Συνεχης ενημερωση

    Πέμπτη, 20-Ιουν-2024 11:13

    Κ. Μητσοτάκης: Έσοδα 300 εκατ. ευρώ από την έκτακτη εισφορά στα διυλιστήρια - Θα κατευθυνθούν σε ευάλωτους και συνταξιούχους

    Κ. Μητσοτάκης: Έσοδα 300 εκατ. ευρώ από την έκτακτη εισφορά στα διυλιστήρια - Θα κατευθυνθούν σε ευάλωτους και συνταξιούχους
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Δημήτρη Γκάτσιου

    Καρφώνοντας, ουσιαστικά, πολιτικές ή αποφάσεις προ του 2016 χρονικού διαστήματος, που οδήγησαν, όπως ανέφερε, τη Νέα Δημοκρατία σε πολύ χαμηλά ποσοστά, ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης για επιστροφή στις…ρίζες. Επικαλέστηκε, δε, όπως και στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τη στρατηγική του ιδρυτή του κόμματος, Κωνσταντίνου Καραμανλή, προκειμένου να επισημάνει ότι η λογική της διεύρυνσης θα συνεχιστεί.

    "Θα έλεγα σε αυτούς τους καλοπροαίρετους σχολιαστές ότι θα έβλεπα πολύ θετικά μία συζήτηση επιστροφών στις ρίζες του Κωνσταντίνου Καραμανλή…Έλεγε ότι τον ενδιαφέρει να δίνει πρακτικές και εφαρμόσιμες λύσεις σε πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας. Η Νέα Δημοκρατία είναι η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη και αυτή οραματίστηκα… Αυτή τη στρατηγική έχει δώσει ποσοστά του 40% στη Νέα Δημοκρατία και αυτοδύναμες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες. Είναι μία συνταγή που άνοιξε τη Νέα Δημοκρατία. Δεν υπάρχει περίπτωση επί δικών μου ημερών η Νέα Δημοκρατία να γυρίσει σε λογικές περιχαράκωσης, τις οποίες πλήρωσε με ποσοστά πολύ χαμηλά. Δε θα ξανακάνουμε το ίδιο λάθος. Πόσο μάλλον όταν αυτή η στρατηγική είναι δοκιμασμένη σε εθνικές κάλπες…", σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο "Real fm".

    Στο μέτωπο της οικονομίας, ο πρωθυπουργός εστίασε στην επιβολή της έκτακτης εισφοράς 33% στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων, κάνοντας λόγο για κίνηση κοινωνικής δικαιοσύνης.

    "Τα έσοδα αυτά θα στηρίξουν τον προϋπολογισμό και θα κατευθυνθούν και για τη στήριξη ευάλωτων συμπολιτών μας, ειδικά συνταξιούχων που στο τέλος του έτους θα πρέπει να λάβουν μία βοήθεια. Ειδικά εκείνοι που δεν είδαν αύξηση στις συντάξεις τους, λόγω της προσωπικής διαφοράς…", ανέφερε και εκτίμησε ότι το ποσό από τη συγκεκριμένη κυβερνητική απόφαση θα βρίσκεται κοντά στο επίπεδο των 300 εκατομμυρίων ευρώ.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέκλεισε και πάλι κινήσεις μείωσης του ΦΠΑ, ενώ άφησε… ανοιχτό παράθυρο σημειακών αλλαγών στην κυβερνητική μεταρρύθμιση που σχετίζεται με τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, χωρίς, πάντως, να θίγεται ο πυρήνας της πρωτοβουλίας.

    "Δε θα αλλάξει η φιλοσοφία αυτής της κεντρικής απόφασης…Έχουμε συμμόρφωση ως προς την απόδοση του φόρου στον προϋπολογισμό και αυτό μας επιτρέπει να μπορούμε να στηρίξουμε την ασφάλεια, την υγεία και την παιδεία…Έχω ζητήσει από το υπουργείο, εάν υπάρχουν σημειακές αδικίες ή βελτιώσεις που μπορούν να γίνουν όπως το οικογενειακό εισόδημα, αυτά βεβαίως και θα τα δούμε αλλά δε θα αλλάξει η κεντρική φιλοσοφία αυτής της πολιτικής…", τόνισε.

    "Καμπανάκι" από τον κ. Μητσοτάκη και για τις πρακτικές πολυεθνικών, τις οποίες συνδύασε με την εκτίμηση ότι θα αρχίσουμε να βλέπουμε περισσότερες μειώσεις τιμών. "Το ένα ζήτημα αφορά αυτό που γίνεται στην πατρίδα μας και το δεύτερο αυτό που γίνεται με τις πολυεθνικές και εδώ θα επιμείνω γιατί είναι ένας όρος που έχω θέσει στην πρόεδρο της ευρωπαϊκής επιτροπής…Υπάρχει ζήτημα με τις πολυεθνικές κι αν χρειαστεί να δημοσιοποιήσω αυτά τα οποία κάνουν και να υποστούν το κόστος της φήμης και όχι τόσο του προστίμου δεν θα διστάσω να το κάνω…", ανέφερε.

    Οι βολές στην αντιπολίτευση και οι εξελίξεις στην κεντροαριστερά

    Επισημαίνοντας ότι οποιαδήποτε κρίση στην ευρωζώνη δε μπορεί να αφήνει αδιάφορη την Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε στο κλειδί της δημοσιονομικής ισορροπίας που προτάσσει η κυβέρνηση. "Για αυτό έλεγα όχι στις διάφορες σειρήνες των παροχών. Γιατί ξέρω πόσο σημαντικό είναι για την Ελλάδα να μην είναι στις χώρες εκείνες που είναι στο μικροσκόπιο της ευρωπαϊκής επιτροπής. Αυτό θα ακύρωνε όλη την προσπάθεια που έχουμε κάνει συλλογικά ως κοινωνία να αφήσουμε πίσω μας την περίοδο της κρίσης…Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ανοιχτή πρόσκληση από τον υπουργό Οικονομικών, στην οποία δεν έχει απαντήσει και θα ήθελα να δώσω την ευκαιρία να τοποθετηθεί. Να πάει στην επιτροπή οικονομικών της Βουλής και κατά αντιπαράσταση με τον υπουργό Οικονομικών και το γενικό λογιστήριο του κράτους να συζητήσουμε το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ…", επεσήμανε.

    Όσον αφορά στις εξελίξεις στο χώρο της κεντροαριστεράς, ο πρωθυπουργός μίλησε, ουσιαστικά, για ένδεια προτάσεων, σε αντιδιαστολή με τους…πολλούς μνηστήρες για την ηγεσία.

    "Είναι σημαντικό για κάθε κυβέρνηση να έχει απέναντί της μία σοβαρή αντιπολίτευση…Αυτό δεν το έχουμε δει μέχρι στιγμής…Ειδικά από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχω δει προσπάθεια επιστροφής στις χειρότερες ημέρες του εύκολου λαϊκισμού και της τοξικότητας του πολιτικού λόγου που τιμωρήθηκε και στις κάλπες των ευρωεκλογών…Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης πέρασε κάτω από τον πήχη…Όταν ανέλαβα πρόεδρος προτείναμε μία πρόταση πολιτική που μπόρεσα να εκφράσω…Οι πολίτες ψήφισαν Μητσοτάκη γιατί έφερα μία συγκεκριμένη πρόταση και μας ψήφισαν για δεύτερη φορά γιατί πίστεψαν οι πολίτες ότι είμαστε συνεπείς σε αυτά που είπαμε…Εγώ δεν βλέπω στην αντιπολίτευση τις εναλλακτικές πολιτικές προτάσεις. Βλέπω πολλές προσωπικές φιλοδοξίες με περισσότερους μνηστήρες από αυτούς που είχε η Πηνελόπη…Έχω δει ελάχιστες προτάσεις από την αντιπολίτευση που θεωρώ ότι μπορούσαν να τύχουν σοβαρής επεξεργασίας από την κυβέρνηση…", τόνισε.

     

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ