Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 17-Φεβ-2015 00:01

  Δεν διαπραγματευόμαστε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας!

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η χώρα οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στα βράχια, αν δεν είναι ήδη. Κάποιοι λένε ότι τους είναι προτιμότερο αυτό από το να "υποκύψουν στους δανειστές". Γι΄ άλλη μία φορά το συναίσθημα μας τυφλώνει και απειλεί να μας παρασύρει στην άβυσσο. Η κυβέρνηση λειτουργεί σαν να είναι ακόμη στην αντιπολίτευση, ενώ ο υπόλοιπος πολιτικός κόσμος είναι ανύπαρκτος. Οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις (ανεξάρτητα από το αν είναι εντός ή εκτός Βουλής) οφείλουν να δώσουν το ισχυρό "παρών" τους και να εγγυηθούν την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Αλλά κι ό,τι είναι εδώ για να στηρίξουν την κυβέρνηση σε έναν έντιμο συμβιβασμό με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. 

  Η κυβέρνηση Τσίπρα είναι εγκλωβισμένη στην προεκλογική της ρητορική. Αν εξετάσει κανείς τις προτάσεις της προς την Ευρώπη θα κινδυνεύσει να πιστέψει ότι η ρήξη είναι επιλογή. Πως αλλιώς μπορεί κανείς να ερμηνεύσει προτάσεις για την παροχή ρευστότητας από την Ευρωζώνη για να κάνει η νέα κυβέρνηση πράξη τις εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης, απαιτώντας ταυτόχρονα να μην δίνει λογαριασμό σε οποιονδήποτε; Δεν θα σταθούμε στο show με τις ενδυματολογικές επιλογές ούτε με τις θεωρίες παιγνίων και την ρητορική περί πατριωτών και πατριωτισμού. 

  Θα σημειώσουμε όμως ότι όλες οι αιτιάσεις έχουν ξεκινήσει από μία σωστή αφετηρία: Το προηγούμενο πρόγραμμα δεν λειτούργησε. Και γι΄ αυτό έχει μεγάλες ευθύνες και η Ευρώπη. Αντί να υποχρεώσει τις προηγούμενες κυβερνήσεις να ακολουθήσουν ένα μεταρρυθμιστικό και εξυγιαντικό πρόγραμμα, έκλεισαν τα μάτια και επέτρεψαν εγκληματικά λάθη. Για παράδειγμα, η Ευρώπη θέτει θέμα -και σωστά- για το ασφαλιστικό. Μόνο που η τρόικα ήταν αυτή που επέτρεψε δεκάδες χιλιάδες πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Επίσης, η τρόικα μιλούσε για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αλλά δεν έκανε κάτι για να αποτρέψει την φυγή δισεκατομμυρίων ευρώ στις άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες ή για να ελέγξει -τουλάχιστον αυτό- την νομιμότητά τους. 

  Ο ελληνικός λαός ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή θέλησε να στείλει ένα μήνυμα στους δανειστές. Ότι κουράστηκε, ότι δεν μπορεί να ακολουθήσει μία τυφλή επιλογή λιτότητας. Το μήνυμα αυτό έπρεπε να ληφθεί υπόψη. Ήταν αδύνατον να δεχτούν όλα τα αιτήματα της κυβέρνησης, αλλά ήταν εφικτό να δείξουν με κάποιο τρόπο ότι κατανοούν τι έχει συμβεί στην Ελλάδα. Αν χτες είχαν δώσει "κάτι", η συμφωνία θα είχε κλείσει. 

  Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση των λίγων ημερών μας είχε πει ότι έχει λύση και μάλιστα με την χώρα να παραμένει στο ευρώ. Δεν τα υπολόγισαν σωστά τα πράγματα. Ούτε και γίνονται διαπραγματεύσεις -όπως πίστευαν- με το πιστόλι πάνω στο τραπέζι. Τέλος πάντων, δεν είναι η ώρα να μιλήσουμε για λάθη και παραλείψεις. Όχι τώρα!  

  Ας αφήσουμε όλοι κατά μέρος τους εγωισμούς. Δεν είναι ώρα για να λύσουμε τις πολιτικές μας διαφορές. Ας το κάνουμε αυτό μετά από χρόνια, όταν θα έχουμε καταφέρει να γυρίσουμε σελίδα σε αυτή τη χώρα. Η αρχή της εθνικής συνεννόησης ας είναι τώρα σε αυτή την πραγματικά δύσκολη στιγμή για την πατρίδα. 

  Οι δυνάμεις που έχουν ταχτεί ανοικτά στο παρελθόν υπέρ του ευρωπαϊκού κεκτημένου θα πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλία για να γεφυρώσουν το χάσμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Και την ίδια ώρα να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψουν μία άλλη πορεία της χώρας. Οι δυνάμεις αυτές έχουν κάνει τραγικά λάθη. Αλλά και γι΄ αυτό δεν είναι ώρα να μιλήσουμε αναλυτικά. Θα έρθει η ώρα του απολογισμού. Όχι τώρα! 

  Είναι κρίσιμες οι ώρες. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένας νέος άνθρωπος. Κι επειδή φαίνεται να έχει σπουδάσει τον αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου, θα πρέπει να έχει προσέξει ότι ο Ανδρέας ήταν σπουδαίος και έμεινε στην ιστορία επειδή είχε την δύναμη να παίρνει τις σωστές αποφάσεις στον σωστό χρόνο. Ακόμη κι αν αυτές ήταν εξαιρετικά δύσκολες, επειδή ήταν αντίθετες με θέσεις που είχε υποστηρίξει και μάλιστα με ιδιαίτερη θέρμη... 

  Θανάσης Μαυρίδης

  thanasis.mavridis@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ