιακά θα ξεκινήσουν να πραγματοποιούνται εκτεταμένες παρεμβάσεις στις εγκαταστάσεις του ΟΔΙΕ και της πίστας του Ιπποδρόμου.

    Τι θα γίνει με τον ΟΔΙΕ

    Ο ΟΔΙΕ οδεύει προς εκκαθάριση (οι ευρωπαϊκές αρχές έκριναν πως τα δάνεια που δόθηκαν με εγγύηση του Δημοσίου για την μετεγκατάσταση από το Φάληρο ήταν κρατικές ενισχύσεις) και η περιουσία του θα ρευστοποιηθεί, κάτι που αναμένεται να γίνει μέχρι τον προσεχή Αύγουστο. Στη Σύμβαση αναφέρεται πως  επιδιώκεται να προστατευθούν τα περιουσιακά στοιχεία της ΟΔΙΕ από πιθανές μεμονωμένες κατασχέσεις για διάστηµα που θα καταστήσει δυνατή την επωφελή αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του ΟΔΙΕ.

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ