Συνεχης ενημερωση

    Τετάρτη, 08-Ιαν-2025 11:53

    Κ. Μητσοτάκης: Το Φόρουμ του EastMed παράδειγμα συνεργασίας - Σε εξέλιξη η τριμερής με Ν. Χριστοδουλίδη και Αλ Σίσι στο Κάιρο

    Κ. Μητσοτάκης: Το Φόρουμ του EastMed παράδειγμα συνεργασίας - Σε εξέλιξη η τριμερής με Ν. Χριστοδουλίδη και Αλ Σίσι στο Κάιρο
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14.20

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η τριμερής Σύνοδος Κορυφής στο Κάιρο, στην οποία συμμετέχουν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, με το βλέμμα στις εξελισσόμενες κρίσεις στη Μέση Ανατολή, που έχουν ως επίκεντρο την Γάζα και την Συρία και σε μία χρονική συγκυρία κατά την οποία το τοπίο στις ανατολικές ακτές της Μεσογείου αναδιαμορφώνεται.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εναρκτήρια τοποθέτησή του αναφέρθηκε στα θέματα που θα απασχολήσουν τη συνάντηση καθώς και στο ρόλο της Αιγύπτου για την επίλυση των προβλημάτων στη Λιβύη τονίζοντας: "Εκτιμούμε τη συνεισφορά της Αιγύπτου σε σχέση με τη Λιβύη" και προσέθεσε: "Ας μην λησμονούμε το τι συμβαίνει στη Γάζα και πρέπει να προσπαθήσουμε για την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων ώστε να βρεθεί ένας τρόπος για επανέναρξη ενός momentum, που θα έχει να κάνει με τη λύση των δύο κρατών".

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι "υπάρχουν γεωπολιτικές προκλήσεις που είναι αρκετές, αλλά νομίζω ότι αυτό που είναι θετικό είναι ότι κοιταζόμαστε στα μάτια και ανταλλάσσουμε απόψεις, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για συνεργασία με άλλους περιφερειακούς παίκτες, οι οποίοι συμφωνούν με εμάς και έχουμε παρόμοιες θέσεις για την ανάγκη μιας σταθερής Μέσης Ανατολής που δεν θα εξάγει προβλήματα σε άλλες χώρες στην περιοχή".

    Αναφερόμενος σε άλλα θέματα που θα συζητηθούν στη συνάντηση ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι "θα ήθελα επίσης να υπογραμμίσω τη σπουδαιότητα του επιχειρηματικού φόρουμ, το οποίο λαμβάνει χώρα και σε ό,τι έχει να κάνει με τις ελληνικές επιχειρήσεις, τούτο καταδεικνύει ένα ανανεωμένο ενδιαφέρον για την ενδυνάμωση των οικονομικών δεσμών μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδος", ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα θέματα ενέργειας τα οποία όπως είπε, πάντα βρίσκονται στην προμετωπίδα των συζητήσεων. 

    Προηγήθηκε διμερής συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον αρχηγό του αιγυπτιακού κράτους.

    Η Τριμερής αναδεικνύει τη σημασία της σύμπραξης που έχει οικοδομηθεί ανάμεσα στην Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Η 10η Τριμερής Σύνοδος, που σηκώνει αυλαία με τις διευρυμένες συνομιλίες των τριών ηγετών στις δώδεκα και μισή το μεσημέρι εκπέμπει, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη που συνοδεύουν τον πρωθυπουργό στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, μήνυμα για τη στρατηγική διάσταση της συνεργασίας Αθήνας-Καΐρου-Λευκωσίας ως άξονα σταθερότητας σε μία περιοχή-κλειδί του παγκόσμιου χάρτη. Η περαιτέρω  εμβάθυνση των σχέσεων, μάλιστα, αποτελεί σημείο αναφοράς στις συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν και θα έχουν ως επίκεντρο:

    -Τις περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση στη Συρία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει τη θέση της Ελλάδας για την ανάγκη μίας συμπεριληπτικής διαδικασίας με τη συμμετοχή όλων των Σύρων και να επισημάνει ότι η νέα ηγεσία της χώρας πρέπει να αποδείξει στην πράξη ότι σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και ότι προστατεύονται τα δικαιώματα όλων των θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων.

    -Την ενεργειακή συνεργασία, με αιχμή το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου. Σύμφωνα με το στρατηγικό πλάνο, το έργο, που θα καταστήσει τη χώρα μας ενεργειακή γέφυρα του Καΐρου με την Ευρώπη και έχει συνολικό προϋπολογισμό 4,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα μεταφέρει 3.000 MW πράσινης ενέργειας από την Αίγυπτο στην Ελλάδα, παραγόμενα από 9,5 GW Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, κυρίως μέσω αιολικών πάρκων που θα κατασκευαστούν στην Αίγυπτο. Από τα 3.000 MW, το 1/3 θα καταναλώνεται στην Ελλάδα, 1/3 θα εξάγεται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το υπόλοιπο θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου.

    -Το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

    -Την ασφάλεια.

    Στην ατζέντα των συνομιλιών αναμένεται να βρεθεί και το θέμα που έχει προκύψει με τη συζήτηση για πιθανή τουρκοσυριακή συμφωνία για καθορισμό θαλάσσιων ζωνών. "Οι διπλωματικές μας επαφές υπό το πρίσμα μίας τέτοιας πιθανότητας είναι συνεχείς και διαρκείς. Μέχρι σήμερα, τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, τουλάχιστον μέσω δημοσιευμάτων, αξιολογούνται διαρκώς από την Κυπριακή Δημοκρατία πάντοτε στη βάση του διεθνούς δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας και είναι ζητήματα που διαχειριζόμαστε διπλωματικά από την πρώτη στιγμή που έχουν δει το φως της δημοσιότητας", ανέφερε, σε δηλώσεις του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

    Οι συναντήσεις και οι συμφωνίες

    Οι τρεις ηγέτες αναμένεται να εκπέμψουν μήνυμα ενίσχυσης της συνεργασίας σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, με έμφαση στην ενέργεια και την ενεργειακή ασφάλεια, ενώ στο πλαίσιο της Συνόδου αναμένεται να υπογραφούν Μνημόνια Συνεργασίας στους τομείς της Υγειονομικής Περίθαλψης, της Ανάπτυξης Λιμένων, της Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών και της Ενίσχυσης Επενδυτικών Σχέσεων, που θα ενισχύσουν περαιτέρω τις κοινές δράσεις και θα θέσουν σταθερά θεμέλια για τη μελλοντική εξέλιξη της σχέσης Αθήνας-Καΐρου-Λευκωσίας.

    200 εταιρίες στο τριμερές επιχειρηματικό συνέδριο του Καΐρου

    Στο περιθώριο της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής  Ελλάδος - Κύπρου - Αιγύπτου, η  Συνομοσπονδία Αιγυπτιακών Επιμελητηρίων  Εμπορίου διοργανώνει τριμερές Επιχειρηματικό Συνέδριο, σε συνεργασία με την Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας,  το Ελληνοαραβικό Επιμελητήριο   και  το  Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κύπρου, καθώς και με την συμμετοχή φορέων προσέλκυσης επενδύσεων των τριών χωρών, ήτοι Enterprise Greece, CIPA, GAFI.

    Το πρόγραμμα του φόρουμ περιλαμβάνει κατ´ ιδίαν επιχειρηματικές συναντήσεις μεταξύ Αιγυπτίων αφενός, και Ελλαδιτών και Κυπρίων επιχειρηματιών αφετέρου, καθώς και  συναντήσεις επιχειρηματιών με παριστάμενους υπουργούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους από τις τρεις χώρες.  Στο Συνέδριο αναμένεται να συμμετάσχουν άνω των 200 εταιρειών από τις τρείς χώρες. Κατα τη διάρκεια του συνεδρίου, στο οποίο θα μετάσχουν εκπρόσωποι άνω των 200 εταιρειών, 7 υπουργοί από Αίγυπτο, Ελλάδα και Κύπρο θα απευθύνουν ομιλίες και θα πραγματοποιήσουν παρεμβάσεις σε επιμέρους συνεδρίες, αναφερόμενοι σε πτυχές διμερούς και τριμερούς συνεργασίας, καθώς και σε δυνατότητες χρηματοδότησης τριμερών επενδυτικών σχημάτων. 

     

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ