Πέμπτη, 04-Απρ-2024 09:02
Τα Τέμπη στοιχειώνουν την Κυβέρνηση - Ο ΣΥΡΙΖΑ ξανά δεύτερος, αφήνοντας πίσω το ΠΑΣΟΚ

Της Νίκης Ζορμπά
Τα Τέμπη κατατρύχουν την Κυβέρνηση και η δυσαρέσκεια δεν κοπάζει. Αυτό προκύπτει ξάστερα από την πρώτη δημοσκοπική έρευνα που δημοσιοποιήθηκε (Pulse) η οποία περιλαμβάνει και την τριήμερη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ εναντίον της Κυβέρνησης για την τραγωδία των Τεμπών.
Στη συντριπτική του πλειοψηφία το εκλογικό Σώμα, είναι σύμφωνο με την πρόταση της Αντιπολίτευσης για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής (τη ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμη δεν την έχει καταθέσει).
Πώς μεταφράζεται αυτό το 61% που θέλει προανακριτική Επιτροπή; Στην αναζήτηση τιμωρίας, "να πληρώσει κάποιος". Όχι σε μια ακόμη διαδικασία ατελέσφορη που δεν θα οδηγήσει σε κανένα χειροπιαστό αποτέλεσμα.
Το συλλογικό τραύμα των Τεμπών παραμένει ορθάνοιχτο και τούτο από μόνο του αποτελεί μεγάλο αγκάθι για την Κυβέρνηση στον δρόμο για τις ευρωεκλογές. Αλλά και πίεση συνάμα. Όπερ σημαίνει πως όσο και αν λοξοδρομήσει η ατζέντα στο δημόσιο διάλογο και ξεπεράσει τα Τέμπη, όπερ επιδιώκει η Κυβέρνηση, το αίτημα των Πολιτών, δεν αποσύρεται. Η έρευνα στη Δικαιοσύνη είναι σε πλήρη εξέλιξη συνεπώς τίποτε δεν έχει λήξει για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, παρά τη στήριξη και τα ξέφρενα χειροκροτήματα των συναδέλφων του στη Ν.Δ.
Παρά το διάχυτο αίσθημα της συγκάλυψης για την τραγωδία των Τεμπών και την ακρίβεια - οικονομία που προκαλεί ημικρανία διαρκείας στους Έλληνες ψηφοφόρους, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ν.Δ παραμένουν κυρίαρχοι στο πολιτικό σκηνικό καίτοι η φθορά είναι αξιοσημείωτη.
Το στοίχημα της επίδοσης του 33% στις ευρωκάλπες είναι απολύτως μαχητό (προς ώρας) για την κυβερνητική παράταξη αν και στη δημοσκόπηση της Pulse η πρόθεση ψήφου (όχι η εκτίμηση) φέρει την γαλάζια παράταξη κάτω από το ψυχολογικό όριο του 30%. Η σφυγμομέτρηση την εντόπισε στο 28,5.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όμως, παραμένει πρώτος στην καταλληλότητα για πρωθυπουργία με ποσοστό που υπερβαίνει τις επιδόσεις του κόμματός του (34%) και με υπερδιπλάσια διαφορά από τον δεύτερο, Στέφανο Κασσελάκη. Οι εκροές προς τα δεξιά συνεχίζουν να ενισχύουν τον Κυριάκο Βελόπουλο και όχι μόνο. Κομματίδια όπως της Λατινοπούλου, εμφανίζονται στο δημοσκοπικό χάρτη με ήσσονος εκλογικής σημασίας ποσοστά που ροκανίζουν όμως το ποσοστό της κυβέρνησης και χτυπούν καμπανάκι:
Τα νώτα της Ν.Δ είναι ακάλυπτα από τα δεξιά της.
Έχει επισημανθεί επανειλημμένως πως οι ευρωεκλογές είναι εκλογές αντιπολίτευσης, στην πραγματικότητα.
Η πρώτη θέση δεν είναι παιζόμενη εκτός πάρα πολύ συγκλονιστικού απροόπτου και η μάχη θα δοθεί για τη δεύτερη θέση στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη επιστρέφει και δείχνει να εδραιώνεται ενώ το ΠΑΣΟΚ απομακρύνεται όλο και περισσότερο.
Πολιτικούς πόντους το ΠΑΣΟΚ κέρδισε αναμφίβολα με την πρόταση δυσπιστίας αλλά ψήφους, όχι. Τα ποσοστά του υποχώρησαν έτι περαιτέρω (11% στην πρόθεση) ενώ ο απών ( ελέω στρατιωτικής θητείας) Στέφανος Κασσελάκης εμφανίζεται με καθαρή διαφορά, δεύτερος.
Επ αυτού μερικές παρατηρήσεις:
1. Το 15% που υπολογίζεται να λαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση ψήφου των επικείμενων ευρωεκλογών, εξασφαλίζει την παραμονή του στη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αλλά: Πόρρω απέχει και από το 17% που έχει θέσει ο πρόεδρός του ως εκλογικό πήχυ και από την εκλογική επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα στις εθνικές εκλογές. Ο κ. Κασσελάκης ο οποίος έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι δεν προτίθεται να αποχωρήσει με ένα κακό αποτέλεσμα, είναι με καθαρή διαφορά από τον ανταγωνιστή του, Νίκο Ανδρουλάκη, δεύτερος στην καταλληλότητα για πρωθυπουργία καίτοι κοιτάζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη με κυάλια: 34 Μητσοτάκης, 12 Κασσελάκης.
2. Η δημοσκοπική διολίσθηση του ΠΑΣΟΚ από τη δεύτερη θέση στην τρίτη, πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ, στον βαθμό που επαληθευτεί στις κάλπες, θα είναι ηχηρό ράπισμα για το κόμμα του Κέντρου και τον πρόεδρό του. Τους προηγούμενους μήνες, φαινόταν να κλειδώνει στη δεύτερη θέση και να ωφελείται από τον σπαρασσόμενο ΣΥΡΙΖΑ. Τυχόν παραμονή του στην τρίτη θέση θα προκαλέσει εσωτερική τρικυμία και πιθανότατα, τεράστια εσωστρέφεια στο εσωτερικό του Κινήματος με προσωπικό πλήγμα στον πρόεδρό του.
Η Χαριλάου Τρικούπη έχει βέβαια μια γραμμή άμυνας από καιρό για ενδεχόμενο τέτοιο σενάριο: Στις ευρωεκλογές του 2019 έλαβε 7,7%. Η σύγκριση θα γίνει με το μονοψήφιο ποσοστό εκείνο και αν επιβεβαιωθεί το 12,5 τότε θα σημαίνει πως το κόμμα ανεβαίνει σταθερά. Ο Ν. Ανδρουλάκης εξάλλου, έχει πολιτικό στοίχημα την αξιωματική αντιπολίτευση, στις εθνικές κάλπες.