Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 03-Ιουν-2014 17:47

  Ρύθμιση σκάνδαλο για το the Mall

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τι και αν το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε κρίνει παράνομη την ανέγερση του «The Mall» της Lamda Development στο Μαρούσι, του μεγαλύτερου εμπορικού κέντρου στα Βαλκάνια. Βρέθηκε η φόρμουλα στην κυβέρνηση και παρακάμφθηκε η απόφαση του ΣτΕ, αναφέρει σε δημοσίευμά του το iefimerida.gr. 

  Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι με την απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων το the Mall από αυθαίρετο χαρακτηρίστηκε «μεγάλη επένδυση - fast track».

  Ουσιαστικά η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων ενέταξε το μεγαλύτερο αυθαίρετο της Ευρώπης, ένα ήδη παρανόμως κατασκευασμένο κτήριο 75.000 τετραγωνικών μέτρων, στο νόμο που ρυθμίζει μελλοντικές επενδύσεις.

  Το εμπορικό κέντρο Athens Mall στο Μαρούσι είχε από την αρχή της ανέγερσής του προκαλέσει πλήθος διαμαρτυριών για το μέγεθος, τη θέση και τις συνθήκες κατασκευής του. Μάλιστα δεν ήταν λίγοι αυτοί που είχαν καταφύγει στη δικαιοσύνη και είχαν δικαιωθεί. Ορισμένες διαμαρτυρίες δικαιώθηκαν από το ΣτΕ καθώς χρόνια μετά την κατασκευή του το έκρινε τελεσίδικα παράνομο και αυθαίρετο, καλώντας ωστόσο το αρμόδιο υπουργείο (ΥΠΕΚΑ) με νέες αποφάσεις να ξεπεράσει την αντισυνταγματικότητα, με νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου και τρόπο να αιτιολογηθεί επαρκώς ο υπερδιπλασιασμός του συντελεστή δόμησης.

  Ούτε ένα ευρώ πρόστιμο για το αυθαίρετο δεν θα πληρώνει ο όμιλος Λάτση

  Ωστόσο, συνεχίζει το δημοσίευμα, χθες η κυβέρνηση το ενέταξε στις μελλοντικές στρατηγικές επενδύσεις της χώρας. Μετά τη χθεσινή απόφαση της διυπουργικής Επιτροπής Επενδύσεων δίνεται η ευκαιρία στην ιδιοκτήτρια εταιρεία συμφερόντων Λάτση να μην πληρώνει ούτε ευρώ ως πρόστιμο αυθαιρέτου αλλά εντάσσεται... αναδρομικά και στις fast track επενδύσεις για «νέες εργασίες» στο κέντρο που ήδη λειτουργεί. 

  Υπενθυμίζεται τέλος ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ είχε αποφασίσει ότι: 

  •για την ανέγερση του Mall δεν υπήρχε προβλεπόμενη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και οι πολεοδομικές ρυθμίσεις έγιναν με μελέτη που δεν ήταν επαρκώς αιτιολογημένη
  •το άρθρο 6 του νόμου 3207/2003 που προβλέπει υπερδιπλάσιο του επιτρεπομένου συντελεστή δόμησης είναι σε αντίθεση με το άρθρο 24 του Συντάγματος.

  Οι δικαστές μετά τη δημοσίευση της απόφασης επεσήμαναν ότι το ΥΠΕΚΑ κατόπιν εορτής θα πρέπει με νέες αποφάσεις να ξεπεράσει την αντισυνταγματικότητα, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνει Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου και να αιτιολογηθεί επαρκώς ο υπερδιπλασιασμός του συντελεστή δόμησης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ