ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 11:05
Το μήνυμα ότι η απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο μέτωπο του προσφυγικού-μεταναστευτικού δεν μπορεί να είναι η μονομερής κατάργηση της Σένγκεν εξέπεμψε και πάλι ο πρωθυπουργός.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Talk Radio, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε χαρακτηριστικά: "Η απάντηση μπορεί να είναι ένας δίκαιος συμβιβασμός για τη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων. Δε μπορεί να πετάξουμε το μπαλάκι στις χώρες πρώτης εισόδου...".
Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ακολούθησε, από την πρώτη στιγμή, μια δίκαιη και αυστηρή πολιτική προστασίας των συνόρων της χώρας. "Η Ελλάδα υπερασπίστηκε τα ευρωπαϊκά σύνορα στον Έβρο. Ήταν το πρώτο βήμα σε μια πρπαπθεια να πείσουμε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι, εάν σε μπορούμε να περιορίσουμε τον αριθμό αυτών που περνούν τα σύνορα, δε θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα των δευτερογενών ροών. Από τότε, η Ευρώπη προσαρμόστηκε σε αυτό...Στείλαμε μήνυμα ότι δεν θα κάνουν κουμάντο οι διακινητές", επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.
Παράλληλα, στη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, σημείωσε:
Για την ακρίβεια και την οικονομία:
-Θα μειώσουμε κι άλλο τις εισφορές και θα εξακολουθούν να αυξάνουν οι ονομαστικοί μισθοί. Επίσης έχει αυξηθεί και ο κατώτατος μισθός...Έχουν δίκιο οι πολίτες ότι οι αυξήσεις των μισθών έχουν εξουδετερωθεί από την ακρίβεια. Ο αυξήσεις των μισθών, όμως, θα συνεχιστούν με γρηγορότερο ρυθμό από τον πληθωρισμό.
-Όταν ο κατώτατος μισθός αυξάνει πιο γρήγορα, σημαίνει ότι εμείς έχουμε προτεραιότητα αυτόν που έχει μεγαλύτερη ανάγκη.
-Η καλύτερη επιδοματική πολιτική είναι οι θέσεις εργασίας. Και ο μέσος μισθός έχει αυξηθεί, στον τουρισμό, στην τεχνολογία, στις κατασκευές. Η κοινωνική πολιτική είναι οι θέσεις εργασίας.
Για τα σχολεία:
-Σε πρώτη φάση το κινητό στην τσάντα. Τα ντουλαπάκια δεν τα αποκλείω καθόλου, αλλά σε δεύτερη φάση. Θα ήθελα να δώσω μεγαλύτερη αυτονομία στα σχολεία και στους Συλλόγους Γονέων να το κάνουν πιλοτικά. Δεν θα απέκλεια καθόλου να φτάσουμε και σε αυτό το σημείο, σε δεύτερο χρόνο, αλλά υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τη χρήση των κινητών.
-Θέλουμε να επεκτείνουμε το ολοήμερο σχολείο.
Για το στεγαστικό:
-Το προηγούμενο πρόγραμμα "Σπίτι μου" ήταν επιτυχία. Τώρα έχουμε εξασφαλίσει δύο δισεκατομμύρια παραπάνω, υπάρχει μεγάλη προσμονή. Θα εξετάσουμε σοβαρά να διευρύνουμε στο μέτρο του κοινωνικά λογικού, ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα σε περισσότερους πολίτες να αγοράσουν σπίτι.
Για το νερό:
-Η Αττική δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα λειψυδρίας, αλλά το νερό που έχουμε αντέχει για τέσσερις κακούς χειμώνες. Εμείς θα δρομολογήσουμε άμεσα ένα νέο σχέδιο, αφορά στη μεταφορά νερού από τη Λίμνη Κρεμαστών, για να είμαστε εξασφαλισμένοι.
-Τα νησιά μας έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα που καλύπτεται με αφαλατώσεις και εκεί μπορούμε να έχουμε μια στρατηγική για αφαλατώσεις πιο κεντρικά.