Πέμπτη, 30-Μαϊ-2024 08:52
Κίνδυνο "λαϊκισμού" και "λεφτόδεντρων" προβάλλει ο Κ. Μητσοτάκης

Του Δημήτρη Γκάτσιου
Μία…ανάσα από το ορόσημο της 9ης Ιουνίου, ο πρωθυπουργός, που ξορκίζει την αποχή και το ενδεχόμενο της χαλαρότητας, στοχεύοντας στη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση της εκλογικής βάσης της Νέας Δημοκρατίας…τερματίζει την ταχύτητα όσον αφορά στις περιοδείες του σε Αττική και περιφέρεια.
Η Πάτρα, ο Πύργος και μέσα στο Σαββατοκύριακο η Κρήτη αποτελούν τους επόμενους σταθμούς των επισκέψεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος θα ολοκληρώσει την προεκλογική εκστρατεία της Νέας Δημοκρατίας, με τις δύο κεντρικές ομιλίες σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.
"Θέλω η Νέα Δημοκρατία να είναι όσο το δυνατόν πιο δυνατή. Και απέναντι σε αυτούς που μπορεί να σκέφτονται, να έχουν κάποιες γκρίνιες, κάποιες επιφυλάξεις και να σου λένε: "μα, αυτή είναι μία ευκαιρία για μία εύκολη ψήφο διαμαρτυρίας”, έχει σημασία να είμαστε δυνατοί την επόμενη μέρα στην Ευρώπη. Δεν θα αλλάξουν οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί, αυτό είναι δεδομένο. Αλλά το να μπορούμε να είμαστε ισχυροί στην Ευρώπη και ισχυροί στην Ελλάδα -είμαστε, αλλά να εξακολουθούμε, να…γράψουμε ακόμα μία σημαντική εκλογική νίκη-, νομίζω ότι είναι σημαντικό και για τους πολίτες οι οποίοι στηρίζουν τη Νέα Δημοκρατία και μπορεί να σκέφτονται τώρα ότι μπορεί να απέχουν ή να κάνουν κάτι άλλο", τόνισε ο πρωθυπουργός, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που προαναγγέλλει επόμενο κύκλο στο πρόγραμμα "Σπίτι μου", νέες παρεμβάσεις στην αγορά του Airbnb, αλλά και περαιτέρω μειώσεις στις εργοδοτικές εισφορές, αναδεικνύει την κοινωνική διάσταση της κυβερνητικής ατζέντας. Μίας ατζέντας, η οποία, όπως σχολιάζουν "γαλάζια" στελέχη, έχει ευθεία αναφορά στη συνεχή ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, τη μείωση της ανεργίας και τη στήριξη της νέας γενιάς και της οικογένειας. Σε χρόνο παράλληλο, Μέγαρο Μαξίμου και οδός Πειραιώς αποδομούν, σε καθημερινή βάση, τις οικονομικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου του, Στέφανου Κασσελάκη, τις οποίες ταυτίζουν με την "επιστροφή στη χρεοκοπία" και τα "λεφτόδεντρα", προκειμένου να αναδείξουν τις…διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στη στρατηγική που χαράσσει και ακολουθεί η κυβέρνηση και την…υποσχεσιολογία της Κουμουνδούρου.
"Όλο το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ κοστολογείται στα 45 δισεκατομμύρια ευρώ, χωρίς να λάβουμε υπόψη 13ο και 14ο μισθό, ο οποίος προστέθηκε στην πορεία. Και όλα αυτά, με κάνουν να πιστεύω ότι ουσιαστικά η αντιπολίτευση δεν έχει αλλάξει καθόλου. Καινούργιο περιτύλιγμα μπορεί να έχει, λίγο πιο σύγχρονο, μοντέρνο, είναι όμως ο ίδιος συνδυασμός τοξικότητας, λαϊκισμού και "λεφτόδεντρων” που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και σε αυτή την περίοδο δεν πρέπει να επιστρέψουμε ποτέ…Έχω μια ευθύνη απέναντι στη χώρα να μην επιστρέψουμε ποτέ στη δύσκολη περίοδο της κρίσης. Και επειδή η χώρα βγήκε από την κρίση και, παρά τις δυσκολίες, ατενίζει το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία, η φωνή της μετράει στην Ευρώπη και δεν είναι πια υπό ευρωπαϊκή επιτήρηση, όπως είναι πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εκεί δεν θα γυρίσουμε ποτέ. Όποιος, λοιπόν, εισηγείται έστω και ένα ευρώ περικοπής από τους στόχους του Προϋπολογισμού, οφείλει να μου πει ποια επιδόματα θέλει να κόψουμε, ποιες δαπάνες δηλαδή να περιορίσουμε, ή ποιους φόρους θέλουμε να βάλουμε", επισημαίνει ο πρωθυπουργός.
Κυβερνητικός και κομματικός μηχανισμός συνεχίζουν να…ποντάρουν σε αυτά τα τελευταία μέτρα της προεκλογικής εκστρατείας τόσο στην προστιθέμενη αξία που παράγει η ανάπτυξη, όσο και στα θετικά μέτρα που είτε έχουν ήδη λάβει…σάρκα και οστά, είτε θα πάρουν σειρά προς υλοποίηση το επόμενο χρονικό διάστημα. Και σε αυτό το "πακέτο", που θα προβάλλεται συνεχώς μέχρι την Κυριακή της ευρωκάλπης, πρωταγωνιστούν:
-Η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, που έχει τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Απριλίου, φτάνοντας στο ύψος των 830 ευρώ για περίπου 600.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.
-Το πριμ αποδοτικότητας 15% στον Δημόσιο Τομέα, που έρχεται να προστεθεί στις αυξήσεις μισθών και επιδομάτων, οι οποίες ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου του 2024.
-Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5%, με κόστος 215 εκατομμύρια ευρώ (προγραμματίζεται και μία δεύτερη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5% το 2027).
-Η θεσμοθέτηση της μόνιμης επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο των αγροτών, με κόστος 100 εκατομμύρια ευρώ.
-Η δεύτερη δόση της μείωσης του τέλους επιτηδεύματος που θα σημάνει και την κατάργηση της συγκεκριμένης επιβάρυνσης.
-Η νέα αύξηση στις συντάξεις.
-Η παράταση της αναστολής του ΦΠΑ για τις νέες οικοδομές.
-Η αύξηση του στεγαστικού επιδόματος των φοιτητών.