Συνεχης ενημερωση
Της Monica Houston-Waesch
ΣΥΔΝΕΥ (Dow Jones)--Το ενδεχόμενο μισθολογικών αυξήσεων καθιστά τις εκτιμήσεις για το 2008 αβέβαιες, δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Νικόλαος Γκαργκάνας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, η οποία δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα.
"Υπάρχει αριθμός κινδύνων που με ανησυχεί: παραδείγματος χάριν το ότι η αγορά εργασίας συρρικνώνεται”, δήλωσε.
"Σε αρκετές χώρες, οι μισθοί διατηρούνται σε αρκετά χαμηλά επίπεδα.Υπάρχει το ενδεχόμενο να εμφανισθεί διαδικασία σύγκλισης. Συνολικά, επικρατεί μεγάλη αβεβαιότητα για την εξέλιξη του πληθωρισμού το 2008”, δήλωσε ο Γκαργκάνας.
Η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και συρρίκνωση στην αγορά εργασίας πιθανά να διατηρήσει τον πληθωρισμό πάνω από το 2% το 2008, δήλωσε ο Γκαργκάνας. Η ΕΚΤ ορίζει ως τιμολογιακή σταθερότητα την διατήρηση του πληθωρισμού κάτω από το 2%.
Οι προβλέψεις των στελεχών των εθνικών κεντρικών τραπεζών αλλά και της ΕΚΤ για το 2008, θα δημοσιευτούν για πρώτη φορά μετά την συνεδρίαση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ που έχει προγραμματισθεί για τις 7 Δεκεμβρίου.
Προς το παρόν, η οικονομική ανάπτυξη "παραμένει ισχυρή" και τα επιτόκια δανεισμού διατηρούνται σε "ιστορικά χαμηλά επίπεδα" συνέχισε ο κ. Γκαργκάνας, τονίζοντας ότι οι νομισματικές συνθήκες συνεχίζουν να είναι χαλαρές.
"Αναμφίβολα, η νομισματική πολιτική παραμένει επεκτατική παρά τις αυξήσεις των επιτοκίων κατά τη διάρκεια των τελευταίων δώδεκα μηνών" σημείωσε ο κ. Γκαργκάνας αμέσως μετά τη συνεδρίαση των Διοικητικών των Κεντρικών Τραπεζών του G10 στο Σύδνεϋ.
Η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει σε μία ακόμη αύξηση του βασικού ελάχιστου επιτοκίου αναχρηματοδότησης στις 7 Δεκεμβρίου, με την οποία θα "ανεβάσει" το κόστος χρήματος στο 3,50%, από το τρέχον 3,25%. Η αύξηση αυτή - εφόσον πραγματοποιηθεί - θα είναι η έκτη που πραγματοποιεί η τράπεζα από την περίοδο εφαρμογής πολιτικής σύσφιξης των νομισματικών συνθηκών, το Δεκέμβριο του 2005. Οι αγορές διαβλέπουν μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων το 2007.
"Το συμπέρασμα της νομισματικής μας πολιτικής είναι ξεκάθαρο: δίδουμε βάρος στους πληθωριστικούς κινδύνους", σημειώνει ο κ. Γκαργκάνας, ο οποίος προΐσταται, επίσης, της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδος.
© Dow Jones Newswires
-
21:09 Xεζμπολάχ: Καταδικάζει τις αμερικανικές πιέσεις στη Βηρυτό - "Δεν θα παραδώσουμε τα όπλα μας"
-
20:59 Bloomberg: Οι ΗΠΑ εξετάζουν την κατασκευή στρατιωτικής βάσης 10.000 ατόμων "κοντά στη Γάζα"
-
20:40 Μαχμούντ Αμπάς: Υπόσχεται "μεταρρυθμίσεις" στην Παλαιστινιακή Αρχή και ταχεία διεξαγωγή εκλογών
-
20:36 Στη φυλακή ο ρασοφόρος YouΤuber και τρεις κατηγορούμενοι για την υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών
-
20:28 Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών: "Θολές ημερομηνίες και αόριστες διαβεβαιώσεις για τις πληρωμές – Αν δεν δούμε χρήματα, κλιμακώνουμε τον αγώνα"
-
20:24 Βόρεια Μακεδονία: Σκάνδαλο με τις κοινοτικές επιδοτήσεις για τον αγροτικό τομέα - Πέντε συλλήψεις
-
20:14 Formula 1: O Τότο Βολφ πουλάει μέρος του ποσοστού του στη Mercedes έναντι 6 δισ. δολαρίων
-
20:10 Ιράν: Δηλώνει ότι εξάρθρωσε "δίκτυο κατασκοπείας" των ισραηλινών και αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών
-
20:05 Αμερικανός πολίτης ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος
-
20:01 Περισσότερα δάνεια, γενναιόδωρα μερίσματα και συμπληρωματική εξαγορά οι στόχοι της Τράπεζας Κύπρου
-
Δημοσκόπηση Interview: Στο 29,2% η ΝΔ - "Πρασινίζουν" Κρήτη, Πελοπόννησος, Δυτική Ελλάδα και Ήπειρος
-
Ρεύμα από πυρηνικά στην Ελλάδα: Τζίρος 2,4 δισ. ευρώ και 8.000 νέες θέσεις εργασίας από σταθμό 1GW
-
Το υπόβαθρο του ιστορικού ανταγωνισμού της Γερμανίας προς την Ελλάδα
-
Τι προμερίσματα δίνουν οι τράπεζες και πότε
-
Πώς μια επίσκεψη στο Ευρωκοινοβούλιο ανατινάζει τις σχέσεις ΕΕ - Κίνας
-
Τα γαλάζια σου γράμματα…
-
Δεν βάζει μόνο το Βέλγιο "μπλόκο" στην κατάσχεση των ρωσικών assets - Τα υπόλοιπα εμπόδια εντός ΕΕ
-
Ποιοι συνταξιούχοι θα πάρουν το βοήθημα των 250 ευρώ – Τα κριτήρια
-
Πλειστηριασμοί: Νέο σφυρί για τις εγκαταστάσεις της MLS Πληροφορική – Η άνοδος και η πτώση
-
"Τινάζει τη μπάνκα στον αέρα" ο Ορμπάν υπό τον φόβο εκλογικής ήττας - Αυξάνει το έλλειμμα, φορολογεί τις τράπεζες
-
Αν η οπλοκατοχή του απλού πολίτη καταργηθεί, τότε όπλα θα έχουν μόνο οι εγκληματίες (149)
-
Τα γαλάζια σου γράμματα… (56)
-
Δημοσκόπηση Interview: Στο 29,2% η ΝΔ - "Πρασινίζουν" Κρήτη, Πελοπόννησος, Δυτική Ελλάδα και Ήπειρος (32)
-
Το υπόβαθρο του ιστορικού ανταγωνισμού της Γερμανίας προς την Ελλάδα (32)
-
Δεν βάζει μόνο το Βέλγιο "μπλόκο" στην κατάσχεση των ρωσικών assets - Τα υπόλοιπα εμπόδια εντός ΕΕ (10)
-
Ρεύμα από πυρηνικά στην Ελλάδα: Τζίρος 2,4 δισ. ευρώ και 8.000 νέες θέσεις εργασίας από σταθμό 1GW (10)
-
Τι προμερίσματα δίνουν οι τράπεζες και πότε (8)
-
COVID: Σαφέστερη εικόνα των μακροχρόνιων επιπτώσεων (8)
-
Πόσο έχουν φτάσει οι οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες - Τα πιο πρόσφατα στοιχεία (7)
-
Ν. Καραχάλιος για κόμμα Καρυστιανού: "Ήταν έτοιμο, θα κάναμε ανακοινώσεις στις 24 Ιουλίου στα Χανιά" (6)
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ