ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 09:04
Του Δημήτρη Γκάτσιου
Νέα…πολιτικά χαρακώματα για την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ. Η τροπολογία που θέτει "μπλόκο" στην κάθοδο του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη στις εκλογές πέρασε, αργά χθες το βράδυ, με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, ωστόσο η στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τοποθετηθεί με "παρών" ανεβάζει το…θερμόμετρο της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην οδό Πειραιώς και την Κουμουνδούρου. Οι ευθείες βολές του κυβερνητικού εκπροσώπου εναντίον του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, αλλά και τα…πυρά εντός του Κοινοβουλίου από τους υπουργούς Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη και Ανάπτυξης, Αδώνιδος Γεωργιάδου, δίνουν τον τόνο της "γαλάζιας" αντεπίθεσης, με την τελική επιλογή της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μετατρέπεται σε ένα ακόμα πεδίο πολιτικής αποδόμησης από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου.
"Ο κ. Τσίπρας είναι κατά συρροήν απών από τις μεγάλες προκλήσεις. Την ώρα αυτή -που η θεσμική και ιστορική ευθύνη επιβάλλει αρραγές μέτωπο για τη ριζική αντιμετώπιση των εγκληματικών οργανώσεων που εμφανίζονται σαν κόμματα- συνεχίζει να κρύβεται πίσω από προσχήματα, ανιστόρητους ισχυρισμούς και δικολαβικά τερτίπια, ώστε να δικαιολογήσει ότι αποτελεί και πάλι εξαίρεση. Αλλά αυτοί που δεν έβρισκαν τάχα αίθουσα για να δικάσουν την Χρυσή Αυγή, που έλεγαν υπαινικτικά ότι "Στη Βουλή δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι”, προκειμένου να αλλάξουν τον εκλογικό νόμο, που εφαρμόζουν κατά λέξη το εγχειρίδιο του τραμπισμού για να προκαλέσουν κοινοβουλευτική και γενικότερη πολιτική αρρυθμία, ούτε μπορούν να παριστάνουν τους τιμητές στη Νέα Δημοκρατία, η οποία θαρραλέα ξεσκέπασε και οδήγησε στο εδώλιο την Χρυσή Αυγή και μάχεται έμπρακτα, από συστάσεώς της, κάθε έκφανση της ακροδεξιάς ούτε να νομίζουν ότι θα δραπετεύσουν χωρίς να πάρουν καθαρή θέση λειτουργώντας πάλι πονηρά", τόνισε, σε δήλωσή του, ο κ. Οικονόμου. "Η υπευθυνότητα του καθενός μετριέται στις πράξεις, για αυτό και η Ιστορία στους απόντες επιφυλάσσει περιφρόνηση και κατάκριση", συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Από την πλευρά του, ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για "πράξη πολιτικής δειλίας, σε μία πολύ κρίσιμη στιγμή για τη μεταπολιτευτική ελληνική δημοκρατία", με στελέχη να υπενθυμίζουν ότι η κυβέρνηση έδειξε από την πρώτη στιγμή συναινετική διάθεση και ήταν ανοιχτή στην υιοθέτηση δημιουργικών προτάσεων από την αντιπολίτευση, όπως έκανε, για παράδειγμα και με τροποποιήσεις που προτάθηκαν από την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη. "Ο ΣΥΡΙΖΑ απαιτούσε την αποσύνδεση της διάταξης από το άρθρο 29 του Συντάγματος για τη συνολικότερη δράση του κόμματος, η οποία, κατά το άρθρο 29 παρ. 1 του Συντάγματος, "οφείλει να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος”. Αξίωση την οποία απέρριψε ο υπουργός Εσωτερικών, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητη για τη συνταγματική θωράκιση της διάταξης", σχολιάζουν.
Στις Βρυξέλλες ο Κ. Μητσοτάκης
Έχοντας ολοκληρώσει ακόμα μία κίνηση με ειδικό βάρος στο δρόμο προς τις κάλπες της απλής αναλογικής, ο πρωθυπουργός αναχωρεί σήμερα για τις Βρυξέλλες, προκειμένου να δώσει το "παρών" στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των "27" ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. H στήριξη στην Ουκρανία και στην ευρωπαϊκή της προοπτική, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, καθώς οδεύει προς την κλιματική ουδετερότητα και ενώ οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν την πληθωριστική-ενεργειακή κρίση και η πρόκληση του μεταναστευτικού είναι τα βασικά θέματα στην ατζέντα των ηγετών.
Στο μεταναστευτικό, πάγια θέση της Ελλάδας είναι η στήριξη των χωρών πρώτης γραμμής που αντιμετωπίζουν την πίεση των μεταναστευτικών ροών στα σύνορά τους, ενώ, όπως επισημαίνεται, στην περίπτωση της Ελλάδας η πρόκληση είναι καθημερινή τόσο στα χερσαία, όσο και στα θαλάσσια σύνορα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναδείξει, εκ νέου, την ανάγκη να χρηματοδοτούνται με ευρωπαϊκούς πόρους εργαλεία εναέριας επιτήρησης των θαλασσίων συνόρων και τεχνητά εμπόδια, προκειμένου να κλείσουν οι δίοδοι της παράνομης μετανάστευσης και των διακινητών. Παράλληλα, θα σταθεί στην ανάγκη μίας ολιστικής προσέγγισης του ζητήματος, που θα βρίσκει την ισορροπία ανάμεσα στην αλληλεγγύη και την ευθύνη. Και αυτή απαιτεί συνεργασία στο ζήτημα των άμεσων επιστροφών σε χώρες οι υπήκοοι των οποίων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Όσον αφορά στην Τουρκία και τη Συρία, ο πρωθυπουργός, όπως ήδη έχει τονίσει, θα σημειώσει την ανάγκη συντονισμού και αντίδρασης στην ανθρωπιστική καταστροφή που έχουν προκαλέσει οι σεισμοί στις δύο χώρες. Αυτό που αναμένεται να επισημάνει είναι ότι η Ελλάδα αντέδρασε άμεσα και ήταν η πρώτη χώρα που απέστειλε βοήθεια στην Τουρκία. Παράλληλα, θα αναδείξει και την ανάγκη συντονισμού, καθώς θα χρειαστεί βοήθεια και για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες του σεισμού. Ως προς τη Συρία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη έχει αναφέρει πως η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη και απαιτείται διεθνής συντονισμός, για να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική καταστροφή, πρέπει, όμως, να βρεθούν και ευρωπαϊκά εργαλεία. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να αποστείλει ανθρωπιστική ή άλλη βοήθεια στη Συρία μέσα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και σε συνεργασία και συντονισμό με τους ευρωπαίους εταίρους.