Συνεχης ενημερωση

    Δευτέρα, 05-Φεβ-2024 13:09

    Κυβέρνηση σε αγρότες: Δεν εξετάζονται επιπρόσθετα μέτρα - Οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι

    Κυβέρνηση σε αγρότες: Δεν εξετάζονται επιπρόσθετα μέτρα - Οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 13.29

    Του Δημήτρη Γκάτσιου

    Η κυβέρνηση συνεχίζει να δείχνει στον αγροτικό κόσμο την οδό του διαλόγου επισημαίνει, ωστόσο, δια του εκπροσώπου της ότι οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι και για αυτό δεν εξετάζονται επιπρόσθετα μέτρα.

    "Το συνολικό κόστος των μέτρων ανέρχεται στα 150 εκατομμύρια ευρώ για το ζήτημα του ενεργειακού κόστους και 82 εκ. ευρώ για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.

    Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες, η Ελλάδα αγωνίστηκε για να υπάρξουν τροποποιήσεις για το έτος 2024 σχετικά με το καθεστώς αγρανάπαυσης το οποίο είχε επιβληθεί από την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Παραπάνω από ένα εκατομμύριο στρέμματα απελευθερώνονται για Έλληνες αγρότες, για συγκεκριμένες καλλιέργειες. Αυτό σημαίνει πρόσθετο εισόδημα αλλά φυσικά και συνδεδεμένες ενισχύσεις για τα στρέμματα αυτά τα οποία θα καλλιεργηθούν. Η χώρα μας ζητά να επανεξεταστούν στοιχεία της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και να εξετάσουμε, που μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις με στόχο μια ομαλότερη προσαρμογή  στις νέες περιβαλλοντικές απαιτήσεις της πράσινης γεωργίας. Η κυβέρνηση στηρίζει ενεργά τον αγροτικό κόσμο, μια από τις μεγαλύτερες "βιομηχανίες" της χώρας που συμβάλλει σημαντικά και στην αύξηση του ΑΕΠ αλλά και στην κάλυψη των εγχώριων επισιτιστικών αναγκών. Έχουμε δεσμευθεί πως όσο διαρκεί η πληθωριστική κρίση θα στηρίζουμε τα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες, με λελογισμένα μέτρα που δεν υπερβαίνουν τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας. Η οικονομία της χώρας βελτιώνεται για αυτό και είμαστε σε θέση να διαθέσουμε αυτό το πακέτο μέτρων για την ενίσχυση των αγροτών. Οι πόροι όμως που έχουμε στην διάθεσή μας δεν είναι ανεξάντλητοι για αυτό και δεν εξετάζονται επιπρόσθετα μέτρα", σημείωσε ο κ. Μαρινάκης, στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

    Ερωτηθείς σχετικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. "Το θέμα των αγροτών και ανάγκες όλων των επαγγελματικών ομάδων αντιμετωπίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από κυβέρνηση. Γίνεται προσπάθεια από το 2019 με παρεμβάσεις υπέρ των αγροτών, όπως συνεχίζει και ο νυν υπουργός. Δεν υπάρχει καμία λογική σύγκρουσης. Ο πρωθυπουργός μίλησε με ειλικρίνεια, όπως κάνει πάντα. Κανείς δε λέει ότι μία παρέμβαση μόνη της λύνει το πρόβλημα, αλλά είναι μία προσπάθεια που θα συνεχιστεί", ανέφερε, αφήνοντας, παράλληλα, ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου.

    "Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης δεν ξεκίνησαν με τις διαμαρτυρίες στη Θεσσαλία. Ο πρωθυπουργός έχει αποδείξει με πράξεις και όχι με επικοινωνιακά σόου ότι είναι δίπλα σε επαγγελματικές ομάδες, μιλάει, ακούει απαντά τα προβλήματα με ρεαλισμό. Δε γνωρίζω για κάποια προγραμματισμένη συνάντηση. Είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να ακούει τα θέματα των πολιτών, αλλά με το δημοσιονομικό κόστος υπόψιν. Υπάρχουν αιτήματα που ξεπερνούν αυτό το πεδίο, όπως η αναπροσαρμογή της ΚΑΠ και προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται ο πρωθυπουργός και εκτός συνόρων. Είμαστε εδώ, συνεχίζουμε το διάλογο, δεν εκτιμούμε ότι θα φτάσουμε σε πιο έντονες κινητοποιήσεις", επεσήμανε. "Ο κ. Κασσελάκης είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ που ανήκει σε ευρωπαϊκή πολιτική οικογένεια που οι προτάσεις της είχαν μεγάλο κόστος για τους αγρότες. Πιο σημαντικό για τους πολίτες είναι να μιλάμε με πράξεις….Ο τελευταίος που ανέβηκε σε τρακτέρ έβαλε φόρους στους αγρότες. Κανένα πρόβλημα δε λύθηκε με επικοινωνιακά σόου", συμπλήρωσε ο κ. Μαρινάκης. 

    *Διαβάστε ακόμη

    -Λ. Αυγενάκης: Επιμένουμε στον διάλογο - Συμμαχία των χωρών του Νότου για αλλαγές στην ΚΑΠ

    -Θ. Σκυλακάκης: Οι αγρότες θα ωφεληθούν άμεσα από κάποιες παρεμβάσεις της κυβέρνησης

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ