Τετάρτη, 07-Φεβ-2024 16:51
Συνάντηση Αλ. Τσίπρα με Δ. Τεμπονέρα στο γραφειο του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 17.58
Της Νίκης Ζορμπά
Το κατώφλι του νέου γραφείου του Αλέξη Τσίπρα διέβη νωρίτερα σήμερα ο Διονύσης Τεμπονέρας, στον οποίο ανήκει και η πρωτοβουλία της συνάντησης με τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Το αίτημα Τεμπονέρα για τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα έγινε με φόντο την εκδήλωση που διοργανώνει η ΕΦΣΥΝ με πρωτοβουλία και συμμετοχή του πρώτου, της 'Εφης Αχτσιόγλου και του Μανώλη Χριστοδουλάκη την επόμενη εβδομάδα: "Ποιος μπορεί να σταθεί απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη".
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να δώσει το "παρών" στην εκδήλωση που έχει ανάψει φωτιές σε ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ ενώ από το περιβάλλον του διαμηνύεται πως τις "θέσεις του για την κεντροαριστερά και τις απόψεις του, θα τις εκφράσει όταν θελήσει ο ίδιος, σε δικό του χρόνο".
Στο μεταξύ, πριν από λίγο, σε επίσημη διαρροή του, το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα , ανέφερε:
"Ο πρώην Πρωθυπουργός δέχθηκε σήμερα στο γραφείο του τον Διονύση Τεμπονέρα κατόπιν αιτήματος του τελευταίου, στο πλαίσιο των αιτημάτων που δέχεται καθημερινά και στα οποία ανταποκρίνεται, για συναντήσεις με βουλευτές και στελέχη του Κόμματος.
Ο Αλεξης Τσίπρας δε θα παραστεί σε καμία άλλη εκδήλωση τις επόμενες ημέρες πέραν του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στα τέλη Φλεβάρη" .
Νωρίτερα σε δημοσίευμά του με τίτλο Ο ελέφαντας στο δωμάτιο της Κεντροαριστεράς - Σύγχιση σε ΣΥΡΙΖΑ για Τεμπονέρα: το Capital.gr μετέδιδε
:Ήταν θέμα χρόνου να ανέβουν τα ντεσιμπέλ στους ψιθύρους που δίνουν και παίρνουν πίσω από κλειστές πόρτες για την αναιμική αντιπολίτευση εξ αριστερών του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ν.Δ: Ο ΣΥΡΙΖΑ τελεί υπό εξαφάνιση και το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να απειλήσει την κυριαρχία της Ν.Δ.
Δεν είναι τίποτε το καινοφανές ούτε το πρωτόγνωρο, η ως άνω διαπίστωση. Από τις διαπιστώσεις, τα δημοσκοπικά συμπεράσματα, τις πολιτικές αναλύσεις ωστόσο όπου κάθε πλευρά ( σσ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ), έχει τα δικά της αφηγήματα και άμυνες μέχρι τη δημόσια διατύπωση του ερωτήματος , σε εκδήλωση όπου στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ καλούνται να λάβουν θέση απαντώντας σε ερώτημα το οποίο εκ των πραγμάτων ενέχει τη σπορά της αμφισβήτησης στις νυν ηγεσίες των όμορων κομμάτων ( σ.σ απέναντι στον Μητσοτάκη, ποιος;), η απόσταση είναι μεγάλη.
Αυτή είναι επί της ουσίας η αιτία που προκαλεί τόσο θόρυβο η πρωτοβουλία του Διονύση Τεμπονέρα για την εκδήλωση της 13ης Φεβρουαρίου, όπου θα συζητήσουν επ αυτού με τον Μανώλη Χριστοδουλάκη του ΠΑΣΟΚ και την Έφη Αχτσιόγλου της Νέας Αριστεράς.
Εν προκειμένω, από το ψηφιδωτό της δυσαρέσκειας και των εσωκομματικών αντιδράσεων που σημειώθηκαν και συνεχίζονται αμείωτες σε ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ, αφήνουμε στην άκρη, τη Νέα Αριστερά.
Δεν την αφορούν τα εσωκομματικά μπουρίνια που ξέσπασαν σε Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη. Από συστάσεώς του, το υπό διαμόρφωση κόμμα του Αλέξη Χαρίτση, έχει στον πυρήνα του την αναζήτηση νέας συνθήκης για την ανασυγκρότηση του "προοδευτικού χώρου".
Σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, πνέουν μένεα οι ηγεσίες τους. Ευλόγως από πλευράς τους, είναι η αλήθεια.
Στην Κουμουνδούρου, η καχυποψία στο εσωτερικό για τη νέα ηγεσία και την ικανότητά της να παραμείνει σε θέση αξιωματικής αντιπολίτευσης πολλώ περισσότερο να επανέλθει σε τροχιά εξουσίας, είναι διάχυτη , εδώ και μήνες. καχυποψία που δικαιώνουν τα καταστροφικά δημοσκοπικά ευρήματα ενώ πλέον δεν πείθει η δικαιολογία πως "φταίει η εσωστρέφεια" και η "διασπαση".
Ο Διονύσης Τεμπονέρας, στέλεχος της ΠΓ από πολύ νωρίς, έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις του για τη στρατηγική που ακολουθεί η Κουμουνδούρου. Κανείς δε δικαιούται να πέσει από τα σύννεφα στο εσωτερικό για την πρωτοβουλία.
Επισήμως, η αιτιολογία όσων έχουν εκφράσει ενόχληση και αντιρρήσεις για την εκδήλωση, εδράζεται στην παρουσία της Έφης Αχτσιόγλου, στη νομιμοποίηση των "διασπαστών".
Ανεπίσημα, το πρόβλημα είναι πως ανοίγει διακριτό "ηγετικό βήμα", πριν από τις ευρωεκλογές και λίγο πριν από το έκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Νίκος Παππάς για παράδειγμα, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ων, άσκησε την περασμένη εβδομάδα απρόσμενη δημόσια κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη. Για την εκδήλωση των τριών όμως χθες, σε σχετική ερώτηση από το Action24 , είπε πως δεν θα πήγαινε στην εκδήλωση ακόμη και αν δεν βρισκόταν εκείνες τις ημέρες στο εξωτερικό που προγραμματίζει, καθώς ναι μεν ο διάλογος για το μέλλον του προοδευτικού χώρου αφορά και τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά
"Δεν πρέπει, όμως, να είναι κάτι που αφορά υποκλαπείσες έδρες και προσωπικές στρατηγικές".
Σαφείς και ευθείες οι αιχμες στον Διόνύση Τεμπονέρα: Αφενός γιατί συνομιλεί με τους "διασπαστές" που δεν επέστρεψαν τις έδρες τους στον ΣΥΡΙΖΑ αποχωρώντας και αφετέρου ( και το πιο κρίσιμο μάλλον) γιατί ανοίγει ηγετικό βήμα τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανέτοιμος για την επόμενη ημέρα του.
Κοινό μυστικό γαρ, πως η συζήτηση για την ηγεσία θα ανοίξει μετά τις ευρωεκλογές. Ή ...ανήμερα της ευρωκάλπης, έστω.