Παρασκευή, 01-Μαρ-2024 09:34
ΣΥΡΙΖΑ: "Αποτσιπροποίηση" από Κασσελάκη- Οι -όχι και τόσο- σαρωτικές αλλαγές, καθυστερούν

Της Νίκης Ζορμπά
Από αλλού περίμεναν να αρχίσει τις κυοφορούμενες αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης, από αλλού τους "βρήκε".
Χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέλυσε τον γενικό διευθυντή του κόμματος, υπεύθυνου και για τα Οικονομικά, Θύμιου Γεωργόπουλου, ο οποίος βρισκόταν σε αυτό το πόστο τα τελευταία 3,5 χρόνια, ως επιλογή φυσικά, του Αλέξη Τσίπρα.
Πρόκειται ευνοήτως για εξαιρετικά κρίσιμο πόστο, δεδομένου ότι κρατούσε τα "κλειδιά" των οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ , που ως γνωστόν, δεν είναι εκ των συνθηκών, ιδιαιτέρως εύρωστα.
Η εν λόγω κίνηση Κασσελάκη έχει βέβαια τη σημειολογία της: "Αποτσιπροποίηση" του ΣΥΡΙΖΑ μετά το ρήγμα στις σχέσεις νυν και τέως προέδρου που παρακολουθήσαμε σε "ζωντανή" μετάδοση , λίγη ώρα πριν από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Στέφανος Κασσελάκης άλλωστε, φρόντισε να το διαμηνύσει σε άπαντες κατά την πρώτη του συνέντευξη μετά το συνέδριο-παρωδία : Ο κύκλος του ΣΥΡΙΖΑ επί Τσίπρα έχει κλείσει και τώρα ανοίγει ο άλλος, υπό τη δική μου ηγεσία.
Θεωρητικώς, η επιλογή της ηγεσίας είναι να "πέσουν" οι εσωκομματικοί τόνοι εν όψει των ευρωεκλογών εξ ου και δείπνησαν μαζί Κασσελάκης - Γεροβασίλη το βράδυ της Τετάρτης.
Η χθεσινή απόλυση του Θύμιου Γεωργόπουλου πάντως, κατά πώς εκτιμούν, έμπειρα στελέχη, δεν συντείνει στην κατεύθυνση της "καταλλαγής".
Λίγη ώρα αργότερα μάλιστα, την αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσαν τέσσερα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής μαζί με στελέχη του κόμματος, με αιχμές κατά Κασσελάκη και το βλέμμα στην επομένη των ευρωεκλογών.
Οι προαναγγελθείσες ως "σαρωτικές" αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ από τον Στέφανο Κασσελάκη, οι οποίες είχε προοικονομηθεί πως θα γίνουν την τρέχουσα εβδομάδα, αποδεικνύεται πως δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση.
"Ξήλωμα" σύσσωμης της Πολιτικής Γραμματείας και αντικατάσταση των γραμματέων Ράνιας Σβίγκου και Γιώργου Βασιλειάδη, εκ των πραγμάτων απαιτούν συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, που είχε βεβιασμένα προαναγγελθεί ακόμη και για αυτό το σαββατοκύριακο ( εν είδει πίεσης προφανώς) η οποία ούτε πραγματοποιήθηκε ούτε αναμένεται να γίνει αυτό άμεσα.
Υπάρχουν καταρχάς "ανατροπές" και στο τι μέλλει γενέσθαι με τους γραμματείς του ΣΥΡΙΖΑ. Η κα Σβίγκου, κατά πάσα πιθανότητα θα παραμείνει στο πόστο της. Καθόλου βέβαιο είναι πως το ίδιο ισχύει και για τον αναπληρωτή γραμματέα Γιώργο Βασιλειάδη. Ο δεύτερος , έχει "συγκρουστεί" με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ διατυπώνοντας τις διαφωνίες του, τις προηγούμενες - τεταμένες- ημέρες.
Για την ώρα πάντως, ο κ. Κασσελάκης στρέφεται ξανά στην "επικοινωνία": Σε λίγη ώρα θα παραχωρήσει συνέντευξη στον Γιώργο Λιάγκα στο "πρωινό" του ΑΝΤ1.