Παρασκευή, 03-Φεβ-2023 09:17
Πώς θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στο μπλόκο σε Κασιδιάρη- Η ακτινογραφία της πρότασης από Κουμουνδούρου

Της Νίκης Ζορμπά
Κατατέθηκε χθες στη Βουλή το κυβερνητικό σχέδιο νόμου της Κυβέρνησης για τον αποκλεισμό Κασιδιάρη από τη συμμετοχή στις εκλογές, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί την Τρίτη.
Στην εν λόγω ψηφοφορία θα συμμετάσχει κατ' εξαίρεση και ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας διαμηνύσει ότι η απόφαση για αποχή του από τις ψηφοφορίες δεν αφορά τη ρύθμιση για Κασιδιάρη.
Από κει και πέρα , η Κουμουνδούρου θα καταθέσει τη δική της πρόταση όπως έχει γνωστοποιηθεί από μέρες , έχει ενστάσεις για την κυβερνητική ρύθμιση, με πηγές της ωστόσο να δηλώνουν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είναι ανοιχτή και σε άλλες προτάσεις που έχουν κατατεθεί στον δημόσιο διάλογο , όπως αυτή του καθηγητή κ. Αλιβιζάτου.
"Δεν αποκλείουμε τη συζήτηση, ώστε να υπάρξει μια κοινή κατάληξη και ευρύτατη υπερψήφιση της τροπολογίας σε αντίθεση με την κυβέρνηση που με την επιμονή της σε μία λάθος και αντισυνταγματική τροπολογία που αφήνει περιθώρια διευρυμένων ερμηνειών για μελλοντικό αποκλεισμό και κομμάτων της Αριστεράς, δείχνει να ενδιαφέρεται όχι για την ουσία και τον αποκλεισμό καταδικασμένων νεοναζί. Για αυτό εξάλλου και στην τροπολογία της για το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη δεν υπάρχει πουθενά αναφορά ούτε στο νεοναζιστικό ή ρατσιστικό χαρακτήρα του κόμματος" αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ σταχυολογώντας τις αλλαγές στην κυβερνητική πρόταση όπως κατατέθηκε σε σχέση με αυτή που είχε δημοσιευτεί σε επίπεδο πληροφοριών, σημειώνει:
- Ορίζει ως πραγματική ηγεσία του κόμματος όποιον έχει τοποθετήσει εικονική ηγεσία ή εμφανίζεται να έχει ηγετικό πολιτικό ρόλο προς το εκλογικό σώμα
- Επεκτείνεται, για την απαγόρευση συμμετοχής κόμματος στις εκλογές, και σε καταδικασμένα ιδρυτικά μέλη του κόμματος ή διατελέσαντες προέδρους, ακόμα κι αν αυτοί έχουν πάψει πλέον να είναι μέλη του (πχ με αποχώρηση ή διαγραφή τους, εικονική ή όχι, προκειμένου να παρακαμφθεί η απαγόρευση).
- Διατηρεί την αρμοδιότητα στο Α1 τμήμα του Αρείου Πάγου, χωρίς παραπομπή στην Ολομέλεια.
Κατά την Κουμουνδούρου, η διάταξη είναι ευρύτατη και ασαφής.
1. Αφήνει μεγάλα περιθώρια ερμηνειών, παρερμηνειών και καταχρήσεων. Από πουθενά δεν προκύπτει ότι στοχεύει αποκλειστικά σε νεοναζιστικά κόμματά, αλλά εξακολουθεί να κλείνει το μάτι σε θεωρίες των δύο άκρων.
2. Δίνει ανεπίτρεπτα μεγάλη εξουσία στον Άρειο Πάγο να κρίνει αν κάποιο κόμμα είναι ή δεν είναι δημοκρατικό.
Επιφυλάξεις διατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματικότητα της κυβερνητικής διάταξης, σημειώνοντας πως "εάν ψηφιστεί μια διάταξη η οποία θα είναι αντισυνταγματική, τότε αντί να επιτύχεις το στόχο σου, που είναι να αποτρέψεις την είσοδο από το παράθυρο της εγκληματικής οργάνωσης στο ελληνικό Κοινοβούλιο, θα κάνεις το ακριβώς αντίθετο. Θα δυναμώσεις την πολιτική δυναμική που μπορεί να έχει ένα τέτοιο εγχείρημα".
Ζητεί , όπως διατυπώνεται και στη δική του πρόταση που θα κατατεθεί στη Βουλή, να προσδιορίζεται σαφώς ότι αφορά τους νεοναζί και να μην είναι " γενική και αόριστη ώστε να μπορεί αύριο να αξιοποιηθεί για οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα αν κάποιος δικαστής κρίνει ότι γενικά και αόριστα δεν συνάδει με την ομαλή λειτουργία του πολιτεύματος". Αφήνει μάλιστα αιχμές πως κάποιοι βουλευτές της Ν.Δ δεν θέλουν έναν τέτοιο προσδιορισμό που να αναφέρεται σε μια ρατσιστική συμπεριφορά, ναζιστικά κίνητρα σε ό,τι αφορά τον αποκλεισμό.
*Διαβάστε ακόμα
-Με δική του πρόταση ο ΣΥΡΙΖΑ - Θετικό το ΠΑΣΟΚ στο μπλόκο Κασιδιάρη
-Αυτή είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το μπλόκο σε Κασιδιάρη