Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 15-Ιαν-2023 08:24

  Στην απόχη του ΣΥΡΙΖΑ οι νέοι και το Κέντρο

  Στην απόχη του ΣΥΡΙΖΑ οι νέοι και το Κέντρο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά

  Οι εκλογές θα είναι μαραθώνιος ή σπριντ; Οι έως τώρα εκτιμήσεις στην Κουμουνδούρου δεν απείχαν πολύ από τις "διαρροές" για ανοιξιάτικη κάλπη, κοντά στο Πάσχα (την περίφημη 9η Απριλίου που έχει ευρύτατα κυκλοφορήσει στα δημοσιογραφικά γραφεία).

  Αλλάζουν εκτιμήσεις και αποφάσισαν να ξαναμπούν στο άχαρο παιχνίδι της (προεκλογικής) κολοκυθιάς για τον χρόνο της κάλπης;

  Μεσαίος χώρος

  Όχι ακριβώς. Απλώς στην Κουμουνδούρου είναι τόσο πεπεισμένοι ότι οι εξελίξεις στην υπόθεση των παρακολουθήσεων μετά και από τη γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου που τον έφερε απέναντι από τον νομικό κόσμο της χώρας θα είναι τέτοιες, ώστε να μην αποκλείονται αιφνίδιες εξελίξεις.

  "Είναι πολύ πιθανό οι αποκαλύψεις από την έρευνα της ΑΔΑΕ σχετικά με τις παρακολουθήσεις να υπαγορεύσουν στον Κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση να προσφύγει άμεσα σε εκλογές, αναθεωρώντας τον σχεδιασμό του, σε μια κίνηση άμυνας", είναι η χαρακτηριστική αποστροφή στο "Κ" συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα. Φανερώνει, αν μη τι άλλο, ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει επενδύσει πολύ στα αποτελέσματα της έρευνας του επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής, Χρήστου Ράμμου, ο οποίος βρίσκεται πλέον σε ανοιχτή (και εκτός ελέγχου καταπώς φαίνεται) σύγκρουση με την κυβέρνηση.

  Κόντρα η οποία ξέσπασε με αφορμή την περιλάλητη γνωμοδότηση του κ. Ντογιάκου και έχει συσπειρώσει πέριξ της ΑΔΑΕ τους κορυφαίους Συνταγματολόγους της χώρας, σκορπώντας "ρίγη" ενθουσιασμού στην αξιωματική αντιπολίτευση.

  Όχι μόνον για όσα περιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθήσουν προσεχώς από την ολοκλήρωση της έρευνας του κ. Ράμμου για τους παρακολουθούμενους αλλά –κυρίως ίσως– γιατί η υπόθεση αυτή προκαλεί, κατά την εκτίμηση του κόμματος, ρηγμάτωση, που δεν παίρνει συγκόλληση, μεταξύ της κυβερνητικής παράταξης και των Κεντρώων-εκσυγχρονιστών-φιλελεύθερων Πολιτών. Αυτό το κοινό στο οποίο δεν έχει κρύψει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο αρχηγός του ότι προσβλέπει προκειμένου να επιτύχει αλλαγή του (δημοσκοπικού) συσχετισμού δυνάμεων, επιδιώκοντας την ανατροπή.

  Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, "ζημιά" στο κεντρώο προφίλ του πρωθυπουργού έχει προκαλέσει και η υπόθεση της ταφής του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, καθώς η αρχική στάση (με την απόφαση της ιδιωτικής ταφής του κ.λπ.) η οποία είχε σαφέστατη κεντρώα απεύθυνση, "μαλάκωσε" (λόγω γαλάζιας γκρίνιας), δυσαρεστώντας κατά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τελικά και κεντρώους ψηφοφόρους.

  Κινήσεις –μέσω και των προσώπων που θα απαρτίσουν τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ– θα εξακολουθήσει να κάνει η Κουμουνδούρου στην κατεύθυνση του "κατευνασμού" και της χείρας φιλίας προς τα κεντρώα κοινά, ωστόσο ουκ ολίγοι δεν υποτιμούν το κέρδος ακόμη και από την πιο ρεαλιστική εκδοχή της απομάγευσης των κεντρώων ψηφοφόρων από τον Κυριάκο Μητσοτάκη: "Ακόμη και σε εμάς να μην έρθουν, να μην ψηφίσουν στην κάλπη τη Ν.Δ.".

  Οι νέοι

  Και αν η μια δεξαμενή για την οποία έχει "βγάλει" απόχη ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μεσαίος χώρος (αυτόν, εξάλλου, από τον οποίο έχασε τις εκλογές το 2019), η δεύτερη, πολύ κρίσιμη στη διαχείρισή της, λόγω ειδικών χαρακτηριστικών εκλογικής συμπεριφοράς, είναι οι νέοι ψηφοφόροι.

  Έχει αρχίσει ήδη ο Αλέξης Τσίπρας να "τρέχει" την καμπάνια με απεύθυνση στους νέους διά της ανάρτησης διαφημιστικών θεματικών σποτ στα social media, με θέματα που ακουμπούν κυρίως στη νέα γενιά. Ήδη χθες (Παρασκευή) κυκλοφόρησε το τέταρτο βίντεο, που αφορά στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και πιο συγκεκριμένα για την ισότητα γάμου. Ο προγραμματισμός προβλέπει τη συνέχεια της καμπάνιας και με άλλες θεματικές "αλλά και με πολιτικές πρωτοβουλίες του ίδιου του Αλ. Τσίπρα", καταπώς προαναγγέλλουν κομματικές πηγές.

  Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεν μεγαλύτερη εισδοχή στους νέους ψηφοφόρους αλλά οι νέοι ψηφοφόροι δεν συνηθίζουν να συρρέουν μαζικά στην κάλπη την Κυριακή των εκλογών. Αυτό είναι το στοίχημα που θα κληθεί να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ:

  Πώς θα κινητοποιήσει όσους νέους ψηφοφόρους βλέπουν με συμπάθεια το κόμμα να μετουσιώσουν την προτίμησή τους σε ψήφο. Η αποχή από την κάλπη αυτής της ηλικιακής κατηγορίας, θα σημάνει εκ των πραγμάτων για την αξιωματική αντιπολίτευση, επιβεβαίωση των έως και σήμερα δημοσκοπικών ποσοστών της. Κοινώς ότι εξακολουθεί να είναι πίσω και με διαφορά από την κυβερνητική παράταξη, η οποία εκπεφρασμένο στόχο έχει την αυτοδυναμία στη δεύτερη κάλπη.

  *Αναδημοσίευση από το ΚΕΦΑΛΑΙΟ που κυκλοφορεί

   

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ