Τρίτη, 30-Δεκ-2025 13:12
Ουκρανία: Καμία απόδειξη για την υποτιθέμενη "επίθεση σε κατοικία του Πούτιν" - Αιχμές για χώρες που την "καταδίκασαν"
Η Ρωσία δεν έχει παρουσιάσει κανένα αποδεικτικό στοιχείο αναφορικά με τους ισχυρισμούς περί ουκρανικής επίθεσης με drones σε κρατική προεδρική κατοικία του Βλαντίμιρ Πούτιν στη βορειοδυτική περιφέρεια του Νόβγκοροντ, όπως τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Αντρίι Σιμπίχα.
Σε ανάρτησή του στο X, ο Ουκρανός ΥΠΕΞ τόνισε ότι η Μόσχα "δεν έχει ακόμη προσκομίσει καμία αξιόπιστη απόδειξη" για το υποτιθέμενο περιστατικό, το οποίο το Κίεβο χαρακτηρίζει ψευδή καταγγελία με στόχο τη δικαιολόγηση μελλοντικών ρωσικών επιθέσεων στην Ουκρανία και την υπονόμευση των ειρηνευτικών συνομιλιών.
Ο Σιμπίχα σημείωσε ότι η διατύπωση "ανυπόστατων ισχυρισμών" αποτελεί πάγια τακτική της Ρωσίας, υποστηρίζοντας πως συχνά κατηγορεί άλλους για ενέργειες που η ίδια σχεδιάζει να πραγματοποιήσει.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις αντιδράσεις τρίτων χωρών, δηλώνοντας ότι το Κίεβο εκφράζει απογοήτευση και ανησυχία για τις τοποθετήσεις των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Ινδίας και του Πακιστάν, οι οποίες διατύπωσαν προβληματισμό για μια επίθεση που -όπως είπε- "δεν συνέβη ποτέ".
Όπως πρόσθεσε, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι οι ίδιες χώρες δεν είχαν εκδώσει καμία επίσημη ανακοίνωση όταν ρωσικός πύραυλος έπληξε ουκρανικό κυβερνητικό κτίριο στις 7 Σεπτεμβρίου 2025.
Οι ρωσικοί ισχυρισμοί διατυπώθηκαν αρχικά από τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος ανέφερε ότι 91 μη επανδρωμένα αεροσκάφη μεγάλου βεληνεκούς εκτοξεύθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής προς τη Δευτέρα προς την κατοικία του Ρώσου προέδρου και καταρρίφθηκαν από τη ρωσική αεράμυνα.
Ο Λαβρόφ προειδοποίησε ότι τέτοιες ενέργειες "δεν θα μείνουν αναπάντητες", κάνοντας λόγο για "κρατική τρομοκρατία" και υποστηρίζοντας ότι έχουν ήδη επιλεγεί στόχοι για αντίποινα στην Ουκρανία.
Ωστόσο, δεν αναφέρθηκαν ζημιές ή θύματα, ενώ η ρωσική πλευρά δεν έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες ή άλλο αποδεικτικό υλικό.
Οι δηλώσεις Λαβρόφ έγιναν μία ημέρα μετά τη συνάντηση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στη Φλόριντα, διάρκειας σχεδόν τριών ωρών. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν αναθεωρημένο σχέδιο 20 σημείων για τον τερματισμό του πολέμου.
Αμφότεροι δήλωσαν ότι σημειώθηκε πρόοδος και ότι οι ειρηνευτικές διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν, αν και ο Τραμπ επισήμανε πως παραμένουν "ένα ή δύο δύσκολα ζητήματα", με βασικότερο εκείνο των εδαφικών διαφορών.