Συνεχης ενημερωση
Του Alkman Granitsas
ΑΘΗΝΑ (Dow Jones)-- Τέλη Δεκεμβρίου ή αρχές Ιανουαρίου θα ολοκληρώσει η ρουμανική κυβέρνηση την ιδιωτικοποίηση της τράπεζας Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) σύμφωνα με δηλώσεις του υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ρουμανίας την Τρίτη.
" Η CEC βρίσκεται σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης, που έχει ήδη περάσει στην τελική της φάση" δήλωσε ο Florin Georgescu της Κεντρικής Τράπεζας της Ρουμανίας σε συνέδριο τραπεζιτών. "Τα τελικά αποτελέσματα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως τα τέλη Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου."
Η CEC θεωρείται η πέμπτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρουμανίας, καθώς και μία από τις βασικές ευκαιρίες για την απόκτηση τράπεζας στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη οικονομία.
Πάντως, έχει επανειλημμένα καθυστερήσει την εν λόγω ιδιωτικοποίηση, η οποία αρχικά αναμενόταν για το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο- εγείροντας ερωτηματικά σχετικά με την πολιτική θέληση των ρουμανικών αρχών για να προχωρήσουν στη διαδικασία.
Η ρουμανικές νομοθετικές αρχές πρόσφατα εξέταζαν νέο νομοσχέδιο που στόχευε να περιορίσει την δυνατότητα εταιρειών που αποτελούν υποψήφιους αγοραστές να συγχωνεύσουν την CEC με τις υπάρχουσες ρουμανικές μονάδες τους.
Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας και η ουγγρική OTP Bank αποτελούν τους υποψήφιους αγοραστές, με τους αναλυτές να δίνουν το προβάδισμα στην Εθνική.
Η Ρουμανία έχει ανακοινώσει πως σκοπεύει να πουλήσει το 69,9% της CEC σε μία από τις δύο τράπεζες που έχουν παραμείνει στη διεκδίκηση του ταμιευτηρίου, ενώ θα διαθέσει περί το 5% σε εργαζομένους της CEC employees. Το εναπομείναν ποσοστό θα παραμείνει στον κρατικό έλεγχο.
Αναμένεται η υπουργική έγκριση για την ιδιωτικοποίηση της CEC
ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ (Dow Jones)-- Η ρουμανική κυβέρνηση ενδέχεται να εγκρίνει την πώληση συμβολαίου για την ιδιωτικοποίηση του κρατικού ταμιευτηρίου Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC), μετά και την έγκριση του υπουργείο Δικαιοσύνης , σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Mediafax το οποίο επικαλείται τον υπουργό Οικονομίας, Sebastian Vladescu.
Ο Vladescu δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με το πότε το υπουργείο Δικαιοσύνης θα ολοκληρώσει την εξέταση του συμβολαίου.
Στα μέσα Νοεμβρίου, ο Vladescu δήλωσε πως οι ρουμανικές αρχές θα ζητούσαν εντός δύο εβδομάδων την υποβολή δεσμευτικών προτάσεων από τις δύο τράπεζες που έχουν απομείνει στην κούρσα για την διεκδίκηση του ταμιευτηρίου, ήτοι της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, αλλά και της ουγγρικής OTP Bank Nyrt.
Η OTP και η NBG αναμένεται να υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές οκτώ μέρες αφού θα λάβουν το επίσημο “κάλεσμα”.
Η Ρουμανία σχεδιάζει να πουλήσει το 69,9% της CEC σε ένα από τους δύο υποψήφιους αγοραστές, ενώ το 5% θα διατεθεί σε εργαζόμενους της τράπεζας. Το εναπομείναν 25% θα πάει παραμείνει στον κρατικό έλεγχο.
Η CEC αποτελεί την πέμπτη μεγαλύτερη τράπεζα βάση κεφαλαιοποίησης, καθώς και η τελευταία κρατική τράπεζα που βρίσκεται στη λίστα αποκρατικοποίησης.
Copyright © 2006 Dow Jones Newswires
-
18:27 ΣΥΡΙΖΑ: Μετά από έξι χρόνια διάλυσης του κράτους δικαίου, ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να εμφανιστεί ως θεσμικός και συναινετικός
-
18:10 Η Ρωσία κατέλαβε το 2025 5.600 τετρ.χλμ. ουκρανικού εδάφους, τη μεγαλύτερη έκταση από το 2022
-
18:08 Ροδόπη: Κροτίδα εξερράγη στα χέρια 9χρονου - Νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Ξάνθης
-
17:58 Ζελένσκι: Θα διορίσει τον Ιβασένκο επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών
-
17:56 Βρετανία: Η θερμότερη χρονιά το 2025 - "Καμπανάκι" για λειψυδρία και απαγόρευση στο πότισμα
-
17:37 Bloomberg: Κέρδη 5,5% για όσους στοιχημάτισαν ότι ο Ιησούς Χριστός δεν θα... επέστρεφε στη Γη το 2025
-
17:36 Με άλμα το ποδαρικό στο Χρηματιστήριο - Νέο ρεκόρ 16 ετών με τραπεζικό ράλι
-
17:33 Υεμένη: Βομβαρδισμοί σε βάσεις των αυτονομιστών στη Χαντραμούτ
-
17:19 Τραγωδία στο Κραν Μοντανά: Από "σπινθηροβόλα κεριά" ξεκίνησε η φωτιά, λένε οι Αρχές
-
17:13 Kραν Μοντανά: Η ταυτοποίηση θυμάτων θα πάρει μέρες
-
FT: Η συνολική αμοιβή της Κριστίν Λαγκάρντ είναι 50% υψηλότερη από αυτήν που αναφέρει η ΕΚΤ
-
Η έφηβη κόρη του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ κάνει την πρώτη της επίσημη επίσκεψη στο οικογενειακό μαυσωλείο
-
Το ανοδικό στοίχημα του 2026 είναι εδώ
-
Τίμος Δαούλας: Ο 32χρονος Έλληνας πίσω από το μεγαλύτερο hotel deal της Ιταλίας – Τα 8 ξενοδοχεία στην Ελλάδα και η προσιτή κατοικία
-
Ποιοι βγαίνουν σε σύνταξη το 2026 - Όλα τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για επαγγελματίες, μισθωτούς, Δημόσιο
-
Ισχυρό ξεκίνημα του 2026 για τα πολύτιμα μέταλλα - "Εκτοξεύεται" το ασήμι, ανοδικά και ο χρυσός
-
Χρηματιστήριο: Ισχυρή άνοδος με το καλημέρα στο 2026
-
ΜΕΠΡΗΞΕΣ...
-
Εντός στόχων έκλεισαν οι δημόσιες επενδύσεις - Έρχεται μεγάλη υπέρβαση και στο πλεόνασμα το 2025
-
Το μήνυμα Μπάφετ καθώς παραδίδει τα ηνία: "Η Berkshire έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι εδώ για άλλα 100 χρόνια"
-
Προεκλογική χρονιά (39)
-
FT: Η συνολική αμοιβή της Κριστίν Λαγκάρντ είναι 50% υψηλότερη από αυτήν που αναφέρει η ΕΚΤ (26)
-
Κραν Μοντανά: Aγνοείται 15χρονη Ελληνίδα - Συνεχίζεται η ταυτοποίηση των θυμάτων (13)
-
Ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση των φοιτητικών καταλόγων των ΑΕΙ – Διεγράφησαν 308.605 μη ενεργοί φοιτητές (12)
-
ΜΕΠΡΗΞΕΣ... (9)
-
Ουκρανία: Το στρατιωτικό επιτελείο αρνείται ότι η επίθεση κατά του καφέ και του ξενοδοχείου στην Χερσώνα έγινε από τις ουκρανικές δυνάμεις (7)
-
Το μήνυμα Μπάφετ καθώς παραδίδει τα ηνία: "Η Berkshire έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι εδώ για άλλα 100 χρόνια" (6)
-
Εντός στόχων έκλεισαν οι δημόσιες επενδύσεις - Έρχεται μεγάλη υπέρβαση και στο πλεόνασμα το 2025 (6)
-
Ταχυμεταφορές: Έξι εταιρείες από τις 738 στο σύνολο συγκεντρώνουν το 70% του τζίρου της αγοράς (6)
-
Άκης Σκέρτσος: Οριστικό τέλος στην ελληνική ιδιαιτερότητα του "αιώνιου φοιτητή" (5)
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ