Συνεχης ενημερωση

    Παρασκευή, 10-Νοε-2023 10:37

    Σε συναγερμό ο ΣΥΡΙΖΑ - Διατασικό "μπλόκο" σε Κασσελάκη από κορυφαία στελέχη - Ασύμμετρες οι εξελίξεις

    5989863
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 23:18

    Της Νίκης Ζορμπά

    Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ λίγες ώρες πριν από την Κεντρική Επιτροπή.

    Ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε μέσω του facebook πως θα ζητήσει... Δημοψήφισμα για την αποπομπή των τεσσάρων, ενώ δεν θα φθάσουν ως την Κεντρική Επιτροπή τα στελέχη της Ομπρέλας Νίκος Βούτσης και Πάνος Σκουρλέτης, καθώς αποχώρησαν σήμερα το πρωί από τον ΣΥΡΙΖΑ. 

    Υπό διάλυση το κόμμα - Σοκ σε βουλευτές και στελέχη

    Καθοριστικές είναι οι παράλληλες συνεδριάσεις που έχουν δρομολογηθεί για απόψε υπό το βάρος των εξελίξεων και τις πληροφορίες για βαθιά δυσαρέσκεια Τσίπρα από τις κινήσεις Κασσελάκη: 

    1. Συνεδρίαση της Ομπρέλας

    2. Συνεδρίαση των "προεδρικών"

    3. Συνεδρίαση της "ομάδας Αχτσιόγλου" και 

    4. της Τάσης Τεμπονέρα που αποφάσισε καταψήφιση του δημοψηφίσματος, ενώ θα ζητήσει και αλλαγή του οδικού χάρτη για το συνέδριο.

    Ομάδα Αχτσιόγλου: Αντεπίθεση με ψηφοφορία για  Δημοψήφισμα 

    Η Ομάδα Αχτσιόγλου που συνεδρίασε νωρίτερα απορρίπτει κατηγορηματικά τα περί Δημοψηφίσματος για τις διαγραφές που ανακοίνωσε ο Στ. Κασσελάκης και ετοιμάζεται να ζητήσει από την ΚΕ να τοποθετηθεί με ψηφοφορία στην αρχή της συνεδρίασης για το εάν μπορεί να τεθεί σε δημοψήφισμα ζήτημα διαγραφών, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του κόμματος. 

    Ταυτόχρονα θα καταθέσουν δικό τους κείμενο στο οποίο θα ασκείται σκληρή πολιτική κριτική στην ηγεσία. 

    Ζήτημα αποχώρησής τους από το κόμμα δεν τίθεται, το έχουν ξεκαθαρίσει σε προγενέστερη συνεδρίασή τους πως ορόσημο είναι το συνέδριο μεν αλλά οι σημερινές εξελίξεις, ασκούν πίεση στην Τάση και τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί εφεξής. 

    "Δεν περνάει" ούτε το Δημοψήφισμα ούτε διαγραφές από ΚΕ

    Ελέγχεται η πρωτοβουλία Κασσελάκη ως αντικαταστατική μεν αλλά τούτο μικρή σημασία έχει, καθώς επί της ουσίας ο ίδιος με την κίνησή του αυτή, αφενός ανοίγει την πόρτα στη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ αφετέρου στέλνει μήνυμα πως δεν υπολογίζει κανένα Όργανο και δεν τον απασχολεί κανένα καταστατικό: Στόχος είναι όσοι παραμείνουν, να συνταχθούν με τις αποφάσεις του, χωρίς... γραφειοκρατικά εμπόδια και αντίλογο.

    Το πόσοι θα παραμείνουν βέβαια είναι το βασικό ερώτημα καθώς οι αποχωρήσεις Βούτση-Σκουρλέτη εντάσσονται στην προγραμματισμένη αποχώρηση της Ομπρέλας, έστω και μια ημέρα νωρίτερα, αλλά το κόμμα έχει "παγώσει" με τις ανακοινώσεις του Στ. Κασσελάκη που αλλάζουν άρδην τις εξελίξεις στο εσωτερικό, με βουλευτές και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκονται σε κατάσταση σοκ. 

    Ακόμη και στελέχη που δεν βρίσκονταν σε διάσταση με την ηγεσία (Γεροβασίλη, Θεοχαρόπουλος, Φλαμπουράρης, Παππάς, Ξενογιαννακοπούλου) εξέπεμψαν SOS για τις σημερινές του δηλώσεις, με αποκορύφωμα τα του Δημοψηφίσματος, με το κλίμα να αγριεύει στο εσωτερικό εν όψει της αυριανής ΚΕ

    Το μήνυμα των εν λόγω στελεχών προς την ηγεσία είναι: Δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει ο σχεδιασμός.

    Υπ' ατμόν είναι και η ομάδα Αχτσιόγλου η οποία συνεδρίασε το απόγευμα.

    Βουλευτής που δεν ανήκει ούτε στην Ομπρέλα ούτε επισήμως σε άλλη τάση, ανέφερε στο Capital.gr, πως "είναι σοκαριστική και αψυχολόγητη η πρωτοβουλία Κασσελάκη, εφόσον η Ομπρέλα ήταν γνωστό πως θα αποχωρούσε. Συνεπώς, αυτή η νέα εμπρηστική κίνηση αλλάζει τα μέχρι τώρα δεδομένα και είναι διαλυτική. Διώχνει και όσους από εμάς θέλουμε να μείνουμε".

    Άλλος βουλευτής, που ανήκει στους διαφωνούντες, στάθηκε στην φρασεολογία Κασσελάκη περί "άρρωστης αξιωματικής αντιπολίτευσης", δηλώνοντας ότι παραπέμπει σε ρητορική Παπαδόπουλου περί κοινωνίας που νοσεί.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με ανάρτησή του, ανακοίνωσε πως:

    "Αύριο θα ζητήσω από την Κεντρική Επιτροπή να αποφασίσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος απευθείας από τα μέλη και τους φίλους του κόμματος για την αποπομπή των τεσσάρων στελεχών που προσέβαλαν βάναυσα όλους μας. Εάν η Κεντρική Επιτροπή αρνηθεί, θα προχωρήσω στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος με αίτημα του 15% των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς όπως προβλέπει το καταστατικό μας".

    Σκουρλέτης: Δρόμος χωρίς επιστροφή - αποχωρώ 

    Με δήλωσή του πριν από λίγα λεπτά ο Πάνος Σκουρλέτης ανακοίνωσε την άμεση αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ. 

    "Οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχουν πάρει έναν δρόμο χωρίς επιστροφή. Οι τελευταίες βαριές εκλογικές ήττες είναι η κατάληξη μιας σειράς λανθασμένων επιλογών που έγιναν μετά το 2019. Οι δυνάμεις που κυριαρχούν σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υλοποιούν ένα σχέδιο διχασμού και ρήξης που ανέλαβε να ολοκληρώσει ο νεόκοπος και ανέπαφος με την Αριστερά και την πολιτική Στ. Κασσελάκης", ανέφερε μεταξύ άλλων και κατέληξε: 

    "Συνιστά θράσος και ασέβεια η αναφορά ότι "επί πέντε χρόνια υπονομεύατε το κόμμα". Αν είναι δυνατόν οι άνθρωποι που ίδρυσαν τον ΣΥΡΙΖΑ που συνέβαλαν καθοριστικά στο να ανατρέψει τους συσχετισμούς και τον οδήγησαν στην κυβέρνηση το 2015 να κατηγορούνται για υπονόμευση. Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ κυριαρχείται  σήμερα από  αντιΣΥΡΙΖΑ, λαϊκίστικες και κεντροδεξιές απόψεις. Ο δρόμος που έχει επιλέγει είναι αδιέξοδος, καταστροφικός και οδηγεί έξω από το πλαίσιο των ιδεών, των αξιών και των θέσεων της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς και δεν είμαι διατεθειμένος να τον ακολουθήσω. Επιλέγω να συνταχτώ με τις δεκάδες των στελεχών και των μελών του ΣΥΡΙΖΑ που καθημερινά αποχωρούν υπερασπιζόμενοι την πολιτική τους αξιοπρέπεια και αγωνίζονται  για ένα καλύτερο κόσμο".

    Ν. Βούτσης: Ανήκεστος η πολιτική βλάβη

    Με επιστολή του προς τους γραμματείς του κόμματος, ανακοίνωσε την αποχώρησή του και ο Νίκος Βούτσης, δηλώνοντας μεταξύ άλλων: 

    "Εκτιμώ ότι το κόμμα μας, αντί της αναγκαίας ανασύνταξης με πανστρατιά όλων των δυνάμεων του, υφίσταται πλέον δυστυχώς μια κατάσταση που προσομοιάζει σε πολιτική ανήκεστο βλάβη.

    Διαμορφώνεται, με αποκλειστική ευθύνη του νέου προέδρου και της περί αυτόν νέας ηγετικής ομάδας ένα κόμμα, που ανομολόγητα προσώρας απομακρύνεται από την Αριστερά και θα διαγκωνίζεται συν τω χρόνω στο χώρο του πολιτικού Κέντρου.

    Με προφανή αλλοίωση ιδεολογικών, ταυτοτικών αλλά και προγραμματικών ζητημάτων, τα οποία μέχρι πριν από λίγο καιρό αποτελούσαν το συλλογικό πλαίσιο αποφάσεων για τη δημιουργία ενός σύγχρονου, ανοικτού και αυτονόητα δημοκρατικού κόμματος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, διακυβέρνησης και κοινωνικών αγώνων, ικανό να υπερασπιστεί και να ανασυνθέσει τις καλύτερες παραδόσεις της Αριστεράς".

    Τίτλοι τέλους 

    Νωρίτερα, το Capital.gr μετέδιδε ότι πέφτουν στο κενό όλες οι πρωτοβουλίες και οι εκκλήσεις για εκτόνωση (Δραγασάκης, Φάμελλος, Βασιλειάδης, Τεμπονέρας)  του έκρυθμου κλίματος στον ΣΥΡΙΖΑ εν όψει της Κεντρικής Επιτροπής που θα συνεδριάσει αύριο για τελευταία φορά, όπως προεξοφλείται,  υπό την παρούσα της σύνθεση.

    Η Ομπρέλα έχει πατήσει το κουμπί της εξόδου και χθες το βράδυ απέμεναν να λυθούν μόνον τα διαδικαστικά της αποχώρησης. Συνεδρίασε η Τάση σε πιο "στενό κύκλο" (τα μέλη που ανήκουν στην ΚΕ) από το απόγευμα, ολοκληρώνοντας τις εργασίες της στη μία τα ξημερώματα, όπως κατέγραψε το Capital.gr, με το δίλημμα να αφορά τον χρόνο, τον τόπο και τον τρόπο της αποχώρησής της:

    Αποχώρηση πριν καν ξεκινήσει η συνεδρίαση μιας ιστορικής συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, δηλαδή εντός της σημερινής ημέρας ή συμμετοχή στην ΚΕ (την πρώτη ημέρα τουλάχιστον, ήτοι το Σάββατο) και αποχώρηση με ένα ακόμη καταγγελτικό κείμενο για την ηγεσία και την ηγετική ομάδα του κόμματος; 

    Προκρίθηκε η δεύτερη λύση, όπερ σημαίνει πως η Ομπρέλα θα είναι παρούσα στην ΚΕ, από όπου θα αποχωρήσει συντεταγμένα.

    Είναι άγνωστο για την ώρα (οι ζυμώσεις και το παρασκήνιο είναι σε πλήρη εξέλιξη) εάν μαζί με τα κορυφαία στελέχη της (Ευ. Τσακαλώτο) και τους υπό διαγραφή Φίλη- Σκουρλέτη- Βίτσα, θα αποχωρήσουν μονομιάς και τα περίπου 50 μέλη της ΚΕ τα οποία ανήκουν στην Τάση της, αν θα φύγει ο μεγαλύτερος όγκος των μελών της (περί τους 40) ή θα μείνουν πίσω για να αποχωρήσουν λίγο μετά και τα υπόλοιπα μέλη της ΚΕ. 

    Για τη σφοδρή σύγκρουση από πλευράς της, η Ομπρέλα προϊδέασε με τις κινήσεις της καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας αρχής γενομένης από την εκδήλωση της Δευτέρας στο Τριανόν έως και το χθεσινό κείμενο των 1300 υπογραφών που δημοσίευσε χθες, όπου αναφέρεται μεταξύ άλλων: "Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η στενή ομάδα στελεχών που περιβάλλει τον Στ. Κασσελάκη οδηγεί, με τη συναίνεσή του, τον ΣΥΡΙΖΑ στη μετάλλαξη σε έναν απολίτικο σχηματισμό, άσχετο με οποιαδήποτε εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ ή και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ". 

    Αναμονή και σκληρή πολιτική κριτική από την ομάδα Αχτσιόγλου

    Χθες το απόγευμα συνεδρίασε και η Ομάδα Αχτσιόγλου, υπό το πρίσμα της δεδομένης διάσπασης στην ΚΕ, προκειμένου να οριοθετήσει τις κινήσεις της και να συντονίσει τα άμεσα επόμενα βήματά της. 

    Δεν αναμένεται καμία δραματική εξέλιξη, όπως αποχώρηση, από τους βουλευτές της (Αχτσιόγλου, Χαρίτση, Ηλιόπουλο, Τζανακόπουλο) στην παρούσα ΚΕ.

    Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες από στελέχη της, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση στην οποία συμμετείχαν 130 άτομα, αποτυπώθηκε "έντονος προβληματισμός  για την πορεία του κόμματος" και συνομολογήθηκε πως "το πολεμικό κλίμα και η απαξίωση του χώρου  είναι ευθύνη της ηγεσίας".  Αποφασίστηκε να αποτυπωθεί η κριτική τους στην ΚΕ, πιθανότατα και με την κατάθεση κειμένου, όπου θα αποτυπώνεται η διαφωνία της Ομάδας με την πολιτική και τη στρατηγική που ακολουθεί η νέα ηγεσία αλλά και προτάσεις διεξόδου για την υπέρβαση της σοβαρής κρίσης που διέρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ. 

    "Αξιοπιστία" είναι το κλειδί για τους διαφωνούντες αυτής της Τάσης, οι οποίοι για την ώρα τουλάχιστον, επιλέγουν να δώσουν τη μάχη εντός των τάξεων του κόμματος. 

    Πολιτική καταδίκη αντί διαγραφών και "σύρραξη"

    Διαγραφές δεν θα υπάρξουν για τους τέσσερις στην παρούσα Κεντρική Επιτροπή εφόσον δεν είναι έτοιμο το πειθαρχικό ώστε να ζητήσει τη γνωμοδότηση της ΚΕ, αλλά θα αποτυπωθεί "πολιτική καταδίκη" των τεσσάρων που έχουν παραπεμφθεί για διαγραφή από τον Στ. Κασσελάκη. 

    Δεν θα προλάβουν καν να υπάρξουν τυπικά διαγραφές ούτως ή άλλως αφού Βίτσας, Φίλης, Σκουρλέτης θα έχουν αποχαιρετήσει πριν να αποφανθεί η Επιτροπή Δεοντολογίας. Το ίδιο πιθανότατα θα πράξει και ο τέταρτος υπό διαγραφή, Στέφανος Τζουμάκας. 

    Ακόμη και η πολιτική καταδίκη, ούτως ή άλλως θα είναι σήμα για "σύρραξη" στη συνεδρίαση. Υπενθυμίζεται πως η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ παρέπεμψε στην Επιτροπή Δεοντολογίας και τους Ε. Ακρίτα, Ευ. Αποστολάκη , Ν. Κασιμάτη, για αντιδεοντολογική και αντικαταστατική συμπεριφορά, με κοινό τόπο τη στήριξη σε δεξιούς υποψηφίους. 

    Η πλευρά της ηγεσίας διαμήνυσε τη θέση της περί μη απόσυρσης των διαγραφών αφού οι τέσσερις δεν έχουν καν ανακαλέσει, η ομάδα Πολάκη (νεοπροεδρικοί) ζητούν να ...χυθεί αίμα, απειλώντας πως εάν δεν εκδιωχθεί η Ομπρέλα θα ...φύγουν αυτοί ενώ ο Νίκος Παππάς, με αφορμή την έκκληση Δραγασάκη που απήυθυνε διά επιστολής του, δήλωσε χθες ότι θα τοποθετηθεί εφ' όλων στην ΚΕ. 

    Ένα τετ α τετ του κ. Παππά με τον Ευ. Τσακαλώτο χθες στη Βουλή, έγινε σε καλό κλίμα. Συμφώνησαν πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο  συνεννόησης υπό τις παρούσες συνθήκες. 

    Διαβάστε ακόμα

    - Στ. Κασσελάκης: "Δεν θα κάνουμε πίσω"

    - ΣΥΡΙΖΑ: Συνεδρίαση-θρίλερ για την Ομπρέλα: Αποφάσισε να συμμετάσχει στην ΚΕ

    - Το Σάββατο οι τίτλοι τέλους για τον "όλον ΣΥΡΙΖΑ"- Η Ομπρέλα φεύγει, η ηγετική ομάδα "απειλεί", το SOS Δραγασάκη

     

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ