Τρίτη, 28-Νοε-2023 09:08
Κρίση στις σχέσεις Ελλάδας-Βρετανίας - Η διπλωματικά απρεπής κίνηση Σούνακ και το παρασκήνιο

Του Δημήτρη Γκάτσιου
Διπλωματική κρίση σε εξέλιξη από την ενάτη βραδινή της Δευτέρας ανάμεσα στο Λονδίνο και την Αθήνα. Στο παρά πέντε της σημερινής συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βρετανό ομόλογό του, ο Ρίσι Σούνακ ακύρωσε το προγραμματισμένο τετ α τετ κορυφής στο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, το οποίο θα είχε διάρκεια περίπου 45 λεπτών.
Αφορμή για την πρωτοφανή στα χρονικά των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Μεγάλης Βρετανίας κίνηση του Ρίσι Σούνακ οι θέσεις που εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσα από τη συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί της Κυριακής στο τηλεοπτικό δίκτυο BBC. "Θεωρούμε ότι τα γλυπτά αυτά ανήκουν στην Ελλάδα και ότι ουσιαστικά εκλάπησαν. Άρα, αυτό δεν είναι, κατά τη γνώμη μου, ένα ζήτημα ιδιοκτησίας, το ζήτημα είναι η επανένωσή τους…Πού μπορείτε να εκτιμήσετε καλύτερα αυτό που είναι ουσιαστικά ένα μνημείο; Είναι σαν να σας έλεγα να κόψετε τη Μόνα Λίζα στη μέση και θα έχετε τη μισή στο Λούβρο και τη μισή στο Βρετανικό Μουσείο. Πιστεύετε ότι οι τηλεθεατές σας θα εκτιμούσαν την ομορφιά του πίνακα με τέτοιο τρόπο; Αυτό ακριβώς συνέβη με τα Γλυπτά του Παρθενώνα και για αυτό συνεχίζουμε να ασκούμε πίεση για μία συμφωνία που θα είναι ουσιαστικά μια συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και του Βρετανικού Μουσείου, αλλά που θα μας επιτρέψει να επιστρέψουμε τα Γλυπτά στην Ελλάδα και να τα εκτιμήσει ο κόσμος στο αρχικό τους περιβάλλον", είχε τονίσει ο Πρωθυπουργός, που ετοιμαζόταν να θέσει στον Βρετανό ομόλογό του το ζήτημα της επιστροφής των γλυπτών στην κοιτίδα τους, σε μία περίοδο πλήρους μεταστροφής της βρετανικής κοινής γνώμης, η οποία τάσσεται πλέον υπέρ των παγίων ελληνικών θέσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, που μεταδίδονται από βρετανικά μέσα ενημέρωσης, υπήρξε πρόταση για συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Κάτι που δεν ήταν δυνατό να δεχθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός. Σε κάθε περίπτωση, η απρεπής κίνηση του Ρίσι Σούνακ μπορεί να αποδοθεί και στο στοιχείο της εσωτερικής κατανάλωσης. Ο ίδιος βρίσκεται πιεσμένος δημοσκοπικά, με τον κομματικό του αντίπαλο, Κιρ Στάρμερ, να προηγείται εμφατικά, έχοντας χαράξει διαφορετική γραμμή στο θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα.
Η βαθιά δυσαρέσκεια της Αθήνας για την κίνηση του πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας αποτυπώθηκε, σε πρώτο χρόνο, μέσα από την γραπτή δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη. "Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί. Ελλάδα και Βρετανία ενώνονται από παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ. Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, Κλιματική κρίση, μετανάστευση. Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων", σημείωσε ο πρωθυπουργός. Σε χρόνο παράλληλο, στην κυβέρνηση εκφράζουν την έντονη ενόχληση τους. Χαρακτηρίζουν ως…φάουλ και πολιτικά απρεπή την ακύρωση της συνάντησης με το Βρετανό πρωθυπουργό, προσθέτουν πως το τετ α τετ ήταν προγραμματισμένο και προφανώς ο κ. Σούνακ ενοχλήθηκε από όσα ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο BBC.
Αναφορές που δεν ήταν, σε καμία περίπτωση, διαφορετικές από τις μέχρι σήμερα πρωθυπουργικές δηλώσεις και αποτελούν πάγιες ελληνικές θέσεις. Σε κάθε περίπτωση από την κυβέρνηση τονίζεται ότι το ζήτημα δεν αφορά στη βρετανική κυβέρνηση αλλά το βρετανικό μουσείο με το οποίο υπάρχουν συζητήσεις και θα συνεχιστούν.
Κυβερνητικές πηγές, με την ολοκλήρωση του οικονομικού σκέλους των επαφών του πρωθυπουργού επί βρετανικού εδάφους, εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την…αλλαγή ταχύτητας που παρατηρείται γύρω από το ενδιαφέρον κορυφαίων επενδυτών. Φέρνοντας ως παράδειγμα το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τις αντιδράσεις που αυτό έχει προκαλέσει στους αυτοαπασχολούμενους, ο πρωθυπουργός έστειλε σήμα από το Λονδίνο ότι η κυβέρνηση θα προωθήσει όλες τις δύσκολές και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμοστούν "ακόμη και αν αυτές εκλαμβάνονται από ορισμένους ως πολιτικά επώδυνες". Το Επενδυτικό Συνέδριο που συνδιοργάνωσαν η Morgan Stanley και το Χρηματιστήριο Αθηνών στη βρετανική πρωτεύουσα αποτέλεσε ευκαιρία για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να αναπτύξει τις μεγάλες ευκαιρίες που ανοίγονται στη χώρα μας και την αλλαγή σελίδας από το 2019 μέχρι και σήμερα. Κλειδιά σε αυτήν την αλλαγή πορείας:
-Η ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.
-Η διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης.
-Η δημοσιονομική ισορροπία.
-Η πολιτική σταθερότητα.
Η προώθηση μίας επιθετικής ατζέντας, που θα διασφαλίσει τη συνέχεια της προόδου βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της στρατηγικής, με τον πρωθυπουργό να εκπέμπει νέο μήνυμα προς το εσωτερικό της κυβέρνησης ότι δε θα ανεχθεί καμία αλαζονεία, καμία αντίληψη πολιτικής υπεροχής απλώς και μόνο επειδή η αντιπολίτευση βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση. "Υπάρχουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχουν να κάνουν με τη μακροπρόθεσμη παραγωγικότητα, οι οποίες θα εφαρμοστούν από αυτή την κυβέρνηση, επειδή έχουμε ισχυρή εντολή να το κάνουμε. Και επειδή πάντα αναγνωρίζω ότι η μεγαλύτερη απειλή για μια κυβέρνηση στην αρχή της δεύτερης θητείας της είναι ο εφησυχασμός. Θα έλεγε κανείς ότι μετά από μια ηχηρή πολιτική νίκη, θα μπορούσαμε να κάνουμε ένα "διάλειμμα”. Αυτό θα ήταν μεγάλο λάθος. Έχω καταστήσει επίσης πολύ σαφές στην ομάδα μου ότι δεν θα ανεχθώ καμία αλαζονεία ή καμία αντίληψη πολιτικής υπεροχής απλώς και μόνο επειδή η αντιπολίτευση βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όπως έγινε σαφές από τις τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού στα του εσωτερικού μετώπου τα στοιχήματα είναι τρία:
-Η επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας των πολιτών.
-Η μείωση των ανισοτήτων.
-Η αύξηση των πραγματικών μισθών. Πρόκειται για έναν δείκτη που ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θα κρίνει το βαθμό της επιτυχίας τόσο του ίδιου, όσο και της κυβέρνησης στο τέλος της νέας τετραετίας.