Τετάρτη, 08-Φεβ-2023 09:19
ΣΥΡΙΖΑ: Όχι στην κυβερνητική πρόταση για Κασιδιάρη- Ναι σε "συμβιβαστική" πρόταση Αλιβιζάτου

Της Νίκης Ζορμπά
Δεύτερη συνεχής ημέρα κοινοβουλευτικής "δράσης" για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ψηφίζεται το μπλόκο στον Κασιδιάρη, με την Κυβέρνηση να πετάει το γάντι στην αντιπολίτευση γενικώς και στον ΣΥΡΙΖΑ ειδικώς, καλώντας τους 300 να υπερψηφίσουν την τροπολογία που κατέθεσε.
Ο Αλέξης Τσίπρας θα παρέμβει και σήμερα στη συζήτηση ( διαμήνυσε ήδη από χθες κατά το "απρογραμμάτιστο" μπρα ντε φερ του με τον Πρωθυπουργό πως θα είναι "παρών" εντός και εκτός Βουλής), με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει χαρακτηρίσει απαράδεκτη την κυβερνητική τροπολογία.
Δεν θα την ψηφίσει ως έχει συνεπώς η Κουμουνδούρου ( και όχι ένεκα αποχής από τις ψηφοφορίες αφού εξαρχής έχει ανακοινωθεί πως από την απόφαση εξαιρείται το μπλόκοσε Κασιδιάρη). Κομματικές πηγές ωστόσο, μιλούν για "συμβιβαστική προταση" την οποία θα δέχονταν να υπερψηφίσουν.
"Η τροπολογία της κυβέρνησης είναι απαράδεκτη διότι θεσμοθετεί τη θεωρία των δύο άκρων, δεν κατονομάζει τους νεοναζί, είναι γενική και αόριστη και μπορεί αύριο να αξιοποιηθεί για τον αποκλεισμό οποιοδήποτε πολιτικού κόμματος με την κρίση των δικαστών. Ωστόσο, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ για ένα τόσο σημαντικό θέμα επιδιώκει συναίνεση και θέλει να βρεθεί λύση, αποδέχεται να αφήσει την πρότασή του και να στηρίξει τη συμβιβαστική πρόταση του κ. Αλιβιζάτου", σημειώνουν πηγές της Κουμουνδούρου και επιστρέφουν το γάντι στον Πρωθυπουργό: "Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε πίσω και να αναζητήσουμε συμβιβασμό στην πρόταση Αλιβιζάτου. Θα κάνει η ΝΔ πίσω από την απαράδεκτη πρότασή της για να ψηφίσουμε όλοι μαζί το μπλόκο στους καταδικασμένους νεοναζί; Ή είναι προσχηματικό το ενδιαφέρον του κ. Μητσοτάκη;”.
Η πρόταση Αλιβιζάτου προβλέπει:
Αν ένα κόμμα επιλέξει να καταθέσει ένα ψηφοδέλτιο, στο οποίο υπάρχει υποψήφιος που έχει καταδικαστεί για τα αδικήματα των άρθρων 187 και 187 Α, ανοίγονται δύο επιλογές: 1. Είτε ο υποψήφιος αυτός απαγορεύεται να κατέλθει στις εκλογές, 2. Ή ο Άρειος Πάγος, τότε και μόνο τότε, δηλαδή, εφόσον το κόμμα επιλέξει να κατεβάσει υποψήφιο, ο οποίος έχει αυτά τα χαρακτηριστικά τα οποία μπορούν να βρεθούν, το κόμμα δεν επιτρέπεται να καταρτίσει συνδυασμό.
Υπενθυμίζεται πως στην πρόταση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνεται:
*Στο άρθρο 29 παρ. 1 του Συντάγματος ορίζεται ότι η ίδρυση πολιτικών κομμάτων είναι ελεύθερη, όμως η οργάνωση και η δράση τους οφείλει να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Η συνταγματική διάταξη δεν προβλέπει τη δυνατότητα απαγόρευσης λειτουργίας πολιτικού κόμματος. Προς τον σκοπό προστασίας της ελεύθερης λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος, ωστόσο, ο εκλογικός νόμος μπορεί να θέσει υπό όρους τη συμμετοχή του σε εκλογές με την κατάρτιση συνδυασμού υποψηφίων.
** Ως εκ τούτου, η πρόταση προβλέπει την εξής διατύπωση: "Δεν έχουν δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμών πολιτικά κόμματα, η οργάνωση και δράση των οποίων δεν εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος κατά την έννοια του άρθρου 29 παρ. 1 του συντάγματος”.
***Τέτοια είναι πολιτικά κόμματα των οποίων "οι καταστατικές διατάξεις ή ιδεολογικές διακηρύξεις ή η πολιτική δράση υποκινεί, προκαλεί, διεγείρει ή προτρέπει σε πράξεις ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου, χαρακτηριστικά φύλου ή την αναπηρία, καθώς επίσης κόμματα των οποίων ο επικεφαλής ή μέλος οργάνου διοίκησης έχει καταδικαστεί, ακόμα και πρωτοδίκως, για τα εγκλήματα των άρθρων 187 και 187Α του Ποινικού Κώδικα”. Η δικλείδα ασφαλείας προκειμένου να μην επιχειρηθούν γενικεύσεις είναι η σαφής αναφορά στον ναζιστικό και ρατσιστικό χαρακτήρα του κόμματος.