Συνεχης ενημερωση

    Τετάρτη, 15-Οκτ-2025 17:23

    Μπέσεντ: Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να επιβάλουν δασμούς στην Κίνα για τις αγορές ρωσικού πετρελαίου αλλά η Ευρώπη πρέπει να ακολουθήσει

    Μπέσεντ: Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να επιβάλουν δασμούς στην Κίνα για τις αγορές ρωσικού πετρελαίου αλλά η Ευρώπη πρέπει να ακολουθήσει
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    "Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να επιβάλουν δασμούς στην Κίνα για τις αγορές ρωσικού πετρελαίου, αλλά οι ευρωπαίοι σύμμαχοι της Ουάσινγκτον πρέπει να είναι πρόθυμοι να ακολουθήσουν", σημείωσε  ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ.

    "Είναι η αγορά ρωσικού πετρελαίου από την Κίνα που τροφοδοτεί τις ρωσικές πολεμικές μηχανές. Η Κίνα αγοράζει το 60%, έξι μηδέν τοις εκατό, της ρωσικής ενέργειας. Αγοράζουν το 90% της ιρανικής ενέργειας", επισήμανε.

    Οι ΗΠΑ θα δημοσιεύσουν φωτογραφίες που παρέχονται από την ουκρανική κυβέρνηση και που δείχνουν ότι κινεζικά εξαρτήματα χρησιμοποιήθηκαν σε ρωσικά drones που λειτουργούν στην Ουκρανία, δήλωσε ο Μπέσεντ μέσω εκπροσώπου του.

    Ακόμη, ο Μπέσεντ έκανε λόγο για συντονισμένη αντίδραση στην κίνηση της Κίνας να ελέγξει την παγκόσμια προμήθεια σπάνιων γαιών από τις ΗΠΑ αλλά και συμμάχους και εταίρους της.

    "Θα έχουμε μια ενθουσιώδη, ομαδική αντίδραση σε αυτό, επειδή οι γραφειοκράτες στην Κίνα δεν μπορούν να διαχειριστούν την αλυσίδα εφοδιασμού ή τη διαδικασία παραγωγής για τον υπόλοιπο κόσμο", σημείωσε ο Μπέσεντ σε ένα φόρουμ που διοργάνωσε το CNBC στην Ουάσινγκτον την Τετάρτη, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

    "Όλοι οι ομόλογοί μου βρίσκονται στην Ουάσινγκτον για την ετήσια συνάντηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας αυτή την εβδομάδα. Θα μιλήσουμε με τους ευρωπαίους συμμάχους μας, με την Αυστραλία, τον Καναδά, την Ινδία και τις ασιατικές δημοκρατίες", τόνισε χαρακτηριστικά.

    Οι νέοι κανόνες της Κίνας, που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, απαιτούν από τις ξένες εταιρείες να λάβουν την έγκριση της κινεζικής κυβέρνησης πριν εξάγουν προϊόντα που περιέχουν ακόμη και ίχνη ορισμένων σπάνιων γαιών που προέρχονται από την Κίνα.

    Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε επίσης ότι, από ό,τι γνωρίζει, ο Ντόναλντ Τραμπ "είναι έτοιμος" να συναντήσει τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ αργότερα αυτό το μήνα στη Νότια Κορέα. Ο Μπέσεντ είπε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να ταξιδέψει στην Ασία πριν από τον Τραμπ και να συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του, τον αντιπρόεδρο Χε Λιφένγκ.

    Ο Μπέσεντ δήλωσε ότι αναμένει να γίνουν ανακοινώσεις σχετικά με το εμπόριο κατά τη διάρκεια της περιοδείας του Τραμπ στην Ασία. Ο πρόεδρος αναμένεται να παραστεί σε Σύνοδο Κορυφής με την Ένωση Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας στη Μαλαισία, πριν μεταβεί στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, όπου θα φιλοξενηθεί η ετήσια συνάντηση των ηγετών της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού.

    "Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις με τη Νότια Κορέα", πρόσθεσε ο Μπέσεντ. "Οι συνομιλίες αυτές έχουν επικεντρωθεί τελευταία στα περιγράμματα ενός γιγαντιαίου επενδυτικού προγράμματος. Οι συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Καναδά επανήλθαν σε τροχιά", ανέφερε επίσης, προσθέτοντας ότι σημειώνεται πρόοδος με την Ινδία.

    Ο Μπέσεντ απέρριψε την ιδέα ότι η πτώση της χρηματιστηριακής αγοράς θα αναγκάσει την κυβέρνηση Τραμπ να διαπραγματευτεί με το Πεκίνο, λέγοντας ότι "Οι ΗΠΑ δεν θα διαπραγματευτούν με την Κίνα "επειδή η χρηματιστηριακή αγορά πέφτει".

    Απέρριψε επιπλέον την ιδέα ότι η άνοδος της τιμής του χρυσού αντανακλά κάποια θεμελιώδη ανησυχία σχετικά με το δολάριο. Επισήμανε ότι τα επιτόκια των ΗΠΑ έχουν μειωθεί σε σχέση με άλλες οικονομίες και είπε ότι το ευρώ "θα πρέπει να είναι ισχυρό", δεδομένου ότι η νομισματική θεωρία υποδηλώνει ανατίμηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας όταν βρίσκεται σε εξέλιξη δημοσιονομική επέκταση. 

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ