Συνεχης ενημερωση

Ανταπόκριση από το Βερολίνο
Η νέα γερμανική βουλή θα πρέπει να δράσει σε δύσκολους καιρούς, σε καιρούς πολέμων, σε καιρούς όπου η Ευρώπη, η Γαλλία και η Γερμανία επανεξοπλίζονται. Σε καιρούς όπου "υπάρχουν διαφορετικές προσλήψεις για το πώς πρέπει να επιτευχθεί ειρήνη. Kαι γι αυτό πρέπει να σεβόμαστε ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις".
Με αυτά τα λόγια εγκαινίασε τη σύνοδο της νέας γερμανικής βουλής, όπως αυτή προέκυψε από τις εκλογές της 23ης Φεβρουαρίου, ο 77χρονος Γκρέγκορ Γκύζι, κορυφαίο και ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς και παλαιότερος εν ενεργεία βουλευτής στην Μπούντεσταγκ, κατά το κοινοβουλευτικό εθιμοτυπικό.
Νέα πρόεδρος της γερμανικής βουλής εξελέγη η Γιούλια Κλέκνερ από τους Χριστιανοδημοκράτες, υπ. Γεωργίας στο παρελθόν, διαδεχόμενη την Μπέρμπελ Μπας από τους Σοσιαλδημοκράτες.
Εκτόξευση της Ακροδεξιάς σε δημοσκόπηση
Μια νέα βουλή με σχεδόν 100 λιγότερους βουλευτές σε σχέση με την προηγούμενη: από 733 πλέον 630 και με 230 νέους βουλευτές. Με τη νέα κυβέρνηση να μην έχει ακόμη συγκροτηθεί και τις διαπραγματεύσεις για κυβέρνηση συνασπισμού Χριστιανικής Ένωσης και Σοσιαλδημοκρατών υπό τον επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών Φρίντριχ Μερτς να είναι σε εξέλιξη, με πολλές ακόμη διαφωνίες και μια σύγκλιση που φαντάζει επιβεβλημένη από τις συνθήκες.
Η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (ΑfD) είναι πιο ενισχυμένη από ποτέ, αξιωματική αντοπολίτευση με 152 βουλευτές, έχοντας διπλασιάσει τις έδρες της. Διεκδικεί, παρά τις σοβαρές αντιστάσεις των υπόλοιπων κομμάτων, την προεδρεία 5 εκ των 25 κοινοβουλευτικών επιτροπών αλλά και μια θέση αντιπροέδρου της βουλής. Η απόπειρα να επιβάλει αντί του Γκύζι τον Αλεξάντερ Γκάουλαντ στη θέση του γηραιότερου βουλευτή απέτυχε, γιατί δεν προσμετρήθηκε η βιολογική ηλικία, αλλά τα χρόνια κοινοβουλευτικής θητείας.
Στο μεταξύ νέα δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ιnsa για λογαριασμό της Bild προκαλεί εκ νέου αναβρασμό, με τη διαφορά μεταξύ Χριστιανικής Ένωσης και Εναλλακτικής για τη Γερμανία να έχει πέσει στις 3,5 μονάδες. Πρώτη παραμένει η Χριστιανική Ένωση με 27%, δεύτερη εμφανώς ενισχυμένη με το καλύτερο ποσοστό της σε ομοσπονδιακό επίπεδο έως τώρα η AfD με 23,5%.
Oι Σοσιαλδημοκράτες κινούνται στο 14,5%, οι Πράσινοι στο 12% και η Αριστερά στο 10,5%. Οι Φιλελεύθεροι στο 3,5% και η Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ στο 4,5%.
Πηγή: Deutsche Welle
-
12:00 Οι τουρίστες προσγειώνονται και τον χειμώνα στην Ελλάδα
-
11:53 Ν. Κεραμέως: Διαθέσιμη ηλεκτρονική πλατφόρμα προσωποποιημένης ενημέρωσης για την οικονομική ενίσχυση των 250 ευρώ
-
11:50 H κληρονομιά της Νυρεμβέργης
-
11:45 Ρωσία: Φωτιά σε σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κοντά στη Μόσχα από πλήγμα ουκρανικού drone - Χωρίς θέρμανση πόλη 33.000 κατοίκων
-
11:28 Ιταλία: Σημαντικό εκλογικό τεστ σε τρεις περιφέρειες, στις κάλπες 13 εκατομμύρια Ιταλοί
-
11:27 Πλημμύρες στο Βιετνάμ: Τουλάχιστον 90 νεκροί
-
11:26 Κ. Χατζηδάκης: Στην τελική ευθεία η πληρωμή της βασικής ενίσχυσης στους αγρότες
-
11:24 Στην Ομάδα Αιγαίου το Gold Award στα Healthcare Business Awards 2025
-
11:24 Θ. Τσιάνος: 111 ώρες έχασε ο μέσος οδηγός το 2024 λόγω του κυκλοφοριακού στην Αττική
-
10:57 Κακοκαιρία: Σοβαρά προβλήματα σε Κέρκυρα, Άρτα, Ιωάννινα και Πρέβεζα
-
Πώς θα υπολογιστεί η αύξηση στις συντάξεις που έχουν προσωπική διαφορά –Τι θα γίνει μετά το 2027
-
Τα μέτρα για τα κλειστά ακίνητα και οι ελπίδες ότι θα ανοίξουν
-
Ρώσος απεσταλμένος που υπόκειται σε κυρώσεις πίσω από το αμερικανικό σχέδιο των 28 σημείων
-
Τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια σπάνε ρεκόρ το 2025
-
Ποιοι Ευρωπαίοι δανειολήπτες είναι καλοπληρωτές και ποιοι όχι - Η θέση των Ελλήνων
-
Γερμανία: Αντάρτικο της νεολαίας του CDU κατά Μερτς για τις συντάξεις
-
Καθοριστικό το 2026 για το ράλι των εξαγωγών σε φέτα και γιαούρτι
-
Euronext Athens: Η επόμενη ημέρα της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς
-
Το ΠΑΣΟΚ ανησυχεί για δημοσκοπήσεις και "κόμμα Τσίπρα"
-
Αρχίζουν στη Γενεύη οι κρίσιμες συνοιμιλίες ΗΠΑ - Ευρώπης - Ουκρανίας για το αμερικανικό σχέδιο
-
Ρώσος απεσταλμένος που υπόκειται σε κυρώσεις πίσω από το αμερικανικό σχέδιο των 28 σημείων (14)
-
Τα μέτρα για τα κλειστά ακίνητα και οι ελπίδες ότι θα ανοίξουν (6)
-
Πώς θα υπολογιστεί η αύξηση στις συντάξεις που έχουν προσωπική διαφορά –Τι θα γίνει μετά το 2027 (2)
-
Νέος κύκλος εξαγορών και συγχωνεύσεων στα σούπερ μάρκετ - Στα 2,2 δισ. ευρώ οι επενδύσεις το 2020-2025 (1)
-
Προϋπολογισμός 2026: Ενίσχυση 3,2 δισ. ευρώ για μισθωτούς, επαγγελματίες, αγρότες και ένστολους το 2026 (1)
-
Γερμανία: Αντάρτικο της νεολαίας του CDU κατά Μερτς για τις συντάξεις (1)
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ